Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Dunia

Taman haiwan di Indonesia kekurangan makanan akibat perintah berkurung

May 22, 2020 | 03:00 PM

BANDUNG: Sebuah taman haiwan di Indonesia dijangka  menyembelih beberapa binatang untuk memberi makan kepada yang lain, seperti harimau Sumatera dan harimau bintang Jawa, sekiranya mereka kehabisan makanan dalam beberapa bulan mendatang akibat wabak koronavirus memaksanya menutup pintu.

Walaupun 850 ekor binatangnya diberi jumlah makanan yang lebih kecil dari biasa, taman haiwan itu sedang mempertimbangkan "senario terburuk" di mana mereka terpaksa mengorbankan beberapa ekor haiwan untuk memberi makan kepada yang haiwan lain kerana bekalan makanan dijangka habis pada Julai ini. 

Taman Haiwan di Bandung itu, yang merupakan kota keempat terbesar di Indonesia, biasanya memperoleh sekitar Rp1.2 bilion ($116,199) sebulan dari pengunjung.

Namun ia terpaksa ditutup pada 23 Mac lalu sebagai sebahagian daripada perintah berkurung yang dilaksanakan di seluruh negara bagi membendung penularan wabak koronavirus.

"Kami memiliki sekitar 30 rusa belang, dan kami telah mengenal pasti yang tua dan tidak produktif (yang tidak lagi dapat berkembang biak) yang akan disembelih untuk menyelamatkan karnivor, seperti harimau Sumatera dan harimau bintang Jawa," kata jurucakap taman haiwan itu, Encik Sulhan Syafi'i.

Sebilangan burung termasuk angsa juga mungkin disembelih, katanya.

Kucing besar, termasuk harimau Sumatera yang terancam ganas bernama Fitri, kini mendapat 8kg daging setiap dua hari, turun dari 10kg sebelumnya.

Taman haiwan itu memerlukan lebih 400kg buah dan 120kg daging setiap hari, kata Encik Syafi'i, dengan menyatakan bahawa ia kini bergantung pada sumbangan untuk memastikan haiwan dapat terus hidup.

"Buaya lebih gemuk dan harimau juga lebih sihat. Tetapi singa itu masih kurus sedikit," kata Encik Fauzan Dzulfikar, yang diizinkan mengunjungi taman haiwan itu setelah menderma.

Jumlah makanan yang lebih kecil tidak disedari oleh haiwan, walaupun Encik Syafi'i berkata makanan yang diberikan masih memenuhi piawaian minimum bagi kebajikan haiwan.

Penjaga orangutan, Encik Aep Saepudin berkata, binatang terancam itu boleh marah dan membuang barang.

"Makanannya sudah habis, tetapi mereka masih mahu makan," kata Encik Saepudin.

Persatuan Taman Haiwan Indonesia, telah meminta pertolongan daripada Presiden Joko Widodo, menganggarkan 92 peratus  dari 60 taman haiwan di Indonesia hanya dapat memberi makan haiwan mereka hingga akhir Mei ini. - Reuters