Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Trump arah hentikan rundingan rangsang ekon hadapi Covid-19

Peluang rakyat AS terima lebih banyak bantuan dan usaha syarikat penerbangan Amerika elak pembuangan pekerja besar-besaran musnah
Oct 08, 2020 | 05:30 AM

WASHINGTON: Peluang mendapatkan lebih banyak bantuan untuk rakyat Amerika Syarikat yang terkapai-kapai kerana pandemik Covid-19 dan usaha syarikat penerbangan Amerika mengelakkan pembuangan pekerja besar-besaran musnah kelmarin apabila Presiden Donald Trump menamatkan rundingan dengan Kongres berkenaan rang undang-undang koronavirus yang luas.

"Saya telah memerintahkan perwakilan saya menghentikan rundingan sehingga selepas pilihan raya di mana, sebaik kemenangan saya, kami akan meluluskan rang undang-undang Rangsangan (Ekonomi) yang memberi tumpuan kepada rakyat Amerika yang bekerja keras dan Perniagaan Kecil," tulis Encik Trump sehari selepas keluar dari hospital bagi menjalani rawatan Covid-19.

Beberapa hari sebelum itu, Encik Trump telah menggesa dilaksanakan tindakan pantas bagi rang undang-undang bantuan koronavirus terbesar kelima yang nilainya mencecah lebih AS$3 trilion (S$4.09 trilion) yang telah diluluskan awal tahun ini.

"Negara Amerika kita yang hebat mahu dan perlukan rangsangan. Kerja bersama-sama dan laksanakannya," kata presiden Parti Republikan itu dalam ciapannya dari hospital tentera di mana beliau menjalani rawatan.

Pada 3 November, Amerika Syarikat akan memutuskan sama ada Encik Trump menang penggal kedua sebagai presiden negara itu bagi tempoh empat tahun lagi. Calon presiden Parti Demokratik, Encik Joe Biden, mendahului Encik Trump dalam tinjauan umum nasional.

Encik Biden kelmarin mendakwa Encik Trump telah "membelakangkan" rakyat Amerika.

"Beliau membelakangkan dirinya pada setiap pekerja yang pekerjaan mereka belum kembali lagi... Beliau membelakangkan keluarga yang terkapai-kapai membayar sewa, meletakkan makanan di atas meja, dan menjaga anak-anak mereka," kata Encik Biden dalam satu kenyataan selepas Encik Trump menghentikan perbincangan dengan parti Demokrat.

Pencabar presiden itu menambah, Encik Trump mematahkan usaha yang dilakukan kerana beliau mahu menggunakan masa perundangan untuk mengesahkan calon konservatif mengosongkan tempat duduk di Mahkamah Agung Amerika sebelum pilihan raya dijalankan.

Dengan menghentikan rundingan secara mendadak ke atas satu lagi rang undang-undang bagi merangsang ekonomi, Encik Trump menegaskan bahawa Senat hanya memberi tumpuan eksklusif ke atas pelantikan Cik Amy Coney Barrett ke Mahkamah Agung Amerika menyusuli kematian Hakim Ruth Bader Ginsburg.

Pengesahan Cik Barrett sebagai hakim telah mengukuhkan majoriti 6-3 bagi kumpulan konservatif di mahkamah tersebut.

Amerika Syarikat menghadapi sekitar 7.5 juta kes koronavirus dan lebih 210,000 kematian, perangkaan tertinggi di dunia.

Ketua Dewan Senat, Encik Mitch McConnell, yang mengalu-alukan bekalan pakej bantuan yang baru, memberitahu wartawan beliau menyokong langkah Encik Trump.

Menurutnya, beliau fikir presiden parti Republikan itu percaya bahawa satu perjanjian dengan parti Demokratik tidak ditawarkan dan "kami perlu memberi tumpuan kepada suatu yang boleh dicapai".

Wakil Republikan, Encik John Katko, dari daerah New York yang dimenangi calon Demokrat Hillary Clinton pada pilihan raya presiden 2016, telah menggesa Encik Trump supaya merubah semula keputusannya.

"Dengan kehidupan kini berdepan bahaya, kami tidak mampu menghentikan rundingan untuk pakej bantuan," tulis Encik Katko dalam satu akaun Twitternya.

Senator Susan Collins, yang berdepan dengan saingan hebat bagi pemilihan semula di Maine, berkata: "Langkah Encik Trump merupakan satu "kesilapan besar". - Reuters, AFP


''Saya telah memerintahkan perwakilan saya menghentikan rundingan sehingga selepas pilihan raya di mana, sebaik kemenangan saya, kami akan meluluskan rang undang-undang Rangsangan (Ekonomi) yang memberi tumpuan kepada rakyat Amerika yang bekerja keras dan Perniagaan Kecil.''
- Presiden Trump sehari selepas keluar dari hospital bagi menjalani rawatan Covid-19.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map