Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Dunia

UAE lulus penggunaan vaksin koronavirus

Sep 16, 2020 | 05:30 AM

DUBAI: Amiriah Arab Bersatu (UAE) telah meluluskan, atas sebab-sebab kecemasan, penggunaan vaksin koronavirus pada Isnin lalu - enam minggu selepas ujian ke atas manusia mula dijalankan di negara Teluk Arab itu.

Fasa ketiga ujian vaksin Covid-19 yang belum dilancarkan itu telah dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal milik pemerintah China, Sinopham, bermula pada Julai lalu di UAE dan ia belum selesai.

"Vaksin itu akan disediakan untuk wira pertahanan barisan depan kita yang berada dalam risiko tertinggi menghidapi virus tersebut," kata Penguasa Pengurusan Bencana dan Krisis Kecemasan Nasional, dalam satu kiriman di media sosial, Twitter.

Pengumuman itu dinyatakan di tengah-tengah meningkatnya kes baharu Covid-19 di UAE, dengan 1,007 kes dilaporkan pada Sabtu lalu - paras tertinggi sejak pandemik berlaku. Terdapat 777 kes baharu dicatat pada kelmarin.

Penggunaan segera vaksin atau penawar itu, yang masih diuji, diluluskan selepas mengatasi satu senarai kelayakan penggunaan dan setelah ia diuji ke atas 31,000 sukarelawan, ujar penguasa itu.

Kesan sampingan yang ringan dijangka berlaku tetapi tidak ada kesan sampingan yang buruk berlaku, kata agensi itu tanpa memberikan perinciannya.

Ia menambah, seramai 1,000 orang mengalami penyakit kronik telah mengambil bahagian dalam ujian tersebut tanpa menghadapi sebarang kerumitan.

Sinopharm mendapat kelulusan ujikaji pada lewat Jun lalu.

Vaksin yang diujikaji itu lulu ujian klinikal Fasa 1 dan 2 dengan 100 peratus sukarelawan menghasilkan antibodi selepas dua dos dalam 28 hari, menurut satu kenyataan kerajaan Abu Dhabi pada Julai lalu.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit, vaksin yang belum dilancarkan - yang dibuat dengan virus yang telah dimatikan atau dengan satu protein daripada virus itu - amat diketahui dan telah digunakan ke atas penyakit seperti campak dan influenza.

Russia pada Ogos lalu menjadi negara pertama di dunia yang memberi kelulusan kawalan bagi vaksin koronavirus, selepas kurang daripada dua bulan menjalankan ujian ke atas manusia.

Usaha mendapatkan kelulusan penggunaan vaksin semakin meningkat selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan peningkatan tertinggi dalam sehari bagi kes koronavirus sedunia pada Ahad lalu, dengan jumlah meningkat kepada 307,930 dalam 24 jam.

Peningkatan tertinggi dicatatkan di India, Amerika Syarikat dan Brazil, menurut laman agensi itu.

Jumlah kematian meningkat 5,537 kepada 917,417 kes.

India melaporkan 94,372 kes baharu, disusuli Amerika Syarikat dengan 45,523 jangkitan terbaharu dan Brazil pula mencatat 43,718. - Reuters.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian