Vaksinasi di Jepun bermula; 4 bulan selepas inokulasi mula di Amerika, UK, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Vaksinasi di Jepun bermula; 4 bulan selepas inokulasi mula di Amerika, UK

Permulaan agak lewat tingkat kritikan ke atas cara PM Suga tangani pandemik
Apr 13, 2021 | 05:30 AM

TOKYO: Langkah vaksinasi di Jepun bermula semalam selepas empat bulan inokulasi bermula di Amerika Syarikat dan United Kingdom - permulaan yang lambat hingga meningkatkan kritikan ke atas cara Perdana Menteri Yoshihide Suga menangani pandemik Covid-19.

Vaksinasi ini tertumpu kepada warga berusia 65 tahun ke atas selepas keutamaan diberikan kepada kakitangan perubatan barisan depan terlebih dahulu.

Jepun sejauh ini telah dapat mengawal penularan koronavirus dengan agak baik, dengan jumlah jangkitan dan kematian hanyalah sebilangan kecil berbanding banyak negara Barat.

Bagaimanapun, pelan vaksinasi yang perlahan bermakna perniagaan terkapai-kapai dan pembeli-belah yang begitu khuatir akan penularan virus perlu menunggu lebih lama sedang pemulihan ekonomi mengambil masa lebih lama - sehingga dua tahun berbanding negara-negara lain.

Permulaan yang agak lembab ini berlaku sedang langkah lebih ketat diperkenalkan semula semalam bagi mengekang peningkatan kes di ibu kota, ia sekaligus lebih meningkatkan rasa tidak puas hati rakyat ke atas Encik Suga dalam tahun pilihan raya ini, sedang pemerintah, seperti negara-negara lain, mengambil pendekatan mengetatkan atau melonggarkan garis panduan mengikut keadaan.

Discover Malay Home Based Businesses

Ia juga meningkatkan sangsi akan kesiapsiagaannya untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada Julai ini dengan tiada jadual jelas bilakah kebanyakan rakyat akan diberikan vaksin.

Dalam pada itu, doktor di Jepun telah berjaya melakukan pemindahan tisu paru-paru pertama di dunia daripada penderma hidup kepada pesakit Covid-19 yang paru-parunya rosak teruk.

Hospital Universiti Kyoto, dalam satu kenyataan pada 8 April lalu berkata, penerima wanita dari wilayah barat Kansai itu pulih selepas pembedahan hampir 11 jam yang berlangsung sehari sebelumnya.

Suami dan anaknya, yang menderma bahagian paru-paru mereka, juga berada dalam keadaan stabil.

Universiti itu berkata, ia adalah pemindahan tisu paru-paru pertama di dunia dari penderma hidup kepada pesakit yang mengalami kerosakan paru-paru akibat Covid-19.

Pakar bedah yang mengetuai operasi itu, Dr Hiroshi Date, berkata pemindahan daripada penderma yang sudah meninggal dunia atau otak tidak lagi berfungsi masih jarang dilakukan di Jepun dan penderma hidup dianggap sebagai pilihan lebih realistik bagi pesakit.

"Ia menunjukkan bahawa kita sekarang mempunyai pilihan untuk pemindahan paru-paru (dari penderma yang masih hidup).

"Saya rasa ini adalah rawatan yang memberi harapan kepada pesakit dengan kerosakan paru-paru yang teruk akibat Covid-19," katanya pada satu sidang akhbar.

Universiti Kyoto berkata, puluhan pemindahan bahagian paru-paru yang diambil daripada penderma dengan kegagalan fungsi otak kepada pesakit dengan kerosakan paru-paru akibat Covid-19 sudah dilakukan di Amerika, Eropah dan China.

Wanita itu dijangkiti Covid-19 akhir tahun lalu dan mengalami kesukaran bernafas yang semakin teruk.

Beliau ditempatkan dalam mesin sokongan nyawa yang berfungsi sebagai paru-paru buatan selama lebih tiga bulan di hospital lain kerana paru-parunya mengalami kerosakan teruk.

Walaupun selepas bebas daripada virus, paru-parunya tidak lagi berfungsi atau tidak boleh dirawat dan satu-satunya pilihan baginya untuk hidup adalah dengan menjalani pemindahan paru-paru, kata universiti itu.

Suami serta anaknya secara sukarela menderma bahagian paru-paru mereka dan pembedahan dilakukan di Universiti Hospital Kyoto oleh pasukan dianggotai 30 orang, diketuai Dr Hiroshi.

Suaminya mendermakan sebahagian paru-paru kirinya, dan anak lelaki memberikan sebahagian paru-paru kanannya.

Dia dijangka dapat keluar dari hospital dalam tempoh kira-kira dua bulan dan kembali kepada kehidupan normal dalam kira-kira tiga bulan, kata universiti itu. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map