Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Dunia

Wanita hadapi risiko serangan seksual lebih tinggi di Perancis yang kini sunyi dek sekatan

May 04, 2020 | 12:13 PM

PARIS: Jalan raya Perancis yang kini sunyi dek sekatan yang dikenakan negara itu untuk membendung penularan Covid-19 menjadikan golongan wanita di negara itu yang perlu keluar rumah sasaran lebih mudah bagi serangan dan gangguan seksual.

Kumpulan yang memperjuang nasib wanita di negara itu melaporkan bahawa jumlah kejadian serangan seksual terhadap wanita pada siang hari kian meningkat, dengan pelakunya tahu mangsanya tidak mungkin memekik meminta bantuan.

Bagi Cik Laurene Martin, seorang jururawat berusia 28 tahun, perjalanan beliau antara Paris dengan sebuah bandar berdekatan tidak pernah membuatnya rasa bimbang sehingga Perancis melaksana sekatan sejak 17 Mac lalu.

“Pada hari kedua sekatan itu dilaksana, beberapa lelaki mendekati saya dalam kereta api dan mencuri telefon bimbit saya.

“Saya pekik dan mereka lari, tetapi satu-satunya penumpang lain dalam kereta api itu, juga seorang lelaki, duduk sebelah saya dan bertanya sama ada saya sudah berkahwin,” ujarnya.

Polis negara itu belum mendedahkan jumlah laporan serangan dan gangguan seksual yang dibuat sepanjang sekatan itu dilaksana.

Namun, pihak pendakwa berkata minggu lalu bahawa dua wanita dirogol di tempat awam dalam tempoh 24 jam. – AFP

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian