WHO tidak sokong pasport vaksinasi Covid-19 buat masa ini, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:06
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

BERITA

WHO tidak sokong pasport vaksinasi Covid-19 buat masa ini

Apr 08, 2021 | 05:30 AM

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak memberi sokongan kepada penggunaan pasport vaksinasi disebabkan ketidaktentuan inokulasi mencegah penularan virus, serta keprihatinan menyentuh kesaksamaan antara satu vaksin dengan yang lain, menurut jurucakapnya kelmarin.

"Kami di WHO ingin mengatakan bahawa pada ketika ini kami tidak melihat keperluan pasport vaksinasi untuk masuk atau keluar dari sesebuah negara kerana kami tidak pasti pada peringkat ini vaksin boleh mencegah penularan," kata jurucakap WHO, Cik Margaret Harris.

"Terdapat banyak soalan lain, selain tentang diskriminasi ke atas mereka yang tidak berupaya mendapatkan vaksin atas pelbagai sebab," ujarnya dalam sidang media Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

WHO kini dijangka menilai vaksin Covid-19 China, Sinopharm dan Sinovac, bagi kemungkinan untuk digunakan semasa kecemasan menjelang April ini, kata Cik Harris.

"Ia tidak dapat dibekalkan sepantas yang kami harapkan kerana kami perlu lebih banyak data," katanya, namun enggan memberi maklumat lanjut, menyatakan ia rahsia.

Berita Popular

Pengarah Agung WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, memohon pada bulan lalu kepada negara-negara yang punya lebihan bekalan untuk mendermakan 10 juta dos dengan segera kepada kemudahan Covax yang menjalankan vaksinasi bagi sekutu GAVI.

Sekatan eksport oleh India telah menyebabkan program kongsi vaksin kekurangan bekalan bagi vaksin AstraZeneca yang dihasilkan oleh Institut Serum India.

Cik Harris berkata, beliau tidak ada sebarang perkembangan tentang mana-mana negara yang tampil menderma, dan menambah, "Kami benar-benar inginkan bekalan vaksin yang lebih banyak".

WHO dalam pada itu telah menyatakan, tiada sebab untuknya mengubah penilaian mengenai manfaat vaksin AstraZeneca terhadap Covid-19 melebihi sebarang risiko.

WHO kini sedang meneliti data terbaru, di samping pengawal selia dari Eropah dan negara lain, disusuli laporan mengenai isu darah beku dalam kalangan individu yang sudah menerima vaksin terbabit, demikian menurut Pengarah Agensi Pengawalan dan Prakelayakan WHO, Encik Rogerio Gaspar.

Seorang pegawai kanan badan pengawalan ubat-ubatan Eropah mengatakan terdapat 'kaitan' jelas antara vaksin Covid-19 AstraZeneca dengan darah beku pada bahagian otak yang amat jarang berlaku walaupun puncanya masih belum diketahui setakat ini.

Agensi Perubatan Eropah mengeluarkan satu kenyataan, disusuli kenyataan oleh pengerusi pasukan penilaian vaksin, Encik Marco Cavaleri, bahawa mereka masih menjalankan penilaian ke atas vaksin itu dan menjangkakan mengumumkan hasil dapatannya pada hari ini atau esok.

Encik Gaspar berkata, WHO menjangkakan akan memperoleh penilaian terbaru dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun beliau tidak percaya terdapat sebarang sebab untuk mengubah panduannya bahawa manfaat vaksin berkenaan menjangkaui sebarang risiko.

"Apa yang kami boleh katakan terhadap penilaian yang kami ada buat masa ini melalui pertimbangan pakar perubatan bahawa manfaat bagi vaksin ini masih positif. - Reuters.


"Kami di WHO ingin mengatakan bahawa pada ketika ini kami tidak melihat keperluan pasport vaksinasi untuk masuk atau keluar dari sesebuah negara kerana kami tidak pasti pada peringkat ini vaksin boleh mencegah penularan.
Terdapat banyak soalan lain, selain tentang diskriminasi ke atas mereka yang tidak berupaya mendapatkan vaksin atas pelbagai sebab."

- Jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Cik Margaret Harris.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map