Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Agensi pembantu rumah mengeluh

Ada permintaan tapi susah bawa pembantu rumah asing masuk ke SG, majikan keberatan bayar kos penginapan kuarantin, ujian Covid-19
Sep 18, 2020 | 05:30 AM

WALAUPUN banyak perniagaan dibenarkan dibuka semula setelah sekatan pemutus litar jangkitan Covid-19 di tarik balik, beberapa perniagaan tidak penting masih dikehendaki ditutup hingga fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura.

Antaranya ialah agensi pembantu rumah asing, yang dapat menyambung operasi hanya mulai 19 Jun.

Beberapa agensi pembantu rumah yang dihubungi mengatakan perniagaan mereka "tersepit" dengan kehilangan pendapatan sebanyak 70 peratus semasa tempoh itu.

Memandangkan pelbagai sekatan dilaksana, mereka juga terpaksa mencari cara alternatif untuk menangani keadaan tersebut.

Ini termasuk menawarkan pakej pembantu rumah menarik dan memanfaatkan teknologi untuk membolehkan majikan meneliti pembantu rumah berpotensi.

Walaupun telah wujud hampir 20 tahun, agensi pembantu rumah Hikmah Employment Agency Pte Ltd tidak terkecuali daripada terjejas oleh Covid-19.

Menurut pengurus Hikmah, Cik Farah Fauziah Mohd Noordeen, semasa tempoh itu, syarikat tersebut kehilangan pendapatan sebanyak 70 peratus.

Selain itu, separuh daripada 30 pekerjanya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji hingga keadaan semakin pulih.

"Sebagai sebuah perniagaan, saya perlu melakukan apa yang sepatutnya untuk bertahan. Walaupun begitu, saya bersyukur dapat terus beroperasi semasa fasa kedua ini.

"Sekarang, apa yang kami dapat lakukan ialah menggunakan biodata (pembantu rumah) kami dan padankan pembantu-pembantu yang kami ada pada majikan," kata Cik Farah, 64 tahun.

Selain menyediakan biodata, beliau juga mengaturkan temu duga melalui video bagi klien Hikmah.

"Dengan memanfaatkan teknologi, kami dapat memberi peluang untuk klien saya membuat keputusan sementara menunggu sekatan sempadan dilonggarkan," ujarnya.

Menurut Cik Farah, Hikmah sekarang mempunyai 170 pelanggan menunggu bagi mendapatkan pembantu rumah asing, namun ia kekurangan pembantu rumah asing kerana susah membawa mereka masuk ke sini disebabkan sekatan Covid-19, baik di sini mahupun negara lain.

Pengarah urusan agensi pembantu rumah Imtidad Pte Ltd, Encik Muhammed Zacree Mohd Zain, pula berkata walaupun permintaan bagi pembantu rumah masih tinggi sekarang, ramai bakal majikan mungkin tidak mampu menanggung kos tambahan yang disebabkan oleh Covid-19.

Menurutnya, untuk membawa masuk seorang pembantu rumah asing ke Singapura, majikan sekarang perlu menanggung kos tambahan sebanyak $1,700 bagi penginapannya di bawah Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) dan ujian swab Covid-19.

Oleh itu, kos pakej pembantu rumah di Imtidad telah melonjak kepada $6,500 daripada $4,800 sebelum ini.

"Dalam keadaan sekarang di mana ramai diberhentikan kerja, banyak orang semakin berjimat. Sebilangan besar keluarga sekarang akan menunggu dan tidak mengambil pembantu rumah kerana ia merupakan kos bulanan tambahan," kata Encik Zacree.

Menurut beliau, akibat penularan Covid-19, pendapatan syarikatnya merosot 60 peratus.

Bagi menarik pelanggan dan meringankan beban bakal majikan, Imtidad menawarkan sokongan dengan membayar $800 daripada $1,700 kos tambahan itu.

"Kami menerima banyak pertanyaan megenai kenaikan harga pakej kami. Mereka yang tidak sanggup mengunggu lama selalunya terdesak kerana mereka perlu bantuan untuk menjaga anak-anak mereka atau orang tua yang sakit.

"Walaupun untung kami tidak sebanyak sebelum ini, ia lebik baik daripada tidak ada perniagaan," ujar Encik Zacree.


"Sebagai sebuah perniagaan, saya perlu melakukan apa yang sepatutnya untuk bertahan. Walaupun begitu, saya bersyukur dapat terus beroperasi semasa fasa kedua ini."
- Cik Farah Fauziah Mohd Noordeen, pengurus Hikmah Employment Agency, yang berkata syarikat itu kehilangan pendapatan sebanyak 70 peratus dan separuh daripada 30 pekerjanya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji.

"Dalam keadaan sekarang di mana ramai diberhentikan kerja, banyak orang semakin berjimat. Sebilangan besar keluarga sekarang akan menunggu dan tidak mengambil pembantu rumah kerana ia merupakan kos bulanan tambahan."
- Encik Muhammed Zacree Mohd Zain, pengarah urusan Imtidad Pte Ltd.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian