Ghairah main peranan lawan Covid-19, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:13
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Ghairah main peranan lawan Covid-19

Pengawal keselamatan bersikap positif belajar perkara baru kerana 'lakukan kerja sebaik mungkin tanggungjawab saya'
Oct 13, 2020 | 05:30 AM

SEJAK Covid-19 melanda Singapura, ramai orang berada di barisan hadapan dalam usaha memerangi koronavirus itu.

Antara mereka ialah pengawal keselamatan, yang turut menghadapi cabaran dan risiko sebagai pejuang di barisan hadapan.

Salah seorang daripada mereka ialah Encik Ismet Mahdi Amir, seorang pengawal keselamatan bersama Aetos Holdings Pte Ltd Aetos, yang mengambil serius tugasnya.

Sebelum penularan Covid-19 di sini, beliau ditugaskan di Hospital Tan Tock Seng, menjaga keselamatan pengunjung dan menguruskan orang yang memasuki kemudahan itu.

Apabila Covid-19 menular di Singapura, Encik Ismet, 62 tahun, turut dikerahkan ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) dua minggu sekali secara bergilir-gilir dengan rakan sekerjanya.

Menurut beliau, antara cabaran yang dihadapinya semasa bertugas di NCID ialah terpaksa bekerja dengan memakai kelengkapan keselamatan dalam cuaca panas terik.

"Kadangkala ia mencabar kerana kami perlu menggunakan alat perlindungan diri (PPE), selain sarung tangan, pelitup dan gogal. Walaupun kami bergilir-gilir, bekerja dua jam dengan memakai PPE amat panas dan tidak selesa.

"Alhamdulillah oleh kerana saya dan rakan sekerja saya semua bergilir-gilir setiap dua jam antara tugas keselamatan berisiko rendah dan tinggi, kami tidak perlu memakainya sepanjang hari," ujar beliau.

Meskipun dikehendaki melakukan beberapa tugas tambahan dan baru, seperti memastikan pengunjung menggunakan aplikasi pengesanan SafeEntry sebelum masuk dan memeriksa suhu badan, Encik Ismet bersikap positif, malah ghairah, untuk terus belajar dan menyesuaikan diri.

Dengan bantuan penyelia dan rakan sekerjanya, Encik Ismet terdorong mempelajari system baru yang dilaksana dan meningkatkan kemahirannya.

"Yang penting bagi saya ialah saya dapat terus melakukan kerja saya sebaik mungkin. Ini adalah tanggungjawab saya.

"Jika saya dapat menghulurkan bantuan dalam memerangi virus ini, saya akan lakukannya. Apabila saya dapat lakukan kerja saya dengan sempurna, saya rasa puas hati," ujar bapa dua anak itu.

Dengan jumlah jangkitan Covid-19 semakin berkurangan di Singapura, beliau berharap keadaan kembali seperti biasa tidak lama lagi.

Sehingga itu menjadi kenyataan, beliau merancang terus berkhidmat dan memainkan peranannya dalam usaha melawan virus itu di sini, kata Encik Ismet.


"Kadangkala ia mencabar kerana kami perlu menggunakan alat perlindungan diri (PPE), selain sarung tangan, pelitup dan gogal. Walaupun kami bergilir-gilir, bekerja dua jam dengan memakai PPE amat panas dan tidak selesa. Yang penting bagi saya ialah saya dapat terus melakukan kerja saya sebaik mungkin. Ini adalah tanggungjawab saya. Jika saya dapat menghulurkan bantuan dalam memerangi virus ini, saya akan lakukannya. Apabila saya dapat lakukan kerja saya dengan sempurna, saya rasa puas hati."
- Encik Ismet Mahdi Amir, pengawal keselamatan yang pernah ditugaskan di Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID).

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map