Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Kerjasama DBS, STB rangsang permintaan pelancongan dalam SG

Kempen galak warga kenal produk, pengalaman pelancongan tanah air dan tarik pelawat luar yang ke sini bagi niaga
Oct 10, 2020 | 05:30 AM

BANK DBS dan Lembaga Pelancongan Singapura (STB) akan bekerjasama untuk merangsang permintaan pelancongan dalam negara pada jangka masa terdekat.

Di bawah satu memorandum persefahaman (MOU) tiga tahun yang ditandatangani kelmarin, mereka juga akan bekerjasama untuk menggerakkan permintaan rentas sempadan dan memangkin pembangunan industri pelancongan pada jangka masa pertengahan hingga panjang.

Dalam satu kenyataan bersama, DBS dan STB berkata mereka akan melabur dalam kempen pemasaran di sini untuk menggalak warga tempatan mengenali semula produk dan pengalaman pelancongan tanah air serta merangsang permintaan untuk melengkapi kempen SingapoRediscovers.

Mereka juga akan membangunkan pakej promosi menarik bagi tempat tarikan, lawatan dan penginapan di hotel.

DBS akan antara lain memanfaatkan keupayaan analitik ramalan dan perbankan cerdas mereka untuk bekerjasama dengan STB bagi menyediakan jadual perjalanan yang disesuaikan dengan keperluan individu berbeza serta kandungan destinasi dinamik untuk menggalak warga tempatan meneroka daerah berbeza di Singapura dan mengenali pelbagai jenama dan pengalaman tanah air.

Malah, dua pertubuhan itu juga akan bekerjasama untuk menghasilkan dan mengedarkan kandungan bagi meningkatkan kesedaran tentang jenama dan pengalaman pelancongan tempatan serta menggalak warga menimbangkan dan memanfaatkannya.

Selain usaha meningkatkan permintaan pelancongan pada masa terdekat, DBS dan STB akan menjalankan usaha menarik pelancong serta pengunjung dari luar negara yang melawat Singapura atas urusan perniagaan menerusi kempen pemasaran antarabangsa, sedang Singapura membuka semula sempadannya secara bertahap.

DBS dan STB akan menyesuaikan kandungan serta memperkenal promosi dan produk bagi pengunjung antarabangsa, seperti pakej penerbangan dan penginapan, acara perniagaan serta pelan insurans perjalanan relevan.

Sedang lebih ramai warga tempatan menggunakan telefon bijak dan wadah dalam talian bagi keperluan perbankan dan bayaran harian mereka, DBS dan STB akan membantu syarikat pelancongan Singapura melalui transformasi digital.

Ini untuk membolehkan mereka mendekati pelanggan dengan lebih mudah selain berkembang maju dalam sekitaran Covid-19 baru sekarang.

Sebagai contoh, DBS dan STB akan bekerjasama dengan syarikat tempatan untuk merintis pengalaman bijak seperti pengalaman bayaran digital tanpa kontak, yang lancar di pelbagai tempat.

Ketua Eksekutif STB, Encik Keith Tan, berkata mereka dapat mendekati satu masyarakat pengguna tempatan dan antarabangsa besar menerusi kerjasama ini serta menggalak mereka mengenali, meneroka dan menyokong syarikat pelancongan tempatan.

"Kami mengalu-alukan kerjasama dengan DBS bagi projek khusus bagi daerah tertentu, seperti membantu syarikat lebih kecil mendigitalkan perniagaan mereka dan menggunakan alat lebih bijak untuk mendekati pelanggan.

"Usaha ini akan memastikan Singapura kekal menjadi destinasi pilihan selamat dan diyakini bagi semua pengunjung," ujarnya.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian