Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23

Pengeluaran kilang S’pura catat pertumbuhan 0.6% pada Julai

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja
29
0

Pengeluaran kilang S’pura catat pertumbuhan 0.6% pada Julai

Aug 26, 2022 | 08:11 PM

PENGELUARAN kilang di Singapura menyaksikan pertumbuhan yang rendah sebanyak 0.6 peratus Julai ini, jauh di bawah jangkaan ahli ekonomi sebanyak 5.3 peratus median yang diramalkan dalam tinjauan penganalisis privet oleh Bloomberg.

Pertumbuhan yang rendah ini disebabkan oleh penguncupan dalam kelompok elektronik utama dan penurunan dalam pembuatan bioperubatan. 

Namun, semua kelompok lain menyaksikan pertumbuhan yang kukuh. 

Tidak termasuk kelompok pengilangan biomedikal yang tidak menentu, pengeluaran perusahaan meningkat 2.9 peratus tahun ke tahun pada Julai.    

Menurut data awal dari Lembaga Kemajuan Ekonomi (EDB) Singapura hari ini, (26 Ogos), kelompok elektronik jatuh 6.3 peratus dari tahun ke tahun, berbeza dari pertumbuhan sebanyak 2.3 peratus pada Jun lalu.

Keluaran dalam segmen semikonduktor utama mengecut 4.1 peratus, turun sebanyak 2.6 peratus pada bulan sebelumnya. 

Modul elektronik lain dan segmen komponen menguncup sebanyak 19.7 peratus, yang disifatkan EDB sebagai "tempahan eksport yang lebih rendah dari Cina dan Korea".   

Menyedari bahawa keluaran elektronik jatuh 10.7 peratus pada asas bulan ke bulan dilaras mengikut musim yang kuncup 15.9 peratus pada Jun, Barclays ekonomi Encik Brian Tan berkata: "Walaupun pengeluaran agak tidak menentu tahun ini, anggaran kami menunjukkan penguncupan terbaru telah menurunkan tahap terlaras bermusim keluaran elektronik jauh di bawah trend."

Keluaran pengilangan biomedikal susut 10.8 peratus pada Julai, berbanding 9.5 peratus pada Jun. 

Segmen teknologi perubatan meningkat 11.5 peratus pada Julai berikutan permintaan yang lebih tinggi bagi peranti perubatan dari Amerika Syarikat (AS) dan Cina. 

Menurut EDB, segmen farmaseutikal merosot 25.7 peratus disebabkan campuran bahan farmaseutikal aktif yang dihasilkan secara berbeza.

Bagi tujuh bulan pertama tahun ini, keluaran pengilangan biomedikal susut 5.2 peratus berbanding tempoh sama pada tahun lalu. 

Selain dua kelompok utama tersebut, pertumbuhan firma lain yang dicatat ialah: 

  • Kejuruteraan pengangkutan (18.6 peratus) 

  • Pembuatan am (14.6 peratus) 

  • Kejuruteraan jitu (13.9 peratus) 

  • Bahan kimia (5.7 peratus) 

Pada asas pelarasan bermusim bulanan, pengeluaran pembuatan jatuh 2.3 peratus pada bulan Julai, atau 1.1 peratus tidak termasuk pembuatan bioperubatan. 

Bagi tahun ini sehingga kini, keseluruhan perkilangan tumbuh sebanyak 4.9 peratus tahun ke tahun, atau 6.9 peratus tidak termasuk pengilangan biomedikal. 

Menurut Naib Presiden Kanan pasaran modal di bursa sekuriti digital ADDX, Cik Cheryl Chan, sekitaran sejagat kekal mencabar, dengan prestasi lemah ekonomi Cina menjadi faktor utama, didorong sebahagiannya akibat dasar Covid dan kemerosotan dalam sektor hartanah.

Ketua Ekonomi OCBC, Cik Selena Ling menyatakan permintaan semikonduktor global telah menarik balik secara mendadak dan syarikat-syarikat teknologi besar telah menyediakan bimbingan pendapatan yang kurang yakin pada masa hadapan sebagai permintaan pengguna yang sederhana. 

Beliau menjangkakan bahawa pertumbuhan pembuatan setahun mungkin serendah 3 hingga 4 peratus jika momentum pada separuh kedua kekal lemah pada kira-kira 2 peratus dari tahun ke tahun. 

"Oleh kerana pembuatan menyumbang kepada kira-kira satu perempat daripada Hasil Kasar Dalam Negeri (GDP) Singapura, pelonggaran yang lebih tajam daripada yang dijangkakan pada momentum pertumbuhan bulan Julai menunjukkan terdapat beberapa risiko bagi baki tahun ini," kata beliau. 

Ahli ekonomi MayBank, Encik Chua Hak Bin dan Cik Lee Ju Ye juga mengaitkan pertumbuhan pembuatan Singapura yang lebih perlahan kepada penurunan dalam pengeluaran semikonduktor yang terhasil daripada jualan cip global. 

Namun, kelompok kejuruteraan pengangkutan dan pengilangan umum yang sebelum ini dilanda Covid-19 pulih daripada paras terendah tahun lalu, tambah mereka. 

Mereka mengekalkan ramalan pertumbuhan GDP 2022 mereka pada 2.8 peratus, di bawah julat ramalan rasmi 3 hingga 4 peratus, sambil menambah: "kemerosotan pengilangan (yang menyumbang sekitar 22 peratus daripada GDP) dan kelembapan dalam khidmat berkaitan dagangan seperti dagangan borong dan pengangkutan serta penyimpanan akan menjejas pertumbuhan GDP pada separuh kedua".

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3