'Ramai orang tak lihat kami kerja dalam keadaan mencabar', Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:13
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

'Ramai orang tak lihat kami kerja dalam keadaan mencabar'

Oct 13, 2020 | 05:30 AM

DENGAN banyak sekatan Covid-19 masih dilaksana, pengawal keselamatan seperti Encik Norizal Zainal harus memastikan mereka mengikuti perkembangan terkini dalam tugas mereka.

Menurut penyelia keselamatan kanan APRO-Asian Protection Pte Ltd itu, yang dikerahkan di Politeknik Temasek, kebelakangan ini beliau harus memikul tugas tambahan demi memastikan keselamatan orang ramai di sekolah itu.

Ini termasuk mempelajari kemahiran asas teknologi maklumat (IT) dan menggunakan peralatan teknologi baru.

Sebelum ini, Encik Norizal serta pasukannya yang seramai 14 orang hanya perlu meronda persekitaran politeknik itu dan menjaga keselamatan pelajar serta kakitangannya.

"Disebabkan Covid-19, saya dan pasukan saya sekarang perlu belajar cara menggunakan komputer untuk memeriksa setiap orang yang memasuki kampus ini.

"Dulu, sesiapa sahaja boleh memasuki sekolah ini, tetapi sekarang hanya pelajar dan kakitangan sekolah ini dibenarkan masuk.

"Selain itu, sekarang kami juga perlu memeriksa suhu badan pelajar dan kakitangan. Untuk melakukannya, kami belajar cara menggunakan kamera saringan suhu dan aplikasi seperti SafeEntry," kata Encik Norizal, 41 tahun.

Walaupun pada mulanya agak kekok bagi beliau menggunakan peralatan teknologi itu, Encik Norizal berkata ia membantunya melakukan tugasannya dengan lebih lancar.

Bagi membantu pengawal keselamatan lain membiasakan diri dengan teknologi baru ini, syarikatnya menjalankan latihan di tempat kerja, atau OJT.

"Syarikat saya sebenarnya menyediakan latihan bagi pengawal seperti kami apabila kita perlu menggunakan teknologi baru.

"Teknisyen juga akan memastikan bahawa kami semua mempunyai kecekapan untuk menggunakan alat-alat itu.

"Selain itu, kami juga menjalani program keselamatan siber melalui wadah pembelajaran dalam talian," ujarnya.

Sebagai seorang pengawal keselamatan yang bekerja di barisan hadapan dalam usaha menangani pandemik Covid-19, Encik Norizal pada awalnya agak khuatir sekiranya dijangkiti virus itu.

Namun, dengan sikap positif beliau memberitahu dirinya bahawa beliau mempunyai tanggungjawab besar untuk menjaga keselamatan orang ramai.

"Jika kita semua mengikuti proses dan langkah-langkah pencegahan tertentu, insya-Allah kita akan selamat.

"Menjadi seorang pengawal keselamatan sebenarnya satu tanggungjawab besar. Ramai orang tidak melihat kami bekerja dalam keadaan mencabar ini.

"Saya hanya berharap keadaan akan pulih secepat mungkin dan kembali seperti biasa," kata beliau.


"Jika kita semua mengikuti proses dan langkah-langkah pencegahan tertentu, insya-Allah kita akan selamat... Menjadi seorang pegawai keselamatan sebenarnya satu tanggungjawab besar. Ramai orang tidak melihat kami bekerja dalam keadaan mencabar ini. Saya hanya berharap keadaan akan pulih secepat mungkin dan kembali seperti biasa."
- Encik Norizal Zainal, penyelia keselamatan kanan APRO-Asian Protection, yang ditugaskan di Politeknik Temasek.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map