Subuh
5:50
Syuruk
7:07
Zuhur
1:12
Asar
4:14
Maghrib
7:15
Isyak
8:23

Diberhentikan kerja selepas 15 tahun, beliau ceburi kerjaya digital baru demi keluarganya

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja
29
0

Diberhentikan kerja selepas 15 tahun, beliau ceburi kerjaya digital baru demi keluarganya

Sep 05, 2021 | 05:30 AM

BAGI sesetengah pekerja, apabila kehilangan satu-satunya mata pencarian akibat diberhentikan kerja, emosi mereka terjejas.

Apatah lagi jika mempunyai ramai anggota keluarga yang perlu ditanggung.

Namun, bagi Encik Noraschid Abdul Ghani, 47 tahun, pemberhentian kerja tidak mematahkan semangatya meneruskan kehidupan harian.

Malah, erti menyerah kalah belum pernah wujud dalam kamus kehidupannya.

“Bagi mereka yang berusia sebaya saya, pastinya ini akan membuat mereka berasa agak kurang yakin dengan diri sendiri untuk mendapatkan pekerjaan lain.

“Namun, saya kuatkan tekad untuk tidak mengaku kalah dan meneruskan usaha mencari rezeki halal demi keluarga,” kata bapa kepada empat orang anak, yang semuanya masih bersekolah.

Sebelum diberhentikan kerja, Encik Noraschid merupakan jurutera keselamatan selama 15 tahun.

Gara-gara pandemik Covid-19 yang berlarutan, syarikat tempat kerja lamanya terpaksa mengambil langkah memberhentikan pekerja, termasuk beliau.

Mujur mereka yang diberhentikan kerja diberi pampasan yang sewajarnya, katanya.

LATIHAN PENINGKATAN DIRI

Sementara memburu pekerjaan baru selama beberapa bulan, Encik Noraschid telah mendapat tahu tentang kursus serta program latihan peningkatan diri.

Beliau kemudian mendapat tahu tentang latihan Skills Ignition SG (SISG) , yang bertujuan membantu warga Singapura meluaskan peluang mendapat pekerjaan, dan menyediakan pengalaman industri penting dalam Pemasaran Digital serta Teknologi Awan (Cloud).

Ia disediakan di sebalik pasaran pekerja yang mencabar pada ketika ini.

“Apa yang saya inginkan ialah meluaskan skop pengetahuan, dan kemudian cuba meninjau program latihan yang sedia ada.

“Apabila mendapat tahu tentang Skills Ignition SG, saya fikir ia peluang baik untuk meraih pengalaman dan pengetahuan langsung berkaitan teknologi Cloud.

“Sebelum ini, saya langsung tiada pengetahuan tentang Cloud, tapi saya bersedia mempelajarinya,” jelasnya lagi.

Semasa ditemu ramah, Encik Noraschid berkata pada awalnya beliau memang agak kurang yakin akan dirinya kembali mempelajari sesuatu yang baru kerana usiaya, selain melihatkan saiz kelas yang besar – melebihi 70 pelajar pada satu-satu masa.

“Tapi kebimbangan itu reda apabila para pensyarah serta latihan secara langsung menyediakan kededua latihan teori dan praktikal berkaitan pelantar Cloud dengan baik.

“Ini sesuatu yang tidak saya perolehi sepanjang 15 tahun bekerja,” katanya lagi.

Berbekalkan domain pengetahuan yang kian luas hasil kursus enam bulan yang diikutinya, Encik Noraschid berasakan dirinya kini lebih yakin untuk mendapatkan pensijilan selanjutnya dalam teknologi Cloud.

April lalu, beliau telah meraih Pensijilan Jurutera Bersekutu Cloud. Beliau kini dalam persiapan melanjutkan pengajiannya ke peringkat Pencipta Cloud Profesional Google.

“Saya rasa kini diri ini lebih yakin apabila bertemu dengan bakal majikan, dan saya tidak gentar mempamerkan kemahiran saya pada masa ini berbanding apabila saya diberhentikan kerja beberapa bulan lalu,” ujarnya.

KUKUHKAN ASAS

Bagi seorang lagi pelatih program Skills Ignition SG, Cik Jeanette Tan, 26 tahun, beliau juga pada awalnya agak kurang yakin dengan latihan itu.

Namun, hasil penyelidikan dan kesungguhannya untuk meneruskan apa yang diminatinya, beliau memberanikan diri untuk mendaftarkan program itu dengan Google.

Latihan dalam talian selama tiga bulan itu mengukuhkan asasnya dalam pemasaran digital dan mempersiap diri secara menyeluruh bagi vokasional enam bulan selanjutnya selain latihan sambil kerja di Google.

Hasilnya, beliau kini mendapatkan tempat dalam pasukan Pembangunan Rakan di YouTube di mana beliau mampu memanfaatkan segala yang dipelajarinya di Google dengan berkesan.

Beliau juga memimpin penglibatan masyarakat bersama pencipta YouTube.

“Paling menarik sekali, saya dapat bekerjasama dengan pencipta kandungan yang baru dan meningkat naik, dan mendidik mereka tentang alat penciptaan kandungan baru. Ia merupakan kempen bagi pelancaran YouTube Shorts di India.

“Hasilnya, format baru video ringkas ini mendapat sambutan menggalakkan daripada kumpulan masyarakat ini,” katanya lagi, yang kini bekerja sebagai Pengurus Rakan Strategik di YouTube.

SUASANA BARU

Sementara itu, Encik Suen Tat Yam, 35 tahun, yang menyertai Akademi Kepimpinan SME, pula menganggap penyertaannya itu sebagai langkah menambah pengetahuan tentang amalan terbaik untuk pertubuhan.

Sebagai Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) bagi sebuah syarikat pelancongan dan lawatan, Woopa Group, beliau berkata bahawa kakitangan dan pemandu pelancongan dengan latar belakang berbeza, membuatnya ingin belajar cara terbaik menguruskan tenaga kerjanya dan menyesuaikan perniagaannya ke arah syarikat yang memberi tumpuan kepada kakitangan dalam industri pelancongan.

“Senang kata, menjadikannya sebuah syarikat yang menghargai kakitangan sebagai aset paling penting.

“Apa yang saya pelajari telah menyediakan saya untuk sesuaikan diri dengan suasana ekonomi yang kian berubah disebabkan pandemik Covid-19, yang menjejas industri pelancongan.

“Selain diperkenalkan kepada alat-alat bekerja dari jauh, program ini juga memperkenalkan saya kepada pelbagai huraian kewangan, serta sumber digital bagi syarikat kecil dan sederhana (SME) yang boleh saya terapkan.

“Saya juga dapat meluaskan rangkaian dan belajar daripada perniagaan lain di dalam dan luar industri pelancongan,” jelasnya.


GOOGLE PUPUK BAKAT DIGITAL DI SINGAPURA

 

DARIPADA hanya 24 kakitangan semasa mula-mula bertapak di sini lebih 14 tahun lalu, kini syarikat teknologi gergasi, Google, mempunyai sehingga 2,000 kakitangan di Singapura.

Lagi 200 pekerjaan sedang menanti untuk diisi jawatan yang diperlukan bagi memenuhi keperluan sekitaran ekonomi digital hari ini.

Bagi memenuhi keperluan tersebut, syarikat yang mula membuat penampilan di Singapura sejak 2007 itu akan terus menyediakan latihan yang disesuaikan dengan ekonomi digital – bukan sekadar untuk syarikat itu malah bagi syarikat dalam industri berlainan.

Ini termasuk dalam sektor runcit, pelancongan serta makanan dan minuman (F&B).

Menyatakan demikian, Pengarah Negara Google Singapore, Encik Ben King, 38 tahun, berkata pihaknya akan terus bekerjasama dengan pemerintah Singapura untuk memperkasa warga Singapura pada hari ini, demi masa depan.

“Kami bekerjasama dengan pemerintah di sini untuk menyuntik misi kami di negara ini dalam memperkasa warga Singapura demi masa hadapan mereka.

PEMBANGUNAN BAKAT

“Dengan itu, kami bekerjasama dengan banyak pemegang taruhan untuk menghasilkan ekosistem bagi membawa wadah Google yang terbaik kepada negara ini.

“Bukan sahaja dengan pemerintah, tapi kami juga bekerjasama dengan pihak sekolah, syarikat, dengan pertubuhan bukan meraih keuntungan untuk menghasilkan bersama dalam memberikan inisiatif yang berkesan kepada warga negara ini.

“Tumpuan utamanya adalah dalam pembangunan bakat,” katanya.

Ditanya mengapa Google percaya dengan usaha melabur dan memperkasa warga Singapura dan bagaimana langkah sedemikian dapat membantu syarikat itu dalam jangka panjang, Encik King berkata pelaburan di Singapura itu dibuat memandangkan negara ini merupakan pangkalan syarikat tersebut dan menganggap negara ini sebagai salah sebuah pasaran yang dinamik dengan pertumbuhan pesat di Asia Tenggara serta Asia Pasifik.

“Sebagai sebuah pangkalan, kami rasa adalah tanggungjawab kami membantu warga Singapura menyesuaikan diri dengan sekitaran pasaran mencabar hari ini.

MEMPERKASA WARGA SINGAPURA

“Kami yakin dengan pelaburan di Singapura, kami dapat membantu membentuk kemajuan ekonomi digital Singapura, dengan menyediakan maklumat, menghasilkan pekerjaan, menyediakan kemahiran dan peluang menerusi teknologi.

“Hasilnya, misi kami adalah untuk memperkasa warga Singapura demi masa depan, iaitu pembangunan kemahiran. Dan ia merupakan salah satu yang Google fikirkan semasa membuat pelaburan ke negara ini dan yang merupakan antara usaha paling penting,” katanya.

Antara program latihan yang disediakan Google dalam pembangunan bakat adalah Skills Ignition SG yang dilancarkan Julai tahun lalu dengan kerjasama Lembaga Pembangunan Ekonomi (EDB), Penguasa Pembangunan Media Infokom (IMDA) dan SkillsFuture.

Program selama enam bulan itu merupakan latihan peningkatan kemahiran dan mempunyai kerja berkumpulan secara dalam talian, pembelajaran sendiri dan modul tambahan yang tertumpu kepada kepimpinan dan kemahiran bagi pemasaran digital dan teknologi Cloud.

Encik King menambah bahawa program pemasaran digital dan teknologi Cloud mendapat perhatian kerana terdapat permintaan untuk set-set kemahiran tersebut.

Sejauh ini, lebih daripada 2,600 pelatih telah menjalani program tersebut, menghabiskan masa dengan 38 syarikat yang menjadi hos kepada latihan itu. Ini termasuk Google sendiri.

Sekitar 90 peratus pelatih berasakan bahawa program itu telah membenarkan mereka meraih kemahiran yang betul untuk berjaya dalam suasana ekonomi digital.

MEMBANGUN SUDUT KERJAYA

Sekitar 88 peratus pula berasakan diri mereka lebih dilengkapi untuk membangun dari sudut kerjaya masing-masing.

“Yang pasti kami mempunyai kurikulum yang wujud dalam ekosistem kami, dan rakan kerjasama yang telah siap sedia dalam latihan ini.

“Sepanjang masa, kami telah mendengar apa yang dikatakan pemerintah dan memantau pelbagai data yang kami kumpul. Hasilnya kini kami telah menghasilkan program ketiga berkaitan kejuruteraan data dengan penerapan asas pembelajaran mesin,” katanya.

Setahun selepas dilancarkan, Skills Ignition SG (SISG) telah mengumumkan bahawa ia akan diluaskan dengan lagi 600 tempat disediakan bagi program latihan vokasional selama enam bulan.

Ini bererti semakan angka sasaran daripada 3,000 peserta pada tahun lalu kepada 3,600 peserta peringkat awal dan pemohon pekerjaan kerjaya pertengahan.

Dalam e-mel mereka, Google berkata sedang ekonomi digital Singapura terus berkembang, terdapat nilai berguna dalam mempertingkat kemahiran bakat berkaitan Kecerdasan Buatan (AI) dan pembelajaran mesin.

Justeru, ia melancarkan laluan Kejuruteraan Data dengan Asas Pembelajaran Mesin di mana sebanyak 100 tempat disediakan bagi laluan selama sembilan bulan ini menerusi latihan sambil bekerja.

Google juga akan mengambil lagi 100 tempat latihan sambil bekerja menjadikan komitmen keseluruhannya kepada 200 tempat.

Berkaitan syarikat yang menjadi hos kepada para pelatih, Encik King berkata ia meliputi banyak sektor seperti media, pelancongan, bank, runcit, hartanah dan dagangan elektronik.

“Realitinya, manfaat ekonomi digital bukan sekadar diraih syarikat teknologi, tapi semua syarikat yang beralih kepada ekonomi digital, dan mereka perlu menggarap bakat kemahiran yang diperlukan.

LUASKAN PELUANG

“Tapi bukan mudah untuk syarikat membawa masuk pelatih. Syarikat-syarikat perlu ada keinginan untuk berbuat demikian.

“Justeru, kami luaskan peluang itu dalam kalangan rangkaian rakan kerjasama kami dan berdasarkan respons yang diterima, kini terdapat 38 syarikat yang menunjukkan minat untuk menyediakan tempat latihan kepada para pelatih,” katanya.

Bagi yang mendapat latihan di Google, mereka ditempatkan dalam pelbagai jabatan seperti pemasaran, penjualan, perhubungan pemerintah, perniagaan awan (cloud) dan lain-lain lagi, tambah beliau.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3