Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Ekonomi & Kerja3

Usaha pendigitalan selamatkan banyak syarikat setempat

Nov 30, 2020 | 05:30 AM

USAHA pendigitalan telah menjadi 'penyelamat' bagi banyak perniagaan setempat sedang pandemik Covid-19 menggugat ekonomi negara.

Malah, dengan suntikan bantuan pemerintah seperti Bonus Daya Tahan Digital (DRB) dan program 'SME Go Digital', ada yang meninjau untuk meluaskan perniagaan mereka.

Berkongsi pengalamannya, pemilik Fill-A-Pita, Encik Ibrahim Khater, berkata pandemik Covid-19 telah menjejas perniagaannya apabila pelanggan tidak lagi boleh menjamu selera di dalam kedainya semasa tempoh pemutus litar.

"Kami segera manfaatkan huraian digital sebab kami sedar hanya pendigitalan yang boleh menyelamatkan kami," kata beliau.

Kini setelah memanfaatkan pelbagai bantuan pendigitalan seperti DRB, Encik Ibrahim lebih yakin meluaskan perniagaannya kelak.

"Memang saya merancang mengautomasikan operasi kerana ini akan memudahkan kami apabila berkembang atas konsep francais kelak," ujarnya yang merancang meneroka ke luar negara.

Turut 'diselamatkan' oleh pendigitalan ialah pemilik bersama The Social Outcast di Simpang Bedok, Encik Aminurrashid Hasnordin.

Beliau yang tidak begitu suka kepada khidmat penghantaran makanan kerana percaya sajiannya lebih sesuai dimakan sejurus selepas dimasak, akhirnya berubah fikiran akibat Covid-19 dan tempoh pemutus litar.

"Hasil khidmat penghantaran, penjualan meningkat sekitar 30 peratus. Kami juga dapat mendekati pelanggan di kawasan sejauh Jurong dan Sentosa. Kini kami sedang memikirkan menu yang membolehkan mutu makanan bertahan dalam perjalanan jauh," jelasnya.

Sementara itu, Profesor ekonomi di Universiti Sains Kemasyarakatan Singapura (SUSS), Dr Walter Theseira, berkata terdapat variasi luas dalam respons syarikat kecil dan sederhana (SME) kepada pendigitalan. Ini dijejas bukan hanya sama ada perniagaan itu menerima pendigitalan tetapi jika perniagaan itu boleh didigitalkan.

"Bagi mereka yang bersedia, kita lihat banyak peniaga mencapai tahap asas, bermakna boleh terus berniaga walau dengan sekatan Covid-19. Misalnya peniaga makanan yang mendapat khidmat wadah penghantaran makanan.

"Tetapi tahap asas tidak cukup untuk cemerlang apabila mereka bersaing dengan pesaing yang bertahap pendigitalan tinggi," ujarnya.

Dalam hal ini, sokongan pemerintah sejauh ini amat baik dan berjaya dalam membolehkan peniaga mencapai pendigitalan asas.

Namun cabaran utamanya, kata Dr Theseira, adalah membantu perniagaan bersaing secara berkesan dalam talian.

"Ini tidak mudah dan kita tidak boleh menjangka semua peniaga boleh berbuat demikian.

"Misalnya kedai kejiranan, kita tidak boleh jangka semua beralih ke dalam talian. Ramai tidak boleh bersaing dari segi kos dan mutu dengan peruncit dalam talian besar kerana kedai kejiranan wujud untuk penduduk kejiranan berdasarkan keperluan harian," tambahnya.

Sejauh ini, sambutan menggalakkan diterima bagi bantuan pendigitalan perniagaan pemerintah.

Kira-kira 2,700 perniagaan runcit dan khidmat makanan menerima DRB di antara Ogos dengan Oktober lalu dan lebih 15,000 SME menerima bantuan Geran Huraian Produktiviti (PSG) di bawah program 'SME Go Digital'.

Laporan lanjut:

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map