Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Gaya Hidup

Artis SG kongsi idea jana wang dari YouTube

Apr 12, 2020 | 05:30 AM

LANGKAH penerbit album dan gitaris 'sessionist' Malaysia, Aznan Alias, menggerakkan satu usaha saling menyokong laman YouTube rakan seni senegara mencetus ilham bagi penyanyi setempat Nana Karia melakukan perkara serupa.

Lewat bulan lalu, Nana, 39 tahun, melampirkan pada dinding Facebooknya mengenai usulan membantu insan seni Singapura yang terjejas kewangannya dek tamparan wabak Covid-19.

Wabak tersebut membawa pada penutupan pusat hiburan, pembatalan atau penundaan acara hiburan di tempat awam dan pusat seni tempatan.

Dalam gerakan yang dipanggil #YouFollowMeIFollowYou (#AwakIkutSayaSayaIkutAwak), Nana mengharapkan seramai 1,000 insan kreatif akan membuka akaun YouTube atau memanfaatkan akaun yang ada serta melanggani akaun teman masing-masing.

Dengan cara mendapatkan sekurang-kurangnya 1,000 warganet yang melanggani akaun itu, pihak YouTube dapat memberi ganjaran berupa sejumlah bayaran sagu hati bagi setiap tontonan.

Inilah satu cara di mana anak seni boleh saling menyokong bagi berkongsi rezeki hasil daripada video YouTube yang dimuatnaikkan.

Apabila mereka berkongsi video-video rakan seni mereka, mereka juga memberi pendedahan yang baik buat si rakan di samping membantunya menjana pendapatan dalam masa-masa sukar.

Ketika dihubungi, Nana, 40 tahun, yang dikenali sebagai mantan peserta Singapore Idol dan juara SG Mania 2, berkata inilah antara perkara bermakna yang beliau fikirkan dengan lebih banyak masa terluang sejak langkah 'pemutus litar' dikenalkan pemerintah bagi mengekang kesan penularan Covid-19.

"Saya terlihat usulan teman saya, Aznan, ini di media sosial. Saya dapati gerakan yang dimulakannya merupakan satu usaha murni dan positif dalam menggalak pemuzik tempatan kita agar saling menyokong satu sama lain dalam mengharungi tempoh sukar ini.

"Menerusi laman YouTube, kita boleh meraih pendapatan walaupun ia bukan selumayan mana. Kecil-kecil pun rezeki."

Bagi Nana, semangat gotong-royong ini perlu bagi menekankan daya tahan yang perlu ada serta semangat tidak mudah putus asa walau dilanda krisis kesihatan seperti koronavirus kini.

"Dalam tempoh sebegini, kita boleh saling memberi galakan malah merentasi sempadan Singapura bagi mendekati pengikut di negara-negara jiran atau jalin kerjasama dengan bakat luar negara.

"Pada masa yang sama, kita juga boleh mengambil peluang bereksperimen dengan cara menambah rezeki dan meraih pulangan menerusi wadah dalam talian," katanya.

Sejak dua minggu lalu, Nana juga memulakan sesi 'e-busking' (seniman jalanan dalam talian) di mana beliau menghiburkan peminatnya dalam Facebook Live setiap petang Sabtu dan Ahad dari keselesaan ruang tamu rumahnya.

Ia juga satu cara beliau mencari rezeki di mana mereka yang menonton boleh memberi sumbangan ikhlas kepadanya menerusi kaedah PayNow, PayLah atau PayPal.

Beliau juga mengadakan sesi sembang seni bersama pengikutnya bagi mengutarakan pandangan tentang dunia seni semasa.

Penganjur acara dari Wadah Seni Entertainment, Cik Siti Aminah Ismail, 35 tahun, pula berkata dalam tempoh 'pemutus litar' serta Covid-19 yang menjejas beberapa acara seperti sambutan Hari Ibu yang beliau sepatutnya anjurkan, semangatnya tidak musnah.

"Inilah masa saya pelajari teknologi terkini seperti mengendalikan mesyuarat bersama Majlis Seni Kebangsaan (NAC) menerusi aplikasi Zoom.

"Saya juga merancang membeli peralatan teknologi digital bagi kemungkinan mengusahakan konsert dalam talian dengan masing-masing bergerak dari rumah mereka.

"Kalau tak ada ujian Covid-19, tak adalah nak terfikir idea sebegini bagi garap kemahiran dan pengalaman baru," katanya.