'Joget Riang Raya' suntik ceria dalam pemutus litar, Berita Gaya Hidup - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Gaya Hidup3

'Joget Riang Raya' suntik ceria dalam pemutus litar

Inisiatif sepasang suami isteri ganding bahu terbitkan lagu Hari Raya baru yang dinyanyikan oleh anak sendiri yang berduet dengan rakan sebaya
May 10, 2020 | 05:30 AM

SUARA riang kanak-kanak sering menambah seri suasana menyambut Lebaran, dan ini termasuklah dalam lagu.

Dalam era 1980-an dulu, antara lagu Hari Raya kanak-kanak popular termasuk yang dipersembahkan oleh Indra Shahrir (Selamat Hari Raya) dan Anuar Zain dan Ellina (Suasana Hari Raya).

Namun selepas era tersebut, jarang lagi kita mendengar produk baru yang mengetengahkan penyanyi cilik atau belasan tahun. Kalau ada pun, kurang menyerlah sehingga tidak mendapat perhatian.

Justeru amat memberangsangkan apabila pada tahun ini, sepasang suami isteri aktif dalam bidang seni, Razzaq An'Ardzy dan Diana Nazyra, berganding menerbitkan lagu Hari Raya baru yang dinyanyikan oleh anak mereka sendiri.

Lagu berjudul Joget Riang Raya itu dinyanyikan oleh Ainul Yaqin, pemenang rancangan Juara Mic Junior terbitan Mediacorp Suria pada 2018. Lagu itu turut menampilkan M. Alfyan, juga peserta rancangan tersebut. Kedua-duanya berusia 13 tahun.

Lagu itu bahkan disertakan dengan video muzik menarik arahan Yazri Malik, yang mengetenghkan keindahan tarian tradisional Melayu dalam sekitar kehidupan Singapura yang moden.

Berkongsi ilham di sebalik lagu tersebut, Diana sebagai penggubah dan ibu Ainul Yaqin, berkata beliau masih dalam tahap belajar dalam seni mengubah lagu dan sudah lama memendam hasrat untuk melahirkan lagu-lagu bernuansa tradisional.

Beliau telah diterima sebagai calon untuk menduduk peperiksaan muzik grade 8 di London College Of Music dan telah didedahkan dengan pelbagai genre seperti pop, rok, klasik dan jaz yang baginya merupakan ilmu muzik universal yang perlu dipelajari. Tetapi minatnya tetap kepada irama tradisional Melayu.

"Memang dah minat lagu Melayu tradisional sejak berusia 10 tahun dan selalu bawakan lagu berentak joget bersama band tradisional di majlis-majlis perkahwinan.

"Dari situ, saya mendapat ilham untuk menggubah lagu ini agar pendengar bukan sahaja dapat menyanyi bahkan ikut menari sama," kata Diana yang juga pernah aktif dalam kumpulan dikir barat dan pernah membuat persembahan bersama kugiran Nobat Kota Singa.

Lagu Joget Riang Raya itu disusun oleh Hardi Aris untuk mendapatkan sentuhan moden agar dapat menarik pendengar muda, tambah Diana.

"Suami saya juga banyak memberi dorongan kerana beliau juga salah seorang penggubah lagu tempatan sejak tahun 2004. Lirik lagu Joget Riang Raya ini juga adalah hasil karya beliau. Alhamdulillah, kali ini kami berdua berganding bahu untuk menjayakan lagu ini buat anak kami Ainul Yaqin dan juga teman duetnya, M. Alfyan," tambah beliau.

Mengenai keputusan mengundang Alfyan untuk berduet dengan anaknya, Diana berkata ketika beliau menggubah lagu itu, beliau telah dapat membayangkan kesesuaian gandingan suara kededua penyanyi cilik itu.

"Alhamdulillah, saudara Nizam dari Studio47 telah banyak membantu dalam mempermudahkan proses rakaman ini," jelas beliau.

Selain itu, beliau juga mahu mendidik anak-anaknya agar tidak mengetepikan akar budaya biarpun beliau tidak menyekat mereka daripada mengikuti arus perkembangan muzik semasa.

Ainul Yaqin sendiri berkata beliau bersyukur kerana diberi peluang berkongsi bakat membawakan lagu yang diusahakan oleh ibu bapanya sendiri.

"Semasa memenangi tempat pertama Juara Mic Junior pada 2018, orang tua Ainul dah berpesan agar sentiasa berendah diri menghargai persahabatan yang terjalin dengan kawan-kawan peserta lain," katanya sambil menambah beliau gembira dapat berduet dengan Alfyan, antara rakan yang rapat dengannya dalam rancangan realiti itu.

"Walaupun mungkin kita beraya dalam suasana pemutus litar, Ainul harap lagu ini akan dapat hiburkan pendengar dalam kita berhari raya nanti."

Alfyan pula amat menghargai kesempatan yang diberikan keluarga Ainul untuk berkongsi wadah mengetengahkan bakat.

"Saya sangat seronok ketika sesi rakaman muzik video lagu Joget Riang Raya. Inilah pertama kali saya menyanyi sambil menari dengan berpakaian Melayu tradisional.

"Terima kasih kepada keluarga Ainul yang memberi kesempatan ini," kata Alfyan.

Diana berkata beliau dan suaminya berharap lagu itu dapat menjadi hiburan yang mendidik dalam masyarakat menyambut Hari Raya dalam suasana berbeza tahun ini.

"Sebagai pencinta seni, kami juga berharap agar lagu-lagu berentak tradisional ini akan terus diminati oleh anak-anak muda kita dan juga generasi akan datang, dan semoga ia tidak pupus ditelan masa," tambahnya.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map