Subuh
5:58
Syuruk
7:17
Zuhur
1:20
Asar
4:40
Maghrib
7:22
Isyak
8:33

'Lepaskan Sesalan' teroka isu akhir hayat

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Gaya Hidup
31
0

'Lepaskan Sesalan' teroka isu akhir hayat

Projek seni Dramabox dan Artswok Collaborative dekati topik akhir hayat dengan bengkel, pameran, persembahan teater di 'Heartbeat Bedok'
Sep 17, 2022 | 05:30 AM

SETIAP kehidupan pasti berakhir dengan kematian, yang pastinya meninggalkan kesan sedih pada mereka yang ditinggalkan.

Namun bukan mudah untuk berkongsi atau meluahkan perasaan sedih yang terpendam di hati dan tidak ramai yang mahu membincangkannya secara terbuka. Akibatnya, tanpa disedari, banyak kesan negatif terjadi.

Kesukaran meluahkan perasaan inilah antara yang akan dikupas dalam projek Both Sides Now: Mengukir Harapan - sebuah projek penglibatan komuniti yang meneroka apa yang dimaksudkan untuk hidup dengan baik dan meninggalkan dengan baik.

Diadakan menerusi acara seni yang melibatkan orang awam, projek Lepaskan Sesalan menyediakan ruang selamat kepada masyarakat Melayu/Islam untuk meneruskan perbualan mengenai kematian, kematian dan kehilangan.

Berdasarkan konsep 'rewang', atau usaha bersama, terdapat peluang untuk berkumpul dan berkongsi topik yang menumpukan pada mengurangkan penyesalan selepas orang yang disayangi meninggal dunia.

Sesi berupa bengkel seni halus yang diterajui oleh pensyarah bebas, Dahlia Osman, 50 tahun, akan diadakan bersama dengan sesi tarian bagi sekumpulan warga emas.

Sesi tarian itu dikelolakan oleh pereka tari dari kumpulan PZ:1SMA, Norhaizad Adam dan Hasyimah Harith.

Bengkel seni halus - 'Of Life and Legacy' - bersama Dahlia, yang berlangsung selama enam bulan bermula dari Mac tahun ini, menghasilkan beberapa reka seni yang datangnya daripada perjalanan emosi setiap individu yang menghadiri bengkel itu.

Semua reka seni yang terlahir daripada sesi itu akan dipamerkan buat tatapan ramai.

Menurut Dahlia, perkara seperti sesalan dan kesedihan tidak sering dibincangkan atau diluahkan.

"Apabila saya teringatkan arwah ayah saya, saya selalu mengaitkannya dengan kata-kata.

"Beliau suka membaca kamus, dan saya gunakan objek peninggalannya itu antara lain untuk mencari erti hubungan saya dengannya," jelas beliau.

Peserta dalam bengkel ini juga membawa objek istimewa dan peribadi yang melambangkan seseorang yang mereka sayangi.

Seorang peserta, Mahathir A. Rahim, 32 tahun, berkata beliau menyertai bengkel seni itu untuk meneroka cara alternatif untuk memudahkan perbualan tentang akhir hayat.

"Saya teringat Dahlia mengajar kita bahawa kemahiran memerlukan kita melukis apa yang kita lihat dan bukannya apa yang kita fikirkan.

"Tidak boleh padam dan tidak boleh dibetulkan, tetapi pastikan, dan menceritakan proses melukis melalui apa yang kita lihat saja.

"Ini boleh dikaitkan semasa perbincangan dan menjalankan perbualan akhir hayat, di mana kita harus berhadapan dan berpegang kukuh pada fakta."

Lepaskan Sesalan juga mendekati warga emas untuk menyentuh perihal kematian menerusi sebuah bengkel tarian - dinamakan Kembali - yang menggunakan pergerakan untuk mengekspresikan pergolakan dan perasaan setiap individu yang terlibat.

Pereka tari, Hasyimah, berkongsi:

"Pada saya, pergerakan itu perlukan imaginasi yang luas. Saya bukan mencari bentuk fizikal yang sempurna, tetapi bagaimana pergerakan dalam kehidupan seharian seseorang sangat simbolik dan mendedahkan cerita kehidupan kita."

"Kami telah melalui beberapa siri proses artistik dari segi penulisan surat dan juga beberapa sesi terapi sambil berkongsi cerita bersama dalam bengkel ini, dan ia telah menghasilkan reka bentuk persembahan itu sendiri," tambah Norhaizad, yang turut mengendalikan bengkel tarian itu bersama warga emas dari pusat jagaan Montfort Care - Goodlife! Bedok.

Kembali akan dipersembahkan pada 21 hingga 23 September dari 6.15 petang hingga 7 petang.

Untuk keterangan lanjut dan persembahan-persembahan lain, sila rujuk ke laman bothsidesnow.sg, atau di Facebook and Instagram @bothsidesnowsg.

Lepaskan Sesalan oleh DramaBox & ArtsWok Collaborative akan berlangsung di 'Heartbeat Bedok' pada 21 hingga 24 September 2022, dari 10 pagi hingga 10 malam.

Ia dibuka kepada orang awam secara percuma, dan diadakan dalam bahasa Melayu dan Inggeris.


"Apabila saya teringatkan arwah ayah saya, saya selalu mengaitkannya dengan kata-kata.
Beliau suka membaca kamus, dan saya gunakan objek peninggalannya itu antara lain untuk mencari erti hubungan saya dengannya."

- Pensyarah bebas, Dahlia Osman.

"Pada saya, pergerakan itu perlukan imaginasi yang luas. Saya bukan mencari bentuk fizikal yang sempurna, tetapi bagaimana pergerakan dalam kehidupan seharian seseorang sangat simbolik dan mendedahkan cerita kehidupan kita."
- Pereka tari, Hasyimah Harith.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3