Subuh
5:30
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Gaya Hidup0

Majlis Anugerah Oskar mungkin ditunda akibat koronavirus

May 20, 2020 | 02:40 PM

LOS ANGELES: Majlis penyampaian Oskar bagi Anugerah Akademi tahun depan boleh ditunda kerana gangguan yang disebabkan oleh penularan koronavirus di Hollywood, lapor majalah perdagangan Variety semalam.

Malam terbesar industri filem itu dijadualkan pada 28 Februari tahun depan.

Tetapi dengan teater ditutup, penayangan filem 'pecah panggung' ditunda dan produksi terhenti, Akademi terpaksa membuat perubahan peraturan yang ketara.

Salah satu daripada banyak sumber tanpa nama memberitahu Variety, terdapat "kemungkinan" upacara itu sendiri akan ditangguhkan.

Belum ada cadangan rasmi atau perbincangan terperinci yang berlaku untuk memindahkan acara, atau tarikh baru yang berpotensi, kata laporan itu.

Akademi Seni dan Ilmu Penggambaran Filem tidak segera mengulas tentang hal tersebut apabila diminta agensi berita AFP.

Bulan lalu, Akademi - yang dilihat sebagai badan utama industri filem Hollywood - melonggarkan peraturan kelayakan, yang membolehkan filem yang tidak membuat penayangan tahun ini boleh dipertandingkan untuk Oskar.

Pada waktu itu, badan itu juga mengingatkan bahawa "penyesuaian tambahan terhadap peraturan Akademi, syarat kelayakan dan penjadualan mungkin diperlukan."

"Seperti yang diumumkan sebelumnya, siaran ke-93 Oscar dijadualkan disiarkan pada hari Ahad, 28 Februari 2021, di ABC. Segala maklumat terkini mengenai rancangan itu akan dikongsi di lain waktu," menurut kenyataan itu bulan lalu.

Pada masa ini, filem mesti dilancarkan pada 31 Disember untuk dipertimbangkan untuk Oskar tahun berikutnya, yang biasanya berlangsung pada Februari atau Mac.

Tidak jelas apa kesannya, jika ada, kelewatan upacara terhadap peraturan kelayakan.

Oskar adalah penganugerahan terakhir dalam musim penganugerahan filem, bermula dengan Golden Globes pada awal Januari.

Majlis penganugerahan filem lainnya belum mengumumkan penangguhan acara mereka, walaupun banyak juga yang melonggarkan peraturan kelayakan.

Kedua-dua Pengarah Guild of America dan Producers Guild of America menyatakan semalam bahawa filem yang ditayangkan secara penstriman akan dibenarkan tahun ini.

Acara penganugerahan untuk penerbitan bagi siaran televisyen, Primetime Emmy, masih dijadualkan berlangsung September. Acara penganugerahan lebih awal dan berprofil rendah, Daytime Emmy, telah digantikan dengan acara maya. - AFP

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian