Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Gaya Hidup

Pelbagai pengorbanan dilakukan Nurul Akhmar dan suami

May 24, 2020 | 12:00 AM

HASRAT hati pengacara dan pelakon Nurul Akhmar Elias awalnya ingin membawa anak comelnya Ilyas Syafi yang bakal mencecah usia empat bulan, Jumaat ini, kunjung-mengunjung ke rumah sanak saudara pada musim Lebaran ini.

Sayangnya dek langkah jarak selamat yang perlu diperhatikan dalam tempoh pemutus litar wabak Covid-19, segala niatnya tidak kesampaian.

Ini merupakan kali pertama Akhmar, 34 tahun, dan suami Fai Rizal, 38 tahun, menyambut Hari Raya bersama cahaya mata mereka.

Ketika dihubungi, Akhmar, yang kini menulis skrip beberapa episod rancangan maklumat kesihatan berkaitan Covid-19 buat warga emas, Ayuh Sihat Bersama, berkata:

"Saya terkesan juga apabila tidak dapat kunjung-mengunjung sebab sangkanya nak gunakan kesempatan ini bagi memperkenalkan Ilyas kepada saudara-mara yang tidak berpeluang menziarahi saya selepas bersalin.

"Walau bagaimanapun, saya akur kita boleh gunakan kemudahan dalam talian seperti aplikasi Zoom atau panggilan video FaceTime untuk berhubung.

"Kesihatan dan keselamatan jauh lebih penting. Kita harus laksanakan tanggungjawab kita dengan beraya di rumah sahajalah."

Akhmar yang menetap bersama ibu bapanya di kawasan utara Singapura membuat panggilan video kepada ibu mentuanya bagi 'menayangkan' Ilyas yang ceria berbaju Raya.

"Kami sebenarnya simpan baju Raya Ilyas sampailah 1 Syawal untuk beri kejutan manis buat neneknya. Setiap hari pun, saya buat panggilan video kepada ibu mentua agar beliau dapat mengubati rindu kepada cucunya dan tahu perkembangan Ilyas," jelasnya yang juga merindui kehadiran sanak-saudara di rumahnya yang sering menjadi ruang perhimpunan pada Hari Raya pertama kerana ibunya adalah anak sulung.

Meniti hidup sebagai ibu buat kali pertama selain menyambut Hari Ibu baru-baru ini membuatkan Akhmar sebak.

"Menjadi ibu memerlukan banyak pengorbanan. Kadangkala baru nak terlelap sekejap, Ilyas dah terjaga. Letih atau ngantuk macam mana pun tetap kena bangun.

"Ada hari memang sangat mencabar tetapi pada akhirnya, kesulitan yang dihadapi tidak saya hiraukan malah saya bersyukur tidak perlu menanti lama bagi menggendung cahaya mata pertama selepas berumah tangga.

"Nikmat menjaga dengan baik Ilyas adalah satu kesyukuran yang saya rasakan terhadap amanah Allah ini. Setiap hari dari pagi sampai malam bersama Ilyas adalah nikmat terbesar buat saya," kongsi Akhmar.`

Disebabkan tempoh pemutus litar wabak Covid-19 yang berlangsung hingga 1 Jun ini, suami Akhmar, Fai, seorang pengarah pemasaran dan pembangunan perniagaan, bekerja dari rumah.

Hikmah yang dirasakan Akhmar adalah masa bersama suami yang juga tidak terlepas melihat perkembangan dan tumbesaran dari masa ke masa Ilyas.

"Tanggungjawab menjaga Ilyas dapat kami lakukan bersama dengan peranan kami sebagai ibu dan ayah terbahagi sama rata.

"Ini juga peluang buat Fai mempelajari cara menjaga Ilyas kerana saya akan kembali bertugas sebagai guru sekitar Julai ini. Justeru, saya tak khuatir kerana ayahnya boleh menjaga Ilyas dengan cekap," kata Akhmar lagi.

BERSAMA Kehadiran

SI COMEL sinari Raya ARTIS SINGAPURA