Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Rencana3

Apa anda perlu tahu tentang vaksin?

Pelaksanaan vaksinasi Covid-19 telah bermula di Singapura untuk kakitangan penjagaan kesihatan yang bekerja di barisan hadapan, dan akan dijalankan ke atas warga tua dan penduduk lain secara berperingkat. Dari aspek keselamatan dan keberkesanan dan juga strategi vaksinasi, BERITA HARIAN menjawab soalan-soalan penting dalam halaman ini dan halaman berikut.
Jan 18, 2021 | 05:30 AM

Soalan (S): Adakah vaksin ini percuma?

Jawapan (J): Vaksin Covid-19 percuma untuk kesemua rakyat Singapura dan penduduk yang tinggal di sini untuk jangka masa yang panjang.

Ini termasuk mereka yang memegang pas pekerjaan atau S-Pass, dan juga pemegang permit kerja, pekerja domestik asing, dan pas tanggungan (dependant's pass), pas lawatan jangka panjang dan pemegang pas pelajar.

S: Bagaimana pula jika saya tidak mahu mendapatkan vaksin? Adakah saya akan kehilangan pekerjaan, lebih-lebih lagi jika saya seorang pekerja penjagaan kesihatan?

J: Walaupun vaksinasi tidak wajib untuk pekerja penjagaan kesihatan, semua penduduk tempatan, termasuk kakitangan penjagaan kesihatan, sangat digalakkan mendapatkan suntikan.

Tiada rancangan untuk merubah tugas pekerja penjagaan kesihatan yang tidak mengambil vaksin, kata pengarah eksekutif Pusat Kebangsaan Bagi Penyakit Berjangkit (NCID) Leo Yee Sin. Hospital-hospital akan terus menjalankan langkah-langkah pencegahan.

S: Vaksin apakah yang terdapat sekarang?

J: Singapura telah meluluskan hanya satu vaksin untuk kegunaan di sini, dari syarikat farmaseutikal Amerika Pfizer dan BioNTech dari Jerman.

Bagaimanapun, negara ini juga telah menandatangani perjanjian pembelian dengan firma bioteknologi dari Amerika Moderna, dan juga Sinovac dari China.

Pihak berkuasa Singapura telah menyatakan bahawa jika semua berjalan mengikut jadual, negara ini akan mempunyai dos yang mencukupi untuk penduduk menjelang suku ketiga tahun ini.

S: Terdapat berapa banyak dos vaksin? Bilakah vaksin akan tiba?

J: Informasi mengenai jumlah vaksin adalah sensitif dan tidak boleh didedahkan.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong berkata, Singapura sedang berusaha mendapatkan portfolio vaksin Covid-19 yang akan disediakan kepada segmen penduduk yang berbeza. Dengan mempelbagaikan portfolio, peluang mendapatkan vaksin yang sesuai untuk semua akan ditingkatkan.

Bekalan pertama vaksin Covid-19 Pfizer BioNTech tiba pada 21 Disember.

S: Bolehkah saya dapatkan vaksin Covid-19 tanpa membuat temu janji? Bagaimana jika saya terlupa mengambil dos kedua?

J: Temu janji awal perlu dibuat, mengikut keperluan di tempat vaksinasi dan bekas pelbagai dos vaksin itu.

Maklumat lanjut mengenai proses penempahan akan diberikan.

S: Selepas diberi vaksin, adakah ini bermakna saya tidak perlu memakai pelitup muka? Bolehkah langkah jarak keselamatan dilonggarkan?

J: Profesor Madya Lim Poh Lian, seorang ahli di dalam jawatankuasa pakar mengenai vaksinasi Covid-19, menegaskan bahawa vaksin tidak berkesan 100 peratus. Ini bermakna ada kemungkinan beberapa orang yang akan dijangkiti walaupun telah divaksin.

Vaksinasi juga akan mengambil masa untuk dijalankan dan mereka yang mempunyai sistem imun yang terjejas (immunocompromised), tidak boleh menerima vaksin itu. Ada sesetengah orang juga tidak mahu divaksin.

Masih terdapat kes import di negara, dan tidak semua yang datang dari luar negara akan mendapat vaksin, tambah Profesor Lim.

Disebabkan itu, pemakaian pelitup muka dan langkah jarak selamat kekal penting.

S: Bolehkah saya memilih vaksin Covid-19 yang saya mahu?

J: Tidak. Penguasa Sains Kesihatan (HSA) setakat ini telah meluluskan hanya satu jenis vaksin dari Pfizer-BioNTech. Mereka yang mahu mengambil vaksin akan menerima kad vaksinasi dan boleh menyemak rekod vaksinasi mereka dalam talian.

S: Bilakah giliran saya menerima vaksin? Apakah sebahagian dari penilaiannya?

J: Seramai 40 pekerja penjagaan kesihatan di NCID adalah kumpulan pertama divaksin pada 30 Disember tahun lalu dan vaksinasi di hospital dijalankan pada 8 Januari.

Kumpulan yang diberi keutamaan untuk vaksinasi adalah berdasarkan penilaian risiko. Kakitangan penjagaan kesihatan, kakitangan barisan hadapan dan mereka yang bekerja di dalam perkhidmatan penting akan menerima vaksin dahulu, untuk memelihara sistem penjagaan kesihatan dan perkhidmatan penting yang lain.

Mereka yang mempunyai risiko tinggi terkena penyakit teruk akan menerima vaksin mulai bulan hadapan.

Ia akan dimulakan dengan warga tua berumur 70 tahun keatas, kerana melindungi kumpulan ini akan mengurangkan bebanan ke atas sistem penjagaan kesihatan disebabkan kecenderungan mereka mengalami penyakit teruk.

Mereka yang bekerja di persekitaran yang mempunyai risiko penyebaran secara meluas, seperti di sektor pembinaan dan marin, dan pekerja asing, juga diberi keutamaan.

Melindungi individu berisiko tinggi ini akan mengurangkan kemungkinan adanya penyebaran virus ke dalam masyarakat. Berikutan itu, Singapura akan meluaskan vaksinasi secara progresif kepada warga lain dan penduduk jangka panjang yang layak dari segi perubatan.

Dengan lebih banyak vaksin diluluskan untuk kegunaan, negara akan menyesuaikan program vaksinasi mengikut bekalan dos, dan juga corak penyakit pada waktu itu.

S: Adakah vaksinasi ini akan meninggalkan parut keloid seperti suntikan Bacillus Calmette-Guerin (BCG)?

J: Vaksin ini tidak mungkin akan meninggalkan parut kerana ia adalah suntikan intramuskular (seperti vaksin influenza). Tiada sebarang laporan mengenai parut disebabkan vaksin ini.

Tidak seperti vaksin BCG, di mana posisi suntikan adalah di bawah permukaan kulit, kebanyakan suntikan intramuskular tidak akan meninggalkan kesan parut kerana keradangan berlaku di dalam otot.


SEKILAS PERANGKAAN

>43,000

Jumlah mereka yang terlibat dalam ujian Fasa Tiga vaksin Pfizer-BioNTech di seluruh dunia – satu-satunya vaksin yang telah diluluskan untuk kegunaan di Singapura

>30,000

Jumlah mereka yang terlibat dalam ujian Fasa Tiga untuk satu lagi calon vaksin, yang dibangunkan oleh Moderna

30 minit

Tempoh di mana penerima vaksin Covid-19 akan dipantau

95 peratus

Keberkesanan vaksin Pfizer BioNTech dalam menghindari Covid-19, tapi belum ditentukan untuk berapa lama

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map