Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Rencana3

Covid-19: Lepas setahun, masih tak menentu, masih di luar kebiasaan

Penduduk SG - warga dan bukan - bertuah kerana program vaksin nasional telah bermula demi elak jangkitan, kehidupan lebih normal
Jan 18, 2021 | 05:30 AM

SUDAH hampir setahun kes pertama jangkitan Covid-19 dikesan di Singapura.

Pada 23 Januari 2020, seorang warga China berusia 66 tahun yang tiba dari Wuhan dilaporkan menjadi pesakit pertama Covid-19 di sini.

Dalam tempoh setahun itu juga - sebagai sebahagian usaha memerangi penularan virus itu - beberapa langkah, arahan dan aturan baru dikeluarkan pemerintah Singapura.

Ini termasuk Perintah Kuarantin (QO), Notis Jangan Keluar Rumah (SHN), Bekerja Daripada Rumah (WFH), jalani ujian swab Covid-19 dan beberapa lagi.

Pada Januari tahun lalu, saya sendiri diminta bekerja dari rumah apabila syarikat membahagikan kakitangan kepada sekurang-kurangnya dua kumpulan - bekerja di pejabat dan bekerja di rumah.

Beberapa minggu awal bekerja di rumah merupakan satu pengalaman berlainan. Tiada lagi teman sekerja duduk berdekatan. Rangkaian sosial hilang secara tiba-tiba. Mesyuarat diadakan secara maya atau melalui Zoom.

Tidak lama kemudian, setelah menghadiri satu acara media, saya juga diarahkan menjalani perintah kuarantin, setelah dinilai terdapat risiko jangkitan berkaitan acara itu.

Ia satu lagi pengalaman luar daripada kebiasaan.

Tidak boleh bercampur dengan anggota keluarga lain dan tidak boleh keluar rumah - rasanya bak terkurung di (bilik) rumah.

Pegawai penguatkuasa menelefon beberapa kali dalam tempoh perintah itu untuk memastikan pematuhan arahan tersebut.

Begitu lega rasanya apabila arahan kuarantin itu tamat, walaupun saya tahu ia langkah perlu demi mengelak penularan.

Beberapa bulan lalu pula, saya terasa sakit sedikit di tekak dan pergi ke klinik untuk dapatkan ubat. Namun setiba di sana, saya terus diasingkan dari pesakit lain, dan diminta lakukan ujian swab Covid-19.

Sementara menunggu hasil ujian dalam tempoh sehari dua, saya diberi doktor cuti sakit (SHN) lima hari! Tidak boleh keluar rumah lagi.

Namun, walaupun terpaksa menjalani QO, SHN, WFH dan ujian swab, saya bersyukur kerana tidak dijangkiti Covid-19, yang diketahui amat berjangkit dan boleh membawa maut.

Di Singapura, lebih 59,000 orang telah dijangkiti koronavirus itu, dengan 29 orang meninggal dunia.

Di peringkat sejagat, jumlah jangkitan melebihi 94 juta orang, dengan lebih dua juta orang maut kerana Covid-19 - walaupun dilaksana pelbagai perintah sekatan oleh kebanyakan negara.

Kini, selepas setahun, beberapa vaksin telah dihasilkan.

Penduduk Singapura bertuah kerana negara ini antara negara awal menerima bekalan vaksin dan mula melancarkan program vaksin nasional baru-baru ini. Semua penduduk - warga dan bukan warga berjumlah 5.7 juta orang - akan mempunyai akses kepada vaksin koronavirus itu.

Bagi saya sendiri, saya sedia menerima vaksin itu apabila tiba giliran, walaupun vaksinasi tidak diwajibkan. Ini demi melindungi diri dan orang tersayang. Saya anggap ini sebagai satu usaha mencegah dijangkiti Covid-19, selain berdoa dan bertawakal kepada-Nya agar dijauhi virus bahaya itu.

Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) telah mengeluarkan Irsyad, atau panduan, bulan lalu yang menyatakan vaksin Covid-19 boleh digunakan oleh orang Islam. Muis turut menggalak masyarakat Islam mengambil vaksin yang sudah disahkan selamat dan berkesan.

Vaksin ini diberi secara percuma dan orang ramai amat digalak mendapatkannya. Ini akan dapat mewujudkan satu bentuk pertahanan baru yang diperlukan dalam menghadapi keadaan dunia yang masih tidak menentu dek Covid-19.

Lebih ramai penduduk Singapura mengambil vaksin itu, lebih kukuh pertahanan negara ini dalam memerangi penularan koronavirus itu.

Wabak Covid-19 masih berleluasa di merata dunia. Kita dapat menyaksikan sendiri banyak negara, termasuk di benua Amerika Utara dan Selatan, Eropah dan Asia, menghadapi gelombang penularan baru. Malah di negara-negara jiran berdekatan, bilangan jangkitan dan kematian terus meningkat.

Sementara itu, dalam tempoh setahun ini, banyak kegiatan ekonomi dan sosial tersekat.

Keberhasilan dan keberkesanan vaksin akan membantu kita, sebagai individu dan negara, untuk mencapai kemajuan yang sebahagiannya telah terbantut ekoran pandemik itu.

Mudah-mudahan, dengan program vaksinasi nasional, kita akan dapat menikmati kehidupan lebih normal dengan lebih banyak kegiatan ekonomi dan sosial dibolehkan.

Jika selalunya kita menyapa, "Apa khabar?", sapaan kita kali ini berubah kepada, "Dah dapatkan vaksin?"


ANGKA COVID-19 SEDUNIA

JANGKITAN DAN KORBAN TERUS MENINGKAT

- Jumlah kes jangkitan dunia: Sekitar 94 juta

- Jumlah kes kematian dunia: Sekitar 2.01 juta

TIGA NEGARA DENGAN KES PALING TINGGI DI DUNIA

- Amerika Syarikat

Kira-kira 23.8 juta jangkitan; 397,000 kematian

- India

Kira-kira 10.5 juta jangkitan; 151,900 kematian

- Brazil

Kira-kira 8.3 juta jangkitan; 207,000 kematian

VAKSIN

Puluhan vaksin Covid-19 kini sedang dihasilkan, dengan ada yang sedang dalam tahap ujian manakala ada yang sudah mendapat kelulusan bagi penggunaan kecemasan. Antara vaksin paling utama ialah Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, CoronaVac, Sinovac dan Sputnik V.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map