Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:11
Asar
4:30
Maghrib
7:15
Isyak
8:26

Dapatkan kerja stabil, nasihat pekerja veteran yang sudah pertingkat kemahiran

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Rencana
33
0

Dapatkan kerja stabil, nasihat pekerja veteran yang sudah pertingkat kemahiran

Jun 19, 2022 | 05:01 AM

SEKITAR enam tahun lalu, Encik Juraini Amin berhempas pulas bekerja sebagai pekerja pembersihan, dan secara sambilan sebagai pekerja penghantaran makanan untuk menambah pendapatan demi menyara kehidupan keluarganya.

Atas dorongan keluarganya, Encik Juraini memutuskan untuk meningkatkan kemahirannya dan mendapatkan pekerjaan lebih stabil.

Berbekalkan kemahiran baru itu, beliau menceburi kerjaya dalam bidang baru sebagai penyelaras logistik bersama syarikat ST Logistics.

Langkah Encik Juraini itu ternyata mendatangkan hasil. Malah, gaji asasnya dalam pekerjaan baru itu mengatasi gajinya dahulu apabila beliau bekerja sebagai pekerja pembersihan dan pekerja penghantaran.

“Dulu sebagai pekerja pembersihan, pendapatan saya tak cukup kerana anak-anak masa itu masih sekolah. Jadi saya ambil kerja tambahan dengan foodpanda.

“Anak-anak juga yang galakkan saya supaya tingkatkan diri. Sampai bila nak buat dua kerja. Lama-kelamaan umur meningkat, takkan saya nak buat kerja itu juga, kena panas dan hujan,” ujar Encik Juraini, 57 tahun, yang mempunyai empat anak dan dua cucu.

Dua orang anaknya yang berusia 35 tahun dan 32 tahun masing-masing sudah bekerja – seorang sebagai kakitangan pelabuhan dan seorang lagi kakitangan perkhidmatan awam – manakala dua lagi anaknya berusia 17 tahun dan 11 tahun masih bersekolah.

Encik Juraini menyertai kursus latihan di Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC) LearningHub dan akhirnya meraih peluang pekerjaan bersama ST Logistics pada 2019.

Tidak berpeluk tubuh, Encik Juraini juga menjalani kemahiran berterusan dalam industri logistik, dan menyertai Program Penukaran Kerjaya (CCP) Penugasan Semula.

Bermula sebagai penolong logistik, beliau kini menjadi penyelaras logistik.

Sebagai penyelaras logistik, Encik Juraini mengendali sistem baru seperti Robot Bergerak Automasi bagi pungutan dan bungkusan.

Beliau akur proses latihan semula agak mencabar pada mulanya.

“Dulu, saya nak buka komputer pun tak tahu tapi lama-kelamaan saya belajar.
“Pada mulanya kekoklah, tapi sekarang saya berani kerana dah ada pengalaman – daripada tugas bawahan kepada tugas teknologi tinggi sekarang,” ujar Encik Juraini.

Merenung perjalanan kerjayanya sejak berdekad lalu itu, Encik Juraini berkata beliau didorong keinginan untuk terus memperbaiki kehidupan beliau sekeluarga.

“Saya daripada golongan susah, sudah mengalami kehidupan pahit. Apa yang saya lalui, jangan sampai ia berlaku kepada orang muda sekarang,” ujar Encik Juraini.

Beliau juga ingin menyampaikan mesej kepada anak muda yang bertugas sebagai pekerja penghantaran, bidang yang pernah beliau lalui sebelum ini.

“Sebagai seorang yang lebih veteran, saya nak galakkan anak muda supaya belajar sungguh-sungguh, hingga tamat semua kursus dan dapatkan kerjaya stabil.

“Anak muda yang kerja dalam penghantaran makanan semangat mereka masih bagus, gaji mungkin lumayan kalau rajin tapi sampai bila kita buat kerja itu.

“Kalau ada rezeki sedikit, bolehlah ‘upgrade’ diri. Jangan pandang diri kita rendah sangat, kita nak setaraf dengan orang-orang lain yang berjaya,” ujarnya.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3