Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Rencana0

Galak remaja usah membisu isu murung

'Influencer' media sosial Munah Bagharib ajak bincang secara terbuka
Oct 27, 2020 | 05:30 AM

KESIHATAN mental merupakan sesuatu perkara yang kadangkala bukan mudah dibincangkan.

Oleh itu, untuk mewujudkan ruang selamat bagi membincangkan isu penting seperti itu, pelakon dan hos Munah Bagharib baru-baru ini telah menerbitkan siri IGTV mingguan, 'Buddy Up'.

Melalui siri ini, beliau membincangkan dengan beberapa tetamu dengan lebih mendalam mengenai topik-topik seperti harga diri dan keyakinan diri, kemurungan serta kegelisahan.

Sebagai penyokong kesihatan mental dan kesejahteraan, Munah menyatakan bahawa penting baginya berbincang secara terbuka mengenai kesejahteraan mental.

"Saya bersama pengurus saya, Yana Gagarin, telah menghasilkan konsep baru ini.

"Ia amat istimewa bagi kami berdua kerana setiap episod saya bersama dengan tetamu undangan berbincang secara terbuka mengenai isu kesihatan mental dan masalah kesejahteraan yang mereka alami.

"Pengalaman ini membuat saya sangat rendah hati untuk bercakap dengan mereka. Selain itu saya juga gembira kerana ia juga telah memulakan perbincangan yang lain mengenai kesejahteraan mental di kalangan pengikut saya di laman Instagram," kata Munah, 31 tahun.

Setakat ini episod pertama siri itu mempunyai lebih 14,000 tontonan manakala episod kedua yang baru dimuat naik Sabtu lalu mempunyai lebih 7,000 tontonan.

Dua lagi episod akan dimuat naik dalam beberapa minggu akan datang.

Sebagai seorang 'workaholic' (gila kerja), Munah berkata beliau dulu sering melakukan semua kerja. Namun, menurut Munah, ia telah memberi tekanan kepadanya secara fizikal dan mental.

"Waktu itu, saya berasa bahawa saya tidak lagi 100 peratus diri saya.

"Jadi saya telah belajar bagaimana mencari keseimbangan antara mencapai matlamat saya dengan mengurus diri sendiri, agar saya masih dapat berfungsi dengan baik untuk melakukan apa yang saya mahu dan apa yang saya perlukan," katanya.

Berkongsi lebih lanjut, beliau berkata ibu bapanya kini menjadi motivasi baginya untuk menjaga diri supaya dapat terus menjaga mereka pada masa akan datang.

Siri 'Buddy Up' ini merupakan sebahagian daripada kempen #heartbits yang dilancarkan oleh Facebook dan Instagram dalam usaha untuk meluaskan perbualan mengenai kesejahteraan mental terutama semasa tempoh yang mencabar ini.

#heartbits bertujuan mengalakkan semua orang untuk berhubung dalam diri mereka serta orang yang mereka sayangi, melalui pelbagai sumber seperti Facebook dan Instagram.

Dengan lebih ramai yang menggunakan laman media sosial, Munah berkata ia penting untuk menawarkan sumber berlainan bagi pengikutnya.

Baru-baru ini, Instagram juga telah melancarkan ciri 'Guides' yang membolehkan pengikut mencari saranan, tip dan kandungan lain daripada akaun kegemaran mereka mengenai kesejahteraan mental.

"Informasi di media sosial sekarang tidak dapat dikawal. Jadi ia penting bagi kita memilih apa yang kita lihat, apa yang kita muat naik dan apa yang kita kata di laman-laman media sosial.

"Dengan melakukan itu, kita dapat menawarkan ruang yang selamat kepada ramai untuk berkongsi mengenai isu-isu yang dekat dengan mereka, tetapi pada masa yang sama, masih memastikan perbincangan membantu dan produktif," ujarnya.

Dalam masa akan datang, Munah berharap dapat terus menerbitkan kandungan seperti ini dan mendekati pengikutnya di tahap lebih peribadi dan mempelajari lebih banyak antara satu sama lain.


''Informasi di media sosial sekarang tidak dapat dikawal. Jadi ia penting bagi kita memilih apa yang kita lihat, apa yang kita muat naik dan apa yang kita kata di laman-laman media sosial. Dengan melakukan itu, kita dapat menawarkan ruang yang selamat kepada ramai untuk berkongsi mengenai isu-isu yang dekat dengan mereka, tetapi pada masa yang sama, masih memastikan perbincangan membantu dan produktif.''
- Influencer media sosial Munah Bagharib mengenai kandungan media sosial

''Saya bersama pengurus saya, Yana Gagarin, telah menghasilkan konsep baru ini. Ia amat istimewa bagi kami berdua kerana setiap episod saya bersama dengan tetamu undangan berbincang secara terbuka mengenai isu kesihatan mental dan masalah kesejahteraan yang mereka alami. Pengalaman ini membuat saya sangat rendah hati untuk bercakap dengan mereka. Selain itu saya juga gembira kerana ia juga telah memulakan perbincangan yang lain mengenai kesejahteraan mental di kalangan pengikut saya di laman Instagram.''
- 'Influencer' media sosial Munah Bagharib mengenai konsep 'Buddy Up'


SALURAN BANTUAN

Samaritans of Singapore: 1800-221-4444

Hotline Bantuan Nasional: 1800-202-6868

Institut Kesihatan Mental (IMH) 6389-2222

Silver Ribbon Singapore: 6385-3714

Tinkle Friend: 1800-274-4788

Agensi Penjagaan Bersepadu (AIC): 1800-650-6060

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian