Subuh
5:35
Syuruk
6:51
Zuhur
12:55
Asar
4:03
Maghrib
6:57
Isyak
8:06
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Rencana
33
0

UNDANG-UNDANG DAN ANDA

Akta dialu-alu, demi kemaslahatan anak angkat

Ambil anak angkat bukan sekadar proses legalistik, malah libatkan perubahan drastik kepada kehidupan kanak-kanak yang turut beri kesan berpanjangan
May 22, 2022 | 05:30 AM

AKTA Pengambilan Anak Angkat 2022 yang baru (ACA 2022) telah diluluskan di Parlimen pada 9 Mei lalu di mana perubahan itu digabungkan untuk melindungi kebajikan kanak-kanak dengan lebih baik.

Perubahan utama termasuk:

(a) Mewajibkan bakal pengambil anak angkat untuk menghadiri taklimat dan penilaian (mahkamah juga boleh memerintahkan sokongan mandatori seperti kaunseling jika difikirkan perlu);

(b) Hanya warga Singapura, penduduk tetap (PR) dan warga asing dengan pasangan Singapura boleh mengambil anak angkat di Singapura;

(c) Orang yang telah disabitkan dengan jenayah berat tidak boleh mengambil anak angkat;

(d) Sekiranya melibatkan kanak-kanak rentan (vulnerable), ACA 2022 menyediakan garis panduan yang lebih jelas apabila mahkamah boleh menghapuskan kebenaran ibu bapa kandung untuk anak angkat; dan

(e) Terdapat garis panduan yang ketat bagi agensi yang mengambil angkat untuk menerbitkan yuran bagi semua perkhidmatan dan ia dilarang antara lain dari membuat atau menerima bayaran yang tidak dinyatakan dalam ACA 2022. Selain itu, kesalahan yang disyaki mesti dilaporkan.

Secara keseluruhannya, ACA 2022 berusaha untuk memastikan bahawa dalam proses mengambil anak angkat, mereka mendapat kediaman yang baik untuk setiap kanak-kanak, mengimbangi kepentingan ibu bapa kandung dan anak itu serta menyediakan sistem kawal selia yang baik untuk proses mengambil anak angkat.

MAKLUM BALAS

Maklum balas kami ialah perubahan ini adalah baik dan dialu-alukan.

Ia adalah satu perlindungan yang akan menggalakkan persekitaran dan amalan yang lebih baik di Singapura.

Kebajikan kanak-kanak sentiasa menjadi kepentingan dan diutamakan dalam semua situasi dan perubahan ini dibuat selaras dengan prinsip ini.

Secara ketara, perubahan pada garis panduan yang lebih jelas tentang mahkamah boleh menghapuskan kebenaran ibu bapa kandung dalam kes kanak-kanak yang rentan adalah penting.

Kita harus sentiasa mengamalkan pendekatan berorientasikan risiko apabila berurusan dengan kanak-kanak terutamanya yang rentan.

Kanak-kanak yang rentan biasanya lebih terdedah kepada risiko seperti penjagaan yang tidak mencukupi, penderaan dan/atau pengabaian.

Halangan seperti keengganan ibu bapa kandung untuk memberi kerjasama dalam memberikan persetujuan atau bahkan, ketidakupayaan untuk mendapatkan persetujuan sedemikian disebabkan ketiadaan ibu bapa kandung tersebut tidak seharusnya menghalang mencari kediaman baru yang kondusif untuk kanak-kanak tersebut di mana kanak-kanak itu akan menerima kasih sayang yang mencukupi, perhatian dan keprihatinan.

Pihak berkepentingan harus mengalu-alukan perubahan ini dengan penuh semangat dan berusaha untuk memastikan bahawa ia dipatuhi sepenuhnya.

Dalam usaha untuk menempatkan kanak-kanak di rumah baru dengan set keluarga baru, ia bukan sahaja melibatkan proses legalistik untuk mendapatkan perintah pengambilan anak angkat, malah ia juga melibatkan perubahan drastik kepada kehidupan kanak-kanak yang akan memberi kesan berpanjangan kepada kanak-kanak itu sendiri.

Jika dilakukan dengan cara yang betul, ia akan membimbing dan mengarahkan kanak-kanak itu ke arah masa depan yang lebih berfungsi dengan baik, berkeupayaan dan mempunyai peluang.

Jika dilakukan dengan cara yang salah, kita akan mengambil risiko dengan meletakkan kanak-kanak itu dalam ketidakselesaan dan kerugian dalam jangka pendek serta jangka panjang.

MENGAMBIL CUCU SEBAGAI ANAK ANGKAT

Saya ingin berkongsi di bawah beberapa petunjuk penting yang berkaitan dengan pengambilan anak angkat.

Datuk dan nenek yang ingin mengambil cucu mereka tidak berpeluang untuk berbuat demikian jika kededuanya berusia 50 tahun lebih tua daripada kanak-kanak itu.

Sebagai ibu bapa angkat, mereka bertanggungjawab memberi pendidikan dan melindungi kebajikan anak angkat itu sehingga dia berdikari.

Mereka perlu memastikan bahawa mereka mempunyai kemampuan fizikal dan kewangan untuk membantu anak melalui perjalanan ini.

MENGAMBIL ANAK TIRI DARI LUAR NEGARA

Permohonan untuk pas Tanggungan dan serahkan dokumen berikut:

 • Borang 12A yang lengkap dan ditandatangani;
 • Salinan kad pengenalan dan pasport bakal anak angkat;
 • Surat penepian (waiver) Laporan Pengajian Rumah;
 • Salinan sijil kelahiran anak;
 • Salinan pas pelajar kanak-kanak (jika anak belajar di Singapura);
 • Salinan keizinan ibu kandung;
 • Salinan afidavit ibu kandung;
 • Salinan slip gaji;
 • Salinan Notis Penilaian; dan
 • Salinan gambar kanak-kanak itu.

Jika persetujuan salah seorang daripada ibu bapa kandung tidak dapat diperolehi, ibu bapa kandung yang lain mesti memberikan afidavit untuk menjelaskan sebab persetujuan itu tidak tersedia dan mesti menggambarkan usaha menyeluruh yang dijalankan untuk mendapatkan persetujuan ibu bapa kandung yang lain.

Ia mesti ditandatangani di hadapan pesuruhjaya sumpah/notari awam.

Afidavit hendaklah mengandungi tetapi tidak terhad kepada:

 • Bagaimana ibu bapa kandung bertemu;
 • latar belakang kehamilan/kelahiran kanak-kanak; dan
 • Adakah ibu bapa kandung masih berhubung antara satu sama lain.

Jika persetujuan salah seorang ibu bapa kandung tidak dapat diperoleh, anda perlu menjelaskan sebab persetujuan itu tidak dapat dicapai.

Sila perincikan semua usaha yang dibuat dalam afidavit untuk mencari ibu/bapa kandung seperti usaha melalui cara berikut:

 • Media sosial;
 • Kawan bersama;
 • Saudara mara;
 • Tempat kediaman terakhir; dan
 • Cara lain yang mungkin.

KES TERKINI - PERSETUJUAN BAPA KANDUNG

Baru-baru ini, kami mempunyai kes di mana ibu kandung telah mengarahkan bahawa beliau tidak boleh menghubungi bapa kandung kanak-kanak itu dan mengesahkan perkara yang sama dalam afidavit.

Semasa sesi temu bual dengan Pegawai Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga MSF, pegawai tersebut mendapat tahu bahawa kanak-kanak itu sememangnya sedang berhubung dengan bapa kandungnya.

Apabila perkara tersebut diketahui, kami diarahkan untuk mendapatkan persetujuan bapa kandung pada peringkat terakhir dan juga diarahkan untuk meminda setiap kertas tunjuk sebab untuk menggambarkan dan/atau memasukkan persetujuan tersebut.

PENGAMBILAN ANAK ANGKAT ASING

Dalam pengambilan anak asing, langkah-langkah di atas digunakan termasuk laporan pengajian di rumah.

Apabila pas tanggungan (DP) dikeluarkan, kanak-kanak itu dibenarkan datang ke Singapura.


"Dalam usaha untuk menempatkan kanak-kanak di rumah baru dengan set keluarga baru, ia bukan sahaja melibatkan proses legalistik untuk mendapatkan perintah pengambilan anak angkat, malah ia juga melibatkan perubahan drastik kepada kehidupan kanak-kanak yang akan memberi kesan berpanjangan kepada kanak-kanak itu sendiri. Jika dilakukan dengan cara yang betul, ia akan membimbing dan mengarahkan kanak-kanak itu ke arah masa depan yang lebih berfungsi dengan baik, berkeupayaan dan mempunyai peluang. Jika dilakukan dengan cara yang salah, kita akan mengambil risiko dengan meletakkan kanak-kanak itu dalam ketidakselesaan dan kerugian dalam jangka pendek serta jangka panjang."
- Penulis.


 • Penulis seorang peguam dan pemilik firma guaman A. Rohim Noor Lila LLP. Antara bidang undang-undang yang beliau amalkan ialah unsur Pemindahan Hak, Undang-Undang Komersial dan Litigasi, Undang-Undang Korporat, Wasiat, Probet dan Pentadbiran Estet, Undang-Undang Keluarga, Adopsi dan Syariah, Surat Kuasa Wakil bagi flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) dan lain-lain.

Imbangi kesejahteraan kanak-kanak, keluarga baru, ibu bapa kandung serta ketelusan agensi

ATURAN BARU MENGAMBIL ANAK ANGKAT

Mengambil anak angkat ialah proses undang-undang di mana satu pihak, apabila permohonan berjaya, menjalankan peranan sebagai ibu bapa angkat kanak-kanak di bawah umur 21 tahun.

Pengambilan anak angkat memutuskan hubungan undang-undang antara anak dan ibu bapa kandungnya.

Selepas itu, ibu bapa angkat akan memikul hak dan kewajipan undang-undang ke atas anak tersebut.

Menurut Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga, lebih 90 peratus daripada purata 400 permohonan anak angkat yang dikemukakan setiap tahun berjaya diperolehi.

Pada Mei 2022, Akta Pengambilan Anak Angkat 2022 ("Akta") baru telah digubal semula dan akan berkuat kuasa pada 2023.

Akta tersebut memansuhkan Akta Pengambilan Anak Angkat yang telah dipinda secara substantif sebelum ini pada 1985.

Akta ini bertujuan untuk memberikan lebih jelas kepada keperluan mengambil anak angkat, selaras dengan dasar awam Singapura untuk menjaga kebajikan kanak-kanak.

Undang-undang baru boleh dikategorikan secara umum seperti berikut:

 • Menyediakan kediaman yang baik untuk setiap kanak-kanak;
 • Bakal ibu bapa angkat mesti menjalani Penilaian Kesesuaian Pengambilan Anak Angkat (ASA). Melalui penilaian ini, kesesuaian dan kesediaan mereka untuk menerima pakai akan dinilai.
  Kriteria kelayakan untuk diterima pakai telah diperketatkan:
 • Hanya warga Singapura, Penduduk Tetap dan/atau warga asing dengan pasangan warga Singapura boleh mengambil anak angkat di Singapura. Ini adalah untuk menghalang Singapura daripada menjadi "hab mudah mengambil anak angkat";
 • Orang yang disabitkan dengan jenayah berat seperti penderaan seksual dan kesalahan pengambilan dadah dilarang daripada mengambil anak angkat. Menjalani pemeriksaan menyeluruh sebegini akan memastikan bakal ibu bapa angkat bersedia dan sesuai untuk menyediakan rumah yang optimum untuk pertumbuhan anak;
 • Di bawah peraturan baru, bakal ibu bapa angkat mesti menghadiri taklimat prapengambilan dan pendedahan (disclosure). Taklimat ini akan membimbing bakal ibu bapa angkat mengharungi pelbagai isu termasuk memberitahu anak tentang status kelahirannya yang sebenar.

Walaupun taklimat ini diwajibkan, ibu bapa angkat mempunyai hak prerogatif untuk membuat keputusan sama ada atau tidak mahu memberitahu kepada anak itu tentang kelahirannya yang sebenar.

MENGIMBANGI KEPENTINGAN IBU BAPA KANDUNG DAN ANAK

Permohonan untuk mengambil anak angkat ini sering dipertikaikan oleh ibu bapa kandung kanak-kanak tersebut.

Di bawah peraturan baru dalam Akta tersebut, Mahkamah boleh mengetepikan keperluan untuk mendapatkan persetujuan ibu bapa kandung untuk pengambilan anak angkat demi kepentingan terbaik kanak-kanak itu untuk diambil sebagai anak angkat.

Sudah tentu, ini hanya selepas semua usaha untuk menyatukan semula keluarga tidak tercapai.

RANGKA KERJA KAWAL SELIA UNTUK AGENSI ANAK ANGKAT

Dalam usaha untuk menghalang agensi daripada terlibat dalam amalan yang tidak diingini dan tidak beretika, Akta tersebut menetapkan langkah kawal selia dan kesalahan yang baru.

Sebagai contoh, setiap agensi anak angkat mesti menerbitkan senarai pembayaran yang diterima untuk pengambilan anak angkat.

Ini bagi lebih ketelusan dan aturan pembayaran yang dibuat, untuk mengelakkan keuntungan kewangan yang tidak wajar.

Ini juga akan menghalang agensi daripada terdorong oleh keuntungan kewangan dengan mengorbankan kepentingan dan kebajikan kanak-kanak tersebut.

Kegagalan mematuhi peraturan ini akan membolehkan pesalah didenda atau dipenjara.

Secara keseluruhannya, peraturan baru dalam Akta itu sudah lama ditunggu-tunggu.

Akta ini menyediakan panduan dan rangka kerja yang lebih besar untuk mengawal selia penerimaan di Singapura.

Akhirnya, dalam apa jua keadaan, pertimbangan utama dalam mengambil anak angkat adalah untuk menjaga kepentingan terbaik kanak-kanak itu.

Imbangi kesejahteraan kanak-kanak, keluarga baru, ibu bapa kandung serta ketelusan agensi

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3