Respons segera TTSH apabila jururawat dijangkiti Covid-19, Berita Rencana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:25
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Rencana3

KELOMPOK JANGKITAN COVID-19 TTSH

Respons segera TTSH apabila jururawat dijangkiti Covid-19

May 05, 2021 | 05:30 AM

PENTADBIR tertinggi Hospital Tan Tock Seng (TTSH) dimaklumkan mengenai seorang jururawatnya dijangkiti Covid-19 melalui satu pesanan dalam kumpulan sembang telefon mereka pada 28 April lalu.

Terdapat rasa bimbang, namun tidak ada rasa panik, kata ketua eksekutif Eugene Soh.

Hospital itu telah berada dalam 'mod pandemik' selama lebih setahun, dan kakitangannya tahu mereka perlu berjumpa doktor sebaik sahaja mereka sakit. Itulah yang dilakukan oleh jururawat itu.

Jururawat itu, yang telah menerima kedua-dua dos vaksin Covid-19, berasa sakit semasa di rumah pada Selasa lalu setelah menamatkan tugas syif malamnya.

Beliau kembali ke jabatan kecemasan hospital itu pada hari sama, di mana beliau diuji dan kemudian didapati positif bagi Covid-19.

Beliau segera diasingkan di Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit di sebelah hospital itu.

Semua pihak di TTSH berharap sebarang penularan akan terbatas.

Namun, kes ini ternyata sangat berbeza dengan jangkitan kakitangan hospital lain - terdapat 16 orang dijangkiti sehingga pada Sabtu lalu, yang menjejas lima kakitangan, 10 pesakit dan pasangan seorang pesakit.

Ini adalah kelompok hospital pertama di Singapura setelah lebih satu tahun negara ini memerangi wabak Covid-19.

Langkah segera TTSH adalah untuk mengenalpasti orang yang telah 'berhubungan rapat' dengan jururawat itu - berada dekat selama 15 minit dalam jarak dua meter dalam sehari. Mereka termasuk beberapa pesakit dan kakitangan di Wad 9D.

Wad kelas C itu segera disekat. Semua 35 hingga 40 pesakit di situ dipindahkan ke bilik pengasingan, dan wad tersebut dibersihkan.

TTSH mempunyai 200 bilik pengasingan. Banyak yang dihuni, tetapi tiga wad dengan jumlah 60 katil diketepikan buat keadaan kecemasan seperti ini.

Kakitangan Wad 9D diberitahu untuk tinggal di rumah, dan mereka yang berhubungan rapat dengan jururawat itu dikenakan kuarantin oleh Kementerian Kesihatan (MOH).

Semua yang ada kaitan dengan wad itu - pesakit dan kakitangan - diuji Covid-19 selain pergerakan dan kontak mereka yang terbaru dikenal pasti.

Begitulah dapat dikesan bahawa seorang pesakit di Wad 9D yang dijangkiti Covid-19 telah berada di wad lain, 7D, pada 19 dan 20 April.

Wad itu juga disekat, dengan pesakit dan kakitangan di sana diuji. Setakat ini, tidak ada kes lain yang berkaitan dengan Wad 7D.

Sementara itu, dalam apa yang dilaporkan MOH sebagai kes yang tidak berkaitan, seorang jururawat TTSH lain juga didapati menghidap Covid-19, pada 29 April.

Beliau adalah isteri pegawai Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA), 38 tahun, yang bertugas di Terminal 1 Lapangan Terbang Changi, yang disahkan dijangkiti Covid-19 pada 27 April.

Beliau dikenakan kuarantin pada 28 April, dan merupakan antara lapan anggota keluarganya yang didapati positif setelah suaminya disahkan Covid-19. Beliau tidak menunjukkan sebarang gejala.

TTSH memutuskan untuk turut melakukan sekatan pada Wad 10B, tempat beliau bertugas.

Namun jururawat itu diklasifikasikan sebagai sebahagian kelompok ICA dan tidak dikira sebagai salah satu daripada 16 orang dalam kelompok TTSH.

Pihak berkuasa percaya tidak ada kaitan antara keduanya, berdasarkan hubungan dan pergerakan mereka.

Sementara itu, ujian kakitangan dan pesakit mendapati ada orang lain yang dijangkiti koronavirus itu.

"Kami mengambil langkah berjaga-jaga tambahan," kata Dr Soh, menjelaskan mengapa pihak hospital memutuskan untuk menguji semua pesakit dan kakitangan di blok wad utamanya. Ini bermakna menguji lebih 1,100 pesakit di 37 wad, dan juga 4,500 kakitangan, dalam apa yang digambarkan oleh Dr Soh sebagai "barisan ketiga pertahanan".

Barisan pertama adalah mengasingkan dan menguji semua kenalan rapat, yang kedua adalah menguji semua yang mempunyai demam atau jangkitan pernafasan.

Ini adalah langkah yang "baik".

Jika ujian dibataskan kepada pesakit di wad terjejas, ia akan terlepas seorang pesakit dengan Covid-19 di Wad 9C.

Profesor Madya Chin Jing Jih, ketua lembaga perubatan hospital, berkata mereka tidak tahu sama ada pesakit itu mempunyai kaitan dengan wabak di Wad 9D.

Sekali lagi sebagai langkah berjaga-jaga, Wad 9C juga disekat - menjadikan jumlah wad yang disekat menjadi empat. Apabila wad disekat, tidak ada pesakit baru yang dimasukkan.

Profesor Chin mengatakan bahawa jika mereka di wad itu sudah cukup sihat untuk pulang, mereka dibenarkan keluar, tetapi disuruh mengasingkan diri selama beberapa waktu.

Sementara itu, lebih 200 kakitangan perubatan TTSH sedang di bawah Cuti Ketidakhadiran atau dikenakan kuarantin, menyebabkan hospital kekurangan kakitangan.

Dengan terdapat kemungkinan jumlah yang perlu dikuarantin boleh bertambah, pihak hospital berasa perlu mengurangkan bilangan pesakitnya.

Ia mendapatkan bantuan MOH, yang mengarahkan ambulans mengalihkan kes kurang kritikal ke hospital lain.

Jabatan kecemasan TTSH merupakan salah satu paling sibuk di Singapura, merawat 300 hingga 400 pesakit sehari. Pesakit ini membentuk 80 peratus hingga 90 peratus daripada pesakitnya.

Secara purata, TTSH mendapat sekitar 70 kes ambulans setiap hari, dan selebihnya pergi sendiri ke bahagian kecemasan untuk mendapatkan rawatan. Masih terdapat 20 hingga 30 kes ambulans sehari, pesakit paling kritikal yang perlu dikejarkan ke hospital terdekat.

Pihak hospital juga telah meminta pesakitnya untuk menunda rawatan elektif yang tidak mendesak - kededuanya kerana kekurangan kakitangan dan katil, dan untuk mengurangkan "perjalanan orang ramai" sebagai langkah pencegahan, kata Dr Soh.

Dr Soh berkata tidak begitu mudah untuk 'meminjam' kakitangan daripada hospital lain kerana mereka tidak biasa dengan prosedur dan susun atur di TTSH.

Kini, yang menjadi perhatian utama adalah keselamatan mereka yang dijangkiti, terutama pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan penyakit lain.

Salah seorang konsultan penyakit berjangkit kanan hospital, Dr Shawn Vasoo, berkata kesan Covid-19 pada pesakit akan bergantung pada penyakit lain mereka.

Sebilangan besar pesakit TTSH dengan Covid-19 adalah warga tua, dengan sebilangan berusia 80-an tahun dan sekurang-kurangnya seorang berusia 90-an tahun, dan ada juga agak serius sakitnya.

"Sekiranya ia menjejas paru-paru, jantung atau buah pinggang mereka; tenaga dan daya tahan mereka akan lebih rendah daripada orang muda," kata Dr Vasoo.

Salah seorang pesakit dari Wad 9D meninggal dunia Sabtu lalu. beliau berusia 88 tahun dan mempunyai sejarah barah, kegagalan jantung dan angin ahmar.

Yang lain terus bertahan, walaupun tiga memerlukan oksigen, namun dapat bernafas sendiri dan tidak memerlukan ventilator. Tidak ada yang memerlukan rawatan rawatan intensif, tambah Dr Vasoo.


  • Artikel ini kali pertama disiarkan di The Straits Times pada 2 Mei.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map