Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Rencana

Sambil bimbing Muslim hadapi virus, belajar daripada satu sama lain

Asatizah, doktor Kumpulan Kerja Melayu/Islam Covid-19 gabung kepakaran perjelas pelbagai langkah yang diperkenal serta rasionalnya
Sep 10, 2020 | 05:30 AM

MEREKA berganding bahu membimbing masyarakat Muslim Singapura mengharungi keadaan pandemik Covid-19 yang berubah-ubah.

Kumpulan asatizah dan doktor di bawah Kumpulan Kerja Melayu/Islam Covid-19 itu menggabung kepakaran mereka dalam bidang agama dan perubatan untuk memaklumkan masyarakat tentang pelbagai langkah yang diperkenal serta rasionalnya.

Mereka juga mendekati masyarakat agar membuat penyesuaian apabila beberapa langkah sukar yang tidak pernah diambil terpaksa dilaksana, termasuk penutupan masjid.

Menurut seorang anggota kumpulan kerja itu, Ustaz Zahid Zin, keputusan menutup masjid amat berat, malah mendapat kecaman daripada sesetengah individu. Namun, langkah itu penting bagi masyarakat dan kesannya dapat dilihat sekarang apabila masjid dibenarkan dibuka semula secara bertahap.

"Sebagai asatizah, kami bertanggungjawab mendidik masyarakat tentang cara sesuatu perkara agama juga harus diberi perhatian daripada sudut pandangan lain. Contohnya apabila masjid ditutup dan solat Jumaat ditiadakan, kita harus mendidik masyarakat kenapa ini dibenarkan dalam keadaan pandemik global sekarang," ujar Ustaz Zahid, yang mendekati masyarakat menerusi pelbagai cara, termasuk media sosialnya.

Ustaz Zahid, yang juga naib kadi, turut membimbing pasangan yang ingin bernikah membuat penyesuaian bagi majlis pernikahan mereka, kerana pelbagai sekatan yang dikenakan untuk membendung Covid-19.

Konsultan Perbidanan dan Sakit Puan di Klinik Pacific Healthcare, Dr Nurhidayati Suphan, berkata kerjasama antara doktor dan asatizah itu membolehkan mereka memberi bimbingan sesuai dari sisi agama dan perubatan kepada masyarakat.

Beliau antara lain tampil memberi penerangan tentang cara menyesuaikan diri dengan kebiasaan baru dan penutupan masjid untuk mencegah kelompok Covid-19 besar menerusi video di wadah SalamSG TV.

Dr Nurhidayati juga menyumbang rencana bagi meningkatkan kesedaran masyarakat tentang penggunaan pelitup dengan betul dan cara memilih pelitup yang dapat melindungi mereka dengan sebaiknya.

"Menerusi kumpulan kerja ini, kami dan asatizah dapat menyokong pendapat satu sama lain dan mendengar pandangan berbeza untuk memberi bimbingan terbaik bagi keselamatan masyarakat," ujar beliau.

Menurut Ustaz Tarmizi Abdul Wahid, banyak perkara dibincangkan oleh asatizah dan pakar perubatan dalam kumpulan itu serta dipelajari daripada satu sama lain, dari sudut pandangan agama dan perubatan.

"Kami dapat menyatukan pandangan agama dan perubatan dalam kita mengharungi cabaran Covid-19 ini dan mencegah penularannya bersama, khususnya di masjid dan dalam kehidupan kemasyarakatan kita.

"Tentunya kita sayangkan agama kita tetapi kita juga sayangkan keluarga dan masyarakat kita. Oleh itu, adalah penting kita ikut langkah yang telah dikenal pasti oleh pakar dalam masyarakat," katanya.

Meskipun kes Covid-19 di sini kian berkurangan, tugas asatizah dan pakar perubatan itu belum selesai kerana ancaman virus itu terus wujud dan kesannya masih dirasa. Oleh itu, mereka komited terus mendekati masyarakat agar terus berwaspada.

Bahkan, rangkaian yang terjalin menerusi kumpulan kerja itu membolehkan mereka bekerjasama lebih erat pada masa depan.

Menurut Ustaz Zahid, perbincangan tidak rasmi masih diteruskan oleh anggota kumpulan kerja itu bagi memikirkan cara sesuai membantu masyarakat menangani dunia dan kebiasaan baru akibat kesan Covid-19.

Bagi presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, rangkaian asatizah dan pakar perubatan itu amat berguna dan mereka boleh terus memanfaatkan kerjasama itu untuk memaklumkan masyarakat dengan baik pada masa akan datang.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian