Subuh
5:35
Syuruk
6:59
Zuhur
1:06
Asar
4:31
Maghrib
7:10
Isyak
8:25

Aplikasi dating, kurang stigma dorong wanita kahwin semula

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Aplikasi dating, kurang stigma dorong wanita kahwin semula

Sebab utama dorong pasangan berkahwin semula termasuk keperluan berteman serta kesediaan dirikan rumah tangga lagi
Aug 15, 2022 | 05:30 AM

AKSES mudah kepada aplikasi 'dating' dan stigma berkurangan terhadap perkahwinan semula merupakan antara sebab yang mungkin mendorong wanita berkahwin semula, kata Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS).

Mengulas tentang trend lebih ramai janda berbanding duda yang berkahwin semula tahun lalu, PPIS berkata sebab utama yang mendorong pasangan untuk berkahwin semula termasuk keperluan berteman serta kesediaan untuk mendirikan rumah tangga lagi.

Ini mungkin juga didorong oleh perasaan sunyi, cinta dan tarikan, serta kemahuan untuk menjadi keluarga lebih lengkap dan diterima bagi status mereka, kata Pengurus Pusat PPIS Vista Sakinah, Cik Sarinah Mohamed.

Pusat Vista Sakinah yang terletak di Woodlands Drive 44 itu menawarkan sokongan kepada pasangan berkahwin semula.

Lebih ramai janda yang berkahwin semula berbanding duda tahun lalu, menurut perangkaan terbaru perkahwinan dan perceraian yang dikeluarkan Jabatan Statistik.

Dalam kalangan pengantin wanita Islam tahun lalu, janda membentuk 21 peratus, manakala duda membentuk 18 peratus daripada pengantin lelaki Islam.

Keadaannya berbeza sedekad lalu, apabila perangkaannya agak setara - duda membentuk sekitar 24 peratus pengantin lelaki, berbanding 23 peratus melibatkan janda.

Menjawab pertanyaan BH, PPIS berkata lebih 300 pasangan telah meraih manfaat daripada Program Persiapan Perkahwinan Semula, dinamakan Program Memupuk Kasih, di Vista Sakinah sepanjang tiga tahun lalu.

Sekitar 60 peratus daripada pasangan ini terdiri daripada pasangan yang hanya seorang daripadanya yang berkahwin semula, manakala baki 40 peratus pula merupakan pasangan yang kededuanya berkahwin semula.

Berita Harian melaporkan baru-baru ini terdapat tahap penerimaan yang lebih tinggi dalam kalangan masyarakat serta sokongan lebih kukuh terhadap pasangan yang kahwin semula.

Naib Kadi, Ustaz Nuzhan Abdul Halim, berkata kededua janda dan duda mungkin ada pertimbangan masing-masing sebelum berkahwin semula, termasuk tanggungjawab menjaga anak daripada perkahwinan sebelumnya.

Bagi golongan duda, soal tanggungjawab nafkah untuk anak-anak daripada perkahwinan sebelumnya juga mungkin satu faktor yang dipertimbangkan, katanya.

PPIS pula berkata ada golongan bapa yang berkahwin semula dan masih mahu terlibat dalam kehidupan kanak-kanak daripada perkahwinan sebelumnya.

"Ada juga bapa yang diberi hak penjagaan kanak-kanak dan masih menjaga anak-anak mereka dengan baik.

"Ini mungkin disebabkan terdapat lebih ramai isi rumah Melayu/Islam dwipendapatan (kededua suami isteri bekerja) dan golongan bapa yang lebih terlibat dalam membesarkan anak," kata Cik Sarinah.

Secara keseluruhannya, perkahwinan semula masih membentuk sebahagian ketara (27 peratus), atau lebih satu dalam empat perkahwinan Islam pada 2021, meskipun ini telah merosot daripada 32.6 peratus pada 2011.

Ditubuhkan pada 2009, Vista Sakinah menawarkan sokongan sebelum dan selepas bernikah kepada pasangan yang berkahwin semula serta keluarga tiri atau keluarga berangkai.

"Pasangan ini digalakkan untuk menghadiri kegiatan pengayaan perkahwinan atau mendapatkan sokongan menerusi kaunseling," kata Cik Sarinah.

Lebih 90 peratus pasangan yang menghadiri program persiapan perkahwinan semula di Vista Sakinah itu menjadi lebih sedar tentang isu melibatkan keluarga tiri serta tentang sumber masyarakat yang boleh membantu mereka.

Selain menyediakan program persiapan rumah tangga, Vista Sakinah merujuk pasangan berkahwin semula yang mempunyai kanak-kanak kecil kepada program seperti KidSTART untuk membantu dalam pembangunan awal anak-anak mereka.

Pasangan yang memerlukan sokongan juga boleh menyertai Program Memperkukuh Keluarga di Pusat Khidmat Keluarga dan Agensi Sokongan Pakar Perceraian bagi kaunseling keluarga atau program sokongan perceraian.

Menurut laporan Perkahwinan dan Perceraian 2021 lagi, lebih ramai pasangan Islam yang bercerai tahun lalu di tengah-tengah pandemik, purata dalam tempoh lima tahun lalu adalah stabil berbanding lima tahun sebelumnya.

Sebanyak 1,767 perceraian Islam dicatat tahun lalu, naik 11 peratus berbanding 1,598 pada 2020.

Bagaimanapun, purata perceraian dalam tempoh 2017 hingga 2021 ialah 1,676 setiap tahun, naik sedikit berbanding 1,661 setiap tahun dari 2012 hingga 2016.

PPIS berkata kenaikan kes cerai itu disebabkan lebih banyak permohonan perceraian yang difail pada 2021, dan bersambungnya prosiding perceraian menyusuli langkah keselamatan Covid-19 yang dilonggarkan.

"Berdasarkan pemerhatian Vista Sakinah PPIS, tekanan berkaitan pandemik (contohnya tinggal serumah untuk tempoh berlanjutan) kesejahteraan mental, serta isu kewangan dan pekerjaan, selain tekanan perkahwinan sedia ada, mungkin telah menyumbang kepada keputusan pasangan untuk bercerai," kata Cik Sarinah.


“Berdasarkan pemerhatian Vista Sakinah PPIS, tekanan berkaitan pandemik (contohnya tinggal serumah untuk tempoh berlanjutan) kesejahteraan mental, serta isu kewangan dan pekerjaan, selain tekanan perkahwinan sedia ada, mungkin telah menyumbang kepada keputusan pasangan untuk bercerai.”
– Pengurus Pusat PPIS Vista Sakinah, Cik Sarinah Mohamed.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3