Subuh
5:28
Syuruk
6:51
Zuhur
12:53
Asar
4:16
Maghrib
6:54
Isyak
8:07
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Covid-19: 85 penduduk, pengunjung blok HDB Tampines diuji negatif

Jul 04, 2020 | 05:30 AM

SEMUA 85 pengunjung dan penduduk di sebuah blok HDB di Tampines yang menjalani ujian Covid-19 diuji negatif, kata Kementerian Kesihatan (MOH) dalam kenyataannya semalam.

Mereka diuji selepas MOH mengenal pasti sembilan kes Covid-19 di Blok 111, Tampines Street 11 itu dan meletakkan 58 unit flat di sana di bawah pemantauan telefon secara aktif.

Menurut MOH, ia menawarkan ujian ke atas 160 pengunjung dan pesakit.

Lagi 169 kes koronavirus dikenal pasti sehingga 12 tengah hari semalam, menambah jumlah kes keseluruhan di Singapura kepada 44,479.

Ini termasuk 11 kes masyarakat, melibatkan tiga warga Singapura atau Penduduk Tetap (PR) dan lapan pemegang pas kerja, menurut Kementerian Keselamatan (MOH) semalam.

Terdapat tiga kes import yang sedang menjalani perintah Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) selepas tiba di Singapura.

Pekerja asing yang tinggal di asrama membentuk kebanyakan kes baru.

Kelmarin, MOH berkata ujian swab akan dipermudah bagi penghuni dan pengunjung ke 58 unit flat di Blok 111 Tampines Street 11.

Ini adalah langkah pencegahan kata MOH dan memandangkan penghuni rumah dan pengunjung tidak mempunyai kontak rapat dengan pesakit Covid-19 yang disahkan, risiko dijangkiti adalah rendah.

Selain itu, MOH turut mengumumkan bahawa West Mall, Paya Lebar Square dan IMM telah ditambah ke dalam senarai lokasi yang dikunjungi pesakit Covid-19.

Seorang pesakit Covid-19 telah ke kedai kopi Fu Chan di Blok 145, Tech Whye Avenue ketika masih dalam peringkat berjangkit.

Pemerintah menasihati semua yang telah mengunjungi lokasi itu supaya memantau tahap kesihatan dengan teliti selama dua minggu sejak tarikh kunjungan. Senarai penuh tempat dan masa pesakit berada di sana boleh didapati di laman MOH.

Kelmarin, MOH berkata seorang warga Filipina, pemegang pas kerja berusia 36 tahun yang pulang dari Britain pada 20 Jun, diuji positif Selasa lalu semasa menjalani SHN.

Beliau merupakan antara 188 kes koronavirus baru yang dilaporkan kelmarin.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian