Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23

Lebih banyak poliklinik sediakan rawatan bagi pesakit demensia

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Lebih banyak poliklinik sediakan rawatan bagi pesakit demensia

16 daripada 23 poliklinik setempat bakal tubuh klinik memori tingkat akses diagnosis demensia, urus penjagaan
Jan 31, 2023 | 05:30 AM

INDIVIDU yang menghidapi penyakit demensia serta pengasuh mereka akan mempunyai akses kepada lebih banyak poliklinik di sini yang dapat memberi diagnosis dan punca penyakit tersebut.

Dalam masa akan datang, 16 daripada 23 poliklinik akan menubuhkan sebuah klinik memori yang bertujuan untuk meningkatkan akses diagnosis terhadap penyakit demensia dan pengurusan penjagaan pesakit demensia dalam kalangan masyarakat.

Untuk terus menyokong mereka yang menghidapi demensia, Kementerian Kesihatan (MOH) akan meningkatkan jumlah pasukan jangkauan yang dikenali sebagai Crest, daripada 61 kepada 73 menjelang Mac 2025.

Crest, secara proaktif akan mengenal pasti warga emas yang berisiko mengalami demensia dan merujuk mereka untuk mendapatkan penilaian.

Pada masa yang sama, jumlah pasukan sokongan Crest pasca-diagnostik (PDS) yang membantu pesakit demensia yang baru didiagnos serta ahli keluarga mereka dalam menyesuaikan diri menghadapi penyakit ini, akan meningkat tiga kali ganda kepada enam, di bawah projek perintis.

Pasukan ini akan menghubungkan keluarga dan pengasuh sumber-sumber yang tertentu.

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada Pelan Tindakan Penuaan Berjaya 2023 yang dilancarkan semalam oleh Jawatankuasa Menteri mengenai Penuaan, di mana Menteri Kesihatan, Encik Ong Ye Kung adalah pengerusinya.

Dalam ucapannya, Encik Ong berkata anggaran satu dalam 10 orang berumur 60 tahun dan ke atas menghidapi sejenis demensia, dan ia merupakan satu cabaran yang memerlukan perhatian kita.

"Pencegahan kini kekal sebagai tonggak utama strategi menghadapi penyakit demensia," ujarnya.

"Satu sebab ialah terdapat bukti bahawa sebahagian daripada kes demensia adalah berkaitan dengan penyakit seperti kencing manis dan obesiti.

"Jika dapat mengatasi isu ini, kita boleh mencegah sebahagian besar demensia daripada berlaku," tambahnya sambil menambah bahawa strategi kesihatan pencegahan utama Singapura SG Lebih Sihat adalah penting, untuk pencegahan daripada penyakit seperti demensia.

Antara lain, Pelan Tindakan Penuaan Berjaya 2023 juga melanjutkan dua skim pekerjaan warga emas dan inisiatif lain untuk membolehkan kerja sukarela dan pembelajaran.

Di bawah pelan itu, geran dan skim kredit untuk menyokong pengambilan pekerja yang lebih berusia akan dilanjutkan untuk membolehkan warga emas bekerja lebih lama.

Untuk menyokong penggajian pekerja warga emas, pemerintah akan melanjutkan Kredit Pekerjaan Warga Emas dari 2023 hingga 2025 di bawah pelan tindakan.

Ini adalah untuk menyediakan pengimbangan gaji bagi mereka yang menggajikan pekerja berumur 60 tahun ke atas dan berpendapatan sehingga $4,000 sebulan.

Sehingga September 2022, lebih daripada $450 juta kredit pekerjaan warga emas telah dikeluarkan, dan ini telah memanfaatkan hampir 100,000 majikan dan lebih 460,000 pekerja warga emas.

Untuk menggalakkan majikan menawarkan pengambilan semula pekerja secara sambilan atau fleksibel, Geran Pengambilan Bekerja Semula secara Sambilan akan mempunyai kriteria yang disemak dan ia akan dilanjutkan dari 2023 hingga 2025.

Di bawah geran ini, yang diperkenalkan pada tahun 2020, majikan boleh mendapatkan sokongan pembiayaan sehingga $125,000, atau $2,500 untuk setiap pekerja kanan pemastautin yang layak, apabila mereka komited kepada dasar penggajian semula secara sambilan.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3