Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Setempat

KORONAVIRUS

Memo baru kenal pasti pesakit demensia yang tanpa sengaja langgar langkah Covid-19

May 06, 2020 | 05:30 AM

PERSATUAN Penyakit Alzheimer (ADA) akan menyediakan pesakit demensia dan pengasuh mereka surat yang boleh ditunjukkan kepada pegawai penguatkuasaan atau polis sekiranya mereka tanpa senjaga melanggar langkah 'pemutus litar' yang ditetapkan.

Memo ADA ini akan menyatakan nama pesakit, butiran pengasuh mereka dan menjelaskan bahawa akibat demensia pesakit kurang faham dan tidak dapat mematuh langkah keselamatan seperti mengamalkan jarak selamat, memakai pelitup atau tidak berhimpun di tempat awam.

Pegawai penguatkuasaan yang membaca memo itu kemudian akan mempertimbang keadaan pesakit, tetapi ia tidak akan menyedia perlindungan kepada sebarang denda jika dinilai perlu, kata ADA dan Agensi Penjagaan Bersepadu (AIC) semalam, lapor akhbar The Straits Times.

Memo itu merupakan sebahagian daya usaha dua agensi ini bagi menyokong individu yang menghidapi demensia dan keluarga mereka semasa tempoh Covid-19.

Daya usaha itu disokong Kementerian Sekitaran dan Sumber Air, yang bertanggungjawab bagi penguatkuasaan jarak selamat yang dilaksanakan pelbagai agensi di tempat awam dan estet Lembaga Perumahan.

Ketua Pegawai Eksekutif ADA Encik Jason Foo berkata:

"Kami mendengar pesakit demensia dan pengasuh mereka, dan kami faham sepenuhnya bahawa ia mungkin mencabar agar betul-betul mematuhi peraturan 'pemutus litar'.

"Memo ADA peribadi ini akan mengenal pasti mereka telah berdaftar dengan ADA dan memohon kesabaran, sokongan dan pemahaman daripada pegawai penguatkuasaan sekiranya mereka ditemui melanggar peruturan 'pemutus litar' tanpa sengaja."

Terdapat seramai sekurang-kurangnya 82,000 orang yang menghidapi demensia di sini, menurut satu kajian pada 2018 oleh Institut Kesihatan Mental (IMH).

Pesakit demensia dan pengasuh mereka boleh memohon memo ADA di laman web persatuan itu atau menerusi pengendali jagaan masyarakat mereka.

ADA bermatlamat menghubungi pemohon dalam masa dua hari bagi pengesahan dan kemudian serta-merta menghantar memo dalam format PDF melalui e-mel.

ADA dan AIC juga berkongsi sumber dengan agensi penguatkuasaan cara mengecam tanda, gejala dan kelakuan pesakit demensia serta cara mendekati mereka dengan empati dan bijaksana.