Pelajar SG mulakan pembelajaran dari rumah, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

Pelajar SG mulakan pembelajaran dari rumah

Apr 02, 2020 | 05:30 AM

SEKITAR 200,000 murid sekolah rendah telah memulakan pembelajaran di rumah seminggu sekali menyusuli pengumuman Kementerian Pendidikan (MOE) minggu lalu.

Ia sebahagian daripada rancangan MOE untuk mempersiapkan ibu bapa dan pelajar dengan lebih baik jika lebih banyak hari pembelajaran perlu dilakukan di rumah.

Ada di antara murid mengakses Ruang Pembelajaran Pelajar Singapura (SLS) - wadah pembelajaran dalam talian yang ditawarkan MOE - seawal 7.30 pagi, sementara yang lain diberitahu supaya memulakan pembelajaran dalam talian lewat sedikit, pada tengah hari misalnya.

Suri rumah, Cik Fadlin M Yusoff, 42 tahun, yang mempunyai dua anak di sekolah rendah dan dua di sekolah menengah, berkata anak-anaknya sudah bersedia menjalani pembelajaran di rumah (HBL) sejak dari awal melalui SLS.

"Sekolah mereka sejak tahun lalu telah memperkenalkan sistem SLS kepada anak-anak saya, jadi mereka sudah tahu apa yang perlu dilakukan," jelas Cik Fadlin mengenai dua daripada lima anaknya yang ke sekolah rendah.

Cik Fadlin menyifatkan langkah tersebut sebagai baik kerana ia memberi beliau peluang mengawasi anak-anaknya di rumah terutamanya semasa penularan wabak Covid-19 kini.

Sependapat dengan beliau ialah Cik Fahimah Abdul Rahim yang mempunyai anak di darjah satu.

Beliau berkata di samping membuka peluang dirinya memantau pelajaran anaknya di rumah, HBL turut mempersiap ibu bapa dan pelajar sekiranya kawalan pergerakan dilaksana dan HBL dijalankan sepenuhnya.

"Sekolah anak saya sudah memaklumkan saya melalui surat mengenai jadual untuk diikuti bagi hari HBL di rumah.

"Guru-gurunya juga sudah menyediakan tugasan lain seperti kertas kerja yang perlu dilakukan pada waktu lain ketika mereka tidak melakukan kerja dalam talian untuk melengkapkan pembelajaran sehariannya," kata suri rumah, berusia 31 tahun itu.

Menurut Cik Fahimah, murid-murid diperuntukkan masa tertentu untuk pembelajaran dalam talian berlaku selama dua jam.

Jumaat lalu, MOE mengumumkan bahawa sekolah rendah akan melaksanakan HBL pada Rabu iaitu semalam, sekolah menengah hari ini dan maktab rendah serta institut pusat (CI) lusa.

Murid sekolah rendah akan menjalani HBL selama empat jam sehari, pelajar menengah akan menjalani HBL selama lima jam, dan peringkat maktab rendah dan CI akan mempunyai jadual enam jam.

Ibu bapa tidak perlu mengambil alih pengajaran di rumah, tetapi untuk memberi sokongan kepada pelajar supaya belajar sendiri, kata MOE, walaupun murid sekolah rendah yang lebih muda mungkin memerlukan lebih banyak bantuan.

MOE turut menggalakkan ibu bapa agar menyediakan rutin bagi anak-anak mereka belajar, makan dan rehat, serta menyediakan ruang yang sesuai untuk belajar seperti meja makan atau meja belajar.

Sementara itu, sekolah-sekolah masih dibuka untuk golongan pelajar yang tidak dapat mengaturkan penjagaan alternatif.

Sebagai garis panduan, sekitar 10 peratus pelajar yang didaftar di pusat jagaan pelajar berasaskan sekolah sepatutnya berada di sekolah semasa hari HBL, kata MOE.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map