YMCA sumbang makanan kepada pekerja asing, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
5:42
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat3

YMCA sumbang makanan kepada pekerja asing

Apr 27, 2020 | 05:30 AM

MENDUKUNG semangat kampung, menggembleng tenaga pelbagai individu demi membantu pekerja asing dan golongan susah yang terjejas dek Covid-19.

Itulah yang ingin dicapai projek Persatuan Pemuda-Pemuda Kristian (YMCA) Singapura, Wok the Talk, yang bertujuan menyediakan makanan kepada pekerja asing di asrama setiap hari.

Di bawah inisiatif itu, lebih 1,600 pekerja asing menerima paket makanan sejak Ramadan bermula.

Wok the Talk sebahagian inisiatif Kampung Spirit persatuan itu yang dijalankan sejak 19 April.

Kelmarin, YMCA dengan kerjasama Hope Initiative Alliance dan Gabungan Sokongan Pekerja Asing Covid-19 menyediakan 800 paket makanan kepada enam kilang yang dijadikan asrama.

YMCA berkata pada awalnya ia menghantar makanan dua kali sehari, tetapi memandangkan kini Ramadan, ia kini membuat penghantaran tiga kali sehari untuk membekalkan makanan kepada pekerja asing Muslim dan bukan Muslim.

Gerai makanan Muslim India Badriya di Blok 496 Jurong West Street 41 antara yang terlibat dalam usaha itu.

Mengulas mengenai projek Wok the Talk, Encik Abdullah Mohamed, pemilik gerai itu, berkata: "Kami berbesar hati dapat menjadi sebahagian sebuah tindakan perpaduan untuk Singapura. Hari-hari mendatang sangat kritikal.

"Jika semua orang memainkan peranan, termasuk pegerai makanan dan mereka yang duduk di rumah, kita pasti dapat membuat kemajuan dalam perjuangan kita menentang virus ini."

Selain itu, 800 buah-buahan yang ditaja sekumpulan penderma juga diberi kepada pekerja asing.

Setiap makanan yang dihulur turut disertakan nota motivasi tulisan sendiri pelajar Pusat Penjagaan Pelajar YMCA dan Sekolah Rendah Nanyang. Sebanyak 200 nota ditulis.

"Kami di YMCA komited untuk menghulurkan bantuan kepada pelbagai masyarakat di Singapura. Pekerja asing kita telah menyumbang banyak dan menghabiskan masa bertahun-tahun membangunkan negara kita," kata ketua pegawai eksekutif merangkap setiausaha besar YMCA Singapura, Encik Steve Loh.

"Kami sangat berbesar hati diberi peluang ini untuk memaparkan penghargaan kami dengan menyediakan makanan kepada mereka."

Mulai 4 Mei, Wok the Talk akan turut menyokong pegerai makanan dan pemandu teksi serta kereta sewa privet dengan memberi peluang menjana pendapatan.

Ini melalui menyediakan dan menghantar makanan kepada pekerja asing dan golongan susah.

YMCA akan mengumpul dana bagi membayar pegerai makanan dan pemandu $10 bagi dua paket makanan setiap orang. Ia berharap mengumpul dana $360,000 dan sesiapa yang ingin menderma boleh ke laman web YMCA.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map