Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:10
Asar
4:28
Maghrib
7:14
Isyak
8:25
Sukan

Fifa 'ragu-ragu' langkah mulakan semula liga bola sepak

Apr 30, 2020 | 05:30 AM

LONDON: Pengerusi jawatankuasa perubatan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) menyatakan beliau agak "ragu-ragu" berkaitan langkah mahu memulakan semula liga bola sepak semasa pandemik koronavirus Covid-19 ini.

Malah, Dr Michel D'Hooghe berkata penganjur pertandingan seharusnya memberi tumpuan untuk bersedia menganjur musim pertandingan akan datang.

Terdapat usaha mahu memulakan liga bola sepak di Bundesliga Jerman dan Liga Perdana England, di stadium tertutup.

Namun Dr D'Hooghe, ketua panel perubatan Fifa, memberitahu BBC kelmarin:

"Saranan saya, jika boleh, elak bermain bola sepak dalam beberapa minggu mendatang.

"Sebaiknya tumpukan kepada musim akan datang."

Sebelum ini pihak berkuasa bola sepak Belanda telah mengumumkan untuk menamatkan musim pertandingan mereka tanpa ada juara, dan tiada kelab yang dinaikkan atau diturunkan dalam liga.

Namun Liga Perancis dijangka terjejas selepas perdana menteri negara itu mengumumkan tiada acara sukan utama akan dibenarkan sehingga akhir musim panas.

Sementara itu, Dr D'Hooghe memberi amaran bahawa memulakan semula pertandingan bola sepak terlalu awal akan menyebabkan "kesan hidup dan mati".

Beliau berkata:

"Saya bercakap sebagai doktor perubatan, dan saya tidak perlu bercakap sebagai penganjur pertandingan, namun buat masa sekarang dari sudut perubatan, saya amat ragu-ragu."

Dr D'Hooghe berkata bermain bola sepak tanpa adanya sebarang vaksin melawan Covid-19 akan menyebabkan masalah dari segi mematuhi panduan jarak selamat yang bertujuan mencegah penularan virus itu.

"Bagaimana anda dapat elakkan sentuhan? Itu soalan saya," ujarnya.

Sementara itu, beliau juga menggesa pihak berkuasa bola sepak supaya mengambil tindakan tegas ke atas perbuatan meludah oleh pemain kerana ia "merupakan satu bahaya benar". - AFP.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian