Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Sukan

COVID-19 DAN SUKAN

Pemain pertahanan Watford Adrian Mariappa positif Covid-19

Pemain Chelsea N'Golo Kante pula enggan berlatih, tapi disokong pengurus Frank Lampard
May 22, 2020 | 05:30 AM

LONDON: Pemain pertahanan Watford Adrian Mariappa berkata beliau antara tiga orang daripada kelab itu yang diuji sah dijangkiti Covid-19.

Awal minggu ini, Liga Perdana England (EPL) mengumumkan enam hasil positif ujian itu daripada tiga kelab. Dua kakitangan Watford dan penolong pengurus Burnley Ian Woan tiga daripada mereka, sementara dua lagi pemain di sebuah lagi kelab belum dinamakan.

Bercakap kepada BBC, Mariappa berkata beliau tidak sangka dijangkiti Covid-19 kerana beliau tidak meninggalkan rumahnya.

"Selain bersenam dan berjalan kaki dengan anak-anak... saya hanya menghabiskan masa membimbing anak-anak dalam pembelajaran dari rumah dan bersenam," kata Mariappa, 33 tahun. Pemain asal Jamaica itu berkata beliau tidak merasa sebarang simptom dan "cergas seperti dahulu".

"Ia menggerunkan... kerana saya tidak berasa apa-apa, dan tidak meninggalkan rumah, tetapi masih dijangkiti Covid-19. Jika tidak kerana latihan dimulakan semula, saya tidak akan menjalani ujian dan tidak akan tahu bahawa saya dijangkiti koronavirus itu dan akan meneruskan hidup seperti biasa," kata Mariappa.

Pemain dan kakitangan EPL yang diuji positif dikehendaki mengasingkan diri selama tujuh hari. Hasil ujian positif dari kelab muncul selepas latihan tanpa kontak dimulakan pada Selasa bagi semua kelab EPL.

Sejumlah 748 pemain dan kakitangan 19 kelab diuji. Norwich City menjalankan ujiannya pada Selasa tetapi belum mengumumkan hasilnya.

Sementara itu, pemain Chelsea N'Golo Kante - dengan sokongan pengurus Frank Lampard - tidak menyertai latihan bagi waspada terhadap Covid-19. Keputusannya berlatih di rumah serupa yang diambil kapten Watford Troy Deeney dan beberapa rakan sepasukannya.

Kante, yang berasal dari Perancis, menyertai latihan di Chelsea pada hari pertama latihan bersyarat dan diuji negatif. Namun beliau diberikan cuti sehari kelmarin, lapor The Telegraph.

Sebelum berita mengenai ujian positif di Watford diterbitkan, kapten Deeney berkata beliau tidak akan kembali berlatih kerana bimbangkan kesihatan keluarganya.

Sebahagian rakan sepasukannya sependapat dan tidak berlatih di padang latihan tetapi berlatih sendiri di rumah, mengikuti program latihan yang dibentuk khas bagi mereka.

Mereka mahu pihak berkuasa memberi penjelasan mengenai protokol bagi memastikan semua pemain dilindungi daripada Covid-19.

Deeney, 31 tahun, memberitahu sebuah rancangan YouTube, Talk the Talk, anak lelakinya berusia lima bulan mempunyai masalah pernafasan dan beliau "tidak mahu membawa koronavirus kepadanya".

Sementara itu, berkongsi pendapatny dalam laman web Manchester United, kapten Harry Maguire berkata: "Beberapa bulan yang baru berlalu adalah aneh... tetapi ia protokol yang dipatuhi kelab.

"Sekitaran hari ini (hari pertama latihan) baik dan kami berasa selamat... dan selagi keadaan ini berterusan, saya rasa kami dapat berlatih tanpa sebarang masalah."

EPL digantung sejak 13 Mac akibat Covid-19, dengan baki 92 perlawanan.

Sebelum ini, EPL mengenal pasti 12 Jun sebagai tarikh sesuai untuk memulakan semula pertandingan, tetapi ada jangkaan tarikh itu akan dianjak. - Agensi berita.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian