Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Wacana3

Doktor kongsi pengalaman dapatkan vaksin Covid-19

Proses dapatkan suntikan cekap, pantas
Jan 25, 2021 | 05:30 AM

SEBAGAI doktor dalam sektor penjagaan kesihatan Singapura, Dr Elly Sabrina Ismail, berasa lega dan tenang selepas mendapat suntikan dos pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech pertama pada 14 Januari lalu di Poliklinik Bukit Batok.

Vaksin itu memerlukan dua suntikan yang diberikan selang 21 hari.

Beliau bakal mengambil dos vaksin Pfizer-BioNTech kedua pada 4 Februari ini.

Perasaan lega dan tenang itu timbul kerana Dr Elly kini percaya beliau sekurang-kurangnya mempunyai perlindungan daripada wabak Covid-19 dan beliau tidak akan membawa wabak itu pulang ke rumah sekali gus dapat melindungi dua orang anaknya yang tinggal serumah.

Suami Dr Elly, Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, juga merupakan seorang doktor.

Mengulas tentang mengapa beliau sedia mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 tersebut, Dr Elly dari klinik Banyan Clinic, berkata:

"Apabila berada dalam sektor penjagaan kesihatan, kami terdedah pada pelbagai jangkitan penyakit.

"Namun, dengan penyakit Covid-19 ini, ia dapat disebarkan oleh individu asimptomatik. Ini bermakna anggota masyarakat yang dijangkiti dengan penyakit Covid-19 tidak mempunyai sembarang simptom seperti demam atau batuk.

"Saya telah mendiagnos ramai pesakit Covid-19, segolongan besarnya adalah pekerja asing yang tidak menunjukkan simptom semasa wabak Covid-19 berada di tahap kemuncak pada tahun lalu.

"Jadi, walaupun telah menerima suntikan vaksin, saya masih perlu menggunakan peralatan perlindungan peribadi (PPE) dan mengamalkan penjarakan selamat. Tetapi, saya lebih tenang dan konfiden kerana jika terkena virus ini, saya dapat melawan penyakit ini dengan kuat.''

Singapura adalah negara Asia pertama menerima vaksin itu, yang dihasilkan bersama oleh syarikat gergasi farmaseutikal Amerika Syarikat Pfizer dan BioNTech dari Jerman.

Vaksin itu sudah pun digunakan di Britain dan Amerika Syarikat. Singapura kini sedang meneruskan usaha memastikan kakitangan sektor penjagaan kesihatan diutamakan dalam menerima vaksin itu kerana menghadapi risiko lebih tinggi terhadap jangkitan virus Covid-19.

Menurut Dr Elly, beliau kagum dengan proses pemberian suntikan vaksin tersebut.

Selepas disuntik, Dr Elly dikehendaki berehat selama 30 minit untuk memerhatikan keadaannya.

"Petugas kesihatan cekap dan cepat memberi suntikan dan suntikan vaksin itu tidak sakit. Selepas disuntik, saya boleh meneruskan kegiatan saya seperti biasa dan saya tidak demam atau sakit.

"Cuma, saya berasa sedikit sengal di bahagian suntikan (rasa sengal itu seperti rasa sengal selepas mengangkat alat senaman berat) tetapi rasa sengal itu kian hilang selepas sehari," kata Dr Elly.

Lantaran itu, beliau berharap dapat menggalakkan orang lain menerima vaksin berkenaan.

Menurut Dr Elly, beliau percaya vaksin Pfizer-BioNTech ini selamat.

"Berdasarkan bukti dari ujian klinikal, keberkesanan vaksin Pfizer-BioNTech adalah 95 peratus dalam mencegah penyakit Covid-19 yang disahkan oleh makmal pada orang tanpa bukti jangkitan sebelumnya. Peratusan keberkesanan ini tinggi," kata Dr Elly.

Beliau menambah bahawa ramai orang mungkin khuatir tentang kesan sampingan daripada vaksin ini.

"Kalau kita baca berita, jutaan penduduk Amerika Syarikat telah menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNTech sejak 13 Januari lalu dan jumlah orang yang mengalami kesan sampingan seperti demam adalah rendah.

"Berdasar kes di Norway pula, di mana ada warga tua meninggal dunia selepas mendapat suntikan vaksin Pfizer-BioNTech, tiada bukti yang menunjukkan bahawa mereka meninggal dunia akibat vaksin ini.

"Malah, warga tua tersebut memang sudah lanjut usia dan mempunyai penyakit lain," ujarnya.

Justeru, bagi memastikan vaksin ini berkesan dalam kalangan masyarakat Singapura, ia penting untuk menggalakkan orang ramai mengambil suntikan vaksin ini, kata Dr Elly.

"Sekurang-kurangnya, dengan vaksin ini, ia dapat melindungi seseorang daripada jangkitan penyakit Covid-19. Maka, mereka yang mengambil suntikan vaksin ini dapat membantu melindungi golongan masyarakat yang tidak boleh mengambil vaksin ini seperti wanita mengandung dan kanak-kanak dan golongan muda berusia 16 tahun ke bawah," kata Dr Elly.

Dalam pada itu, Dr Elly menasihatkan agar kita sentiasa menjaga kebersihan diri, mengamalkan gaya hidup sihat dengan senaman aktif dan pemakanan sihat dan kerap menjalani pemeriksaan kesihatan bagi memelihara kesihatan masing-masing.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map