Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Wacana

Eropah mula buka sempadan, WHO pula beri amaran

Jun 29, 2020 | 05:30 AM

MADRID: Pengunjung yang memakai pelitup dan menarik beg pakaian beroda tiba di lapangan terbang utama ibu kota Sepanyol, Madrid.

Ramai warga Perancis pula melintasi sempadan memasuki Sepanyol untuk membeli barangan lebih murah, sedang Sepanyol mula membuka sempadannya pada kebanyakan negara Eropah dan mengakhiri keadaan darurat yang berlangsung selama tiga bulan.

Sempadan Sepanyol kini dibuka kepada Britain dan semua negara Kesatuan Eropah (EU), kecuali Portugal, dalam langkah yang amat diperlukan industri pelancongan negara itu, yang menyumbang lebih 12 peratus ekonomi.

Pengunjung dilihat menaiki kereta api di stesen Atocha Madrid, menuju ke pantai Valencia.

Sementara di bandar Irun di utara, penduduk Perancis dilihat melintasi sempadan untuk membeli barangan lebih murah di negara jiran mereka.

Kira-kira 1,500 pelancong Jerman juga turun di Mallorca awal minggu lalu sebagai sebahagian skim perintis untuk mewujudkan koridor perjalanan antara dua negara itu, menjelang penghapusan perintah semalam.

Pelancong Britain dibenarkan masuk tanpa dikuarantin, walaupun mereka masih perlu menjalani 14 hari pengasingan setelah mereka kembali ke Britain.

Warga Sepanyol juga kini dibenarkan bergerak bebas di seluruh negara itu.

Namun, semua pengunjung yang tiba di negara itu akan diperiksa suhu badan dan mesti mengemukakan maklumat tentang dari mana mereka berasal, dan memberi lokasi mereka di Sepanyol sekiranya mereka perlu dijejak.

Sempadan Sepanyol dengan negara jiran Portugal pula akan dibuka semula pada 1 Julai ini, atas permintaan Lisbon.

Tetapi penduduk bukan Eropah masih dilarang memasuki Sepanyol kecuali pemegang pasport Sepanyol, pekerja kesihatan atau mereka yang sedang transit, jelas Menteri Luar Negeri Sepanyol, Cik Arancha Gonzalez Laya, dalam satu wawancara bersama radio tempatan, sambil menambah, pemerintah akan membuat keputusan tidak lama lagi mengenai pelawat dari negara mana di luar Eropah yang akan dibenarkan masuk ke negara itu.

Sedang Eropah mula membuka sempadannya dan melonggarkan perintah sekatan di dalam negara masing-masing, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula menyatakan pandemik koronavirus Covid-19 masih menular dan mengancam dunia.

Ini sedang ia melaporkan peningkatan kes di beberapa kawasan dunia. WHO juga menyatakan kesan Covid-19 berkemungkinan terus wujud bagi beberapa dekad mendatang.

Ketua Pengarah WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, memberitahu satu forum kesihatan maya yang dianjurkan pihak berkuasa Dubai bahawa ancaman terbesar yang dihadapi dunia bukanlah virus itu sendiri, tetapi "kurangnya perpaduan dan kepimpinan sejagat".

"Kita tidak dapat mengalahkan pandemik ini dengan dunia yang berpecah belah," katanya.

"Mempolitikkan pandemik ini telah memburukkan keadaan. Tidak ada yang selamat sehingga kita semua selamat."

Kenaikan kes baru Covid-19 berlaku di kawasan Amerika Utara dan Selatan.

Angka jumlah kes Covid-19 sedunia mencapai sekitar 10 juta, dengan kematian mencapai 500,000 orang. - Reuters.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian