Masanya untuk lebih lindungi warga emas kita, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:32
Syuruk
6:56
Zuhur
12:58
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:13
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana0

Masanya untuk lebih lindungi warga emas kita

Apr 14, 2020 | 05:30 AM

BIASANYA emak bapak yang mengawal anak-anak supaya tidak atau jangan kerap keluar rumah atas pelbagai sebab, dengan keselamatan sering menjadi keutamaan.

Dengan penularan koronavirus Covid-19, keadaan terbalik. Kini warga emas tidak digalak keluar rumah atas sebab sama - keselamatan.

Dan gesaan ini bukan dibuat sebarang orang, tetapi banyak pihak - daripada pemimpin negara, termasuk Perdana Menteri, kepada para doktor.

Sebabnya sudah dijelaskan: warga emas lebih terdedah kepada bahaya Covid-19.

Sejajar dengan usia, daya imun mereka lemah jika dijangkiti koronavirus.

Halal Home Based Business
Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Atas faktor sama, semua kematian di Singapura bersabit Covid-19 setakat ini ialah warga emas berusia lebih 60 tahun.

Maka itu, Perdana Menteri Lee Hsien Loong, pada usia 68 tahun merupakan seorang warga emas, merayu rakan sebayanya supaya duduk di rumah demi keselamatan mereka.

"Apabila kita terperap di rumah, kita rasa resah gelisah. Kita mahu berjumpa kawan-kawan, bertemu anak, cucu kita dan teruskan kegiatan harian seperti kelas senaman, bersembang dan minum kopi dengan teman-teman.

"Tetapi cuba faham: kita meminta anda duduk di rumah demi keselamatan anda sendiri,'' kata beliau dalam sebuah video minggu lalu.

Beliau menambah bahawa kemungkinan warga emas meninggal jika dijangkiti koronavirus itu lebih tinggi.

"Dan jika kita dijangkiti dan menyebarkan virus itu kepada rakan-rakan seusia kita, atau membawa pulang virus itu ke rumah kita, kita akan membahayakan mereka," ujar Encik Lee.

Peringatan sama diberikan oleh menteri lain, termasuk Menteri Sekitaran dan Sumber Air Masagos Zulkifli Masagos Mohamad dan Menteri Kesihatan Gan Kim Yong.

"Ingatkan anggota keluarga anda, terutama warga emas, supaya duduk di rumah. Mereka paling mudah terjejas, dan kita perlu melindungi mereka," kata Encik Masagos.

MASIH KELUAR

Namun, ramai warga tua dilihat masih keluar berbelanja beberapa hari lalu, terutama pada cuti panjang hujung minggu lalu, bermula Jumaat sempena cuti umum Good Friday.

Dan ada anak terus mengunjungi orang tua yang tidak tinggal serumah dengan mereka.

Dalam banyak laporan, banyak alasan diberikan mengapa warga emas masih keluar rumah, antaranya:

- Mereka tinggal sendirian dan keberatan meminta anak membantu mengurus keperluan seperti ke pasar kerana ini akan juga membuat anak mereka terdedah kepada Covid-19.

- Anak-anak tinggal di kawasan lain, mempunyai keluarga sendiri dan mungkin sibuk mengurusnya.

- Mereka keluar dengan mengambil langkah berjaga-jaga seperti memakai pelitup dan menjaga jarak sosial selamat

- Mereka aktif dan telah bersenam bertahun-tahun, lantas membeli keperluan selepas bersenam tidak dilihat sebagai satu masalah.

- Mereka keluar lebih awal, tidak pada waktu sibuk dan tidak bersesak-sesak.

Di samping itu, ada beberapa faktor lain kenapa warga emas tidak betah di rumah. Ini termasuk aspek sosial - bosan dan kesepian terperap di rumah.

Anggota Parlimen GRC Tanjong Pagar Joan Pereira berkata cabaran utama bagi warga tua hidup bersendirian ialah kesepian.

Ada kajian menunjukkan pengasingan sosial dikaitkan dengan kesihatan mental dan fizikal lemah. Ia dikatakan boleh menyebabkan perubahan tingkah laku negatif dan anjakan kimia otak mereka.

Ini mungkin menjelaskan mengapa sebahagian warga emas tidak mematuhi langkah pemutus litar yang turut bertujuan melindungi mereka.

Di samping itu, ada anak berasa wajib bersua muka dengan orang tua kerana orang tua tanggungjawab mereka, dan sebagai tanda taat. Tambahan pula, ibu bapa biasanya suka dikunjungi anak dan cucu.

BEBERAPA PILIHAN

Perkara terbaik ialah orang tua mematuhi anjuran jangan keluar rumah, dan anak jangan ziarah secara bersua buat sementara.

Namun, tidak semua orang berada dalam kedudukan sama. Seperti alasan di atas, terdapat beberapa sebab lain, seperti tidak mesra teknologi lantas tidak dapat bertemu di alam maya, lebih-lebih lagi jika menghadapi masalah penglihatan dan/atau pendengaran.

Dan ada tidak bermaya dan terlantar di katil.

Ada pula yang biasa aktif dengan pelbagai kegiatan tetapi kini tidak dapat berbuat demikian kerana kegiatan melibatkan warga emas banyak ditangguh, dan yang cenderung ke masjid tidak lagi dapat berbuat demikian kerana masjid ditutup.

Anak pula berasa bertanggungjawab mengunjungi pada hujung minggu, sekali gus mengambil alih tugas anggota keluarga sebumbung menjaga orang tua.

Lantas ada orang tua masih keluar rumah dan ada orang masih mengunjungi orang tua.

Dalam keadaan yang pelbagai itu, beberapa alternatif masih boleh ditimbangkan.

Ini termasuk menyibukkan orang tua dengan pelbagai program dalam talian, termasuk belajar cara membeli keperluan dalam talian, melungsuri laman menarik seperti muzium, dan mendengar ceramah serta pelbagai lagi, ikut selera sendiri.

Kurangkan keluar rumah. Kalau mahu bersenam, masih boleh melakukannya di dalam rumah.

Kalau perlu ke pasar, pergi di luar waktu sibuk, seminggu sekali dan simpan barang dalam peti sejuk. Jangan beramai-ramai dan berlegar-legar.

Apabila keluar rumah, laksanakan langkah keselamatan seperti memakai pelitup dan menjaga jarak selamat.

Dan sentiasa jaga kebersihan - cuci tangan dan pakai sanitiser.

SEMAKIN MENGGUGAT

Memang tidak mudah menangani perkara ini. Namun ini perlu jika kita mahu segera keluar daripada kemelut ini.

Realiti menakutkan. Covid-19 menjangkiti lebih 1.5 juta orang di seluruh dunia dan mengorbankan lebih 100,000 nyawa.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa melonggarkan langkah-langkah kawalan terlalu awal boleh membawa kepada peningkatan jumlah korban.

Langkah yang disaran memang sukar dan berat - memang kesian melihat orang tua tersisih - tetapi ia perlu demi mereka juga.

Seperti kata Dr Nurhidayati Mohamed Suphan, pakar perbidanan dan sakit puan Pusat Pakar Pacific Healthcare, jika orang tua dimasukkan ke hospital, makin susah untuk kita bertemu mereka atau mendengar suara mereka.

Mereka mungkin perlukan oksigen dengan tiub-tiub di tangan akan lebih menyukar mereka mengangkat telefon, di samping ujian swab untuk Covid-19, ujian darah yang sakit, pedih dan perlu dibuat setiap hari.

Mereka juga sangat susah bernafas dan memerlukan oksigen.

"Bayangkan betapa sedihnya kalau orang tua kita terpaksa tinggal di rumah sakit seorang diri dan tidak dibenarkan menerima pengunjung langsung," kata Dr Nurhidayati.

Lebih berat lagi, jenazah mereka yang meninggal dunia akibat Covid-19 akan diuruskan pihak hospital dan tidak boleh dibawa ke rumah.

"Kita tidak akan dapat menatap wajah buat kali terakhir, tidak seperti pengurusan jenazah biasa," ujar beliau.

Kalau kita ingin menyambut Ramadan dan Syawal bersama orang-orang tersayang, kita semua perlulah bersama-sama memainkan peranan kita semua.

KESIMBANGAN

Covid-19 memaksa kita lebih banyak duduk di rumah. Inilah masa untuk melakukan pekara yang sebelum ini sukar dilakukan lantaran sibuk, seperti membaca, memperbanyak ibadah, lebih mesra dengan anggota keluarga.

Namun, dengan pelbagai program televisyen kabel, sayang kalau masa banyak dihabiskan dengan hanya menonton.

Dengan gaya dan keperluan hidup pelbagai, pendekatan menangani perkara ini perlu rencam dan seimbang.

Kita mahu melindungi keselamatan warga tua dan pada masa sama menangani aspek psikologi berkaitan warga tua.

Dengan Ramadan dan Syawal kian menjelang, tentunya kita ingin bersama-sama orang yang kita sayangi.

Seperti kata Menteri Masagos dalam Facebook, yang mengharap masyarakat akan sedar betapa teruknya jangkitan Covid-19, terutama sekali jika terkena warga emas dan mereka yang berisiko tinggi dan tidak mempunyai daya ketahanan tubuh yang kuat untuk melawan virus ini.

"Kemenangan Singapura mengatasi virus ini bergantung pada setiap seorang daripada kita. Walaupun agak sukar, kita mesti ambil serius langkah-langkah pemutus rantaian jangkitan COVID-19," ujar beliau.

Semua perlulah bersama-sama memainkan peranan. Dengan kerjasama semua, kita akan dapat mengatasi cabaran ini secepat mungkin.

  • Penulis editor naskhah BH/BM. Beliau berusia awal 60-an tahun.

Apabila kita terperap di rumah, kita rasa resah gelisah. Kita mahu berjumpa kawan-kawan, bertemu anak, cucu kita dan teruskan kegiatan harian seperti kelas senaman, bersembang dan minum kopi dengan teman-teman. Tetapi cuba faham: kita meminta anda duduk di rumah demi keselamatan anda sendiri... Dan jika kita dijangkiti dan menyebarkan virus kepada rakan-rakan seusia kita, atau membawa pulang virus ke rumah kita, kita akan membahayakan mereka.''
- Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Ingatkan anggota keluarga anda, terutama warga emas, supaya duduk di rumah. Mereka paling mudah terjejas, dan kita perlu melindungi mereka.''
- Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, Menteri Sekitaran dan Sumber Air.

Bayangkan betapa sedihnya kalau orang tua kita terpaksa tinggal di rumah sakit seorang diri dan tidak dibenarkan menerima pengunjung langsung. (Kalau mereka meninggal dunia) kita tidak akan dapat menatap wajah mereka buat kali terakhir, tidak seperti pengurusan jenazah biasa (jenazah korban Covid-19 diurus pihak hospital dan tidak boleh dibawa pulang ke rumah).
- Dr Nurhidayati Mohamed Suphan, pakar perbidanan dan sakit puan Pusat Pakar Pacific Healthcare.


Antara panduan keselamatan warga emas

- Elak keluar rumah seberapa boleh. Data menunjukkan orang berusia 60 tahun ke atas hadapi risiko jauh lebih tinggi dijangkiti atau meninggal dunia akibat Covid-19

* Sibukkan diri dengan pelbagai program dalam talian, seperti belajar berbelanja dalam talian, lungsuri laman menarik seperti muzium.

- Dapatkan bantuan anak untuk ke pasar atau pasar raya.

- Keluar rumah hanya jika perlu, misalnya mendapatkan keperluan rumah, rawatan doktor dan bersenam. Jaga keselamatan dengan memakai pelitup dan jaga jarak selamat.

- Elak sentuh muka, mulut, hidung atau garuk mata. Jaga kebersihan diri dengan sering cuci tangan atau gunakan sanitiser.

- Jangan ke tempat ramai orang.

- Kurangkan pergi pasar, mungkin kepada sekali seminggu.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map