Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Wacana3

DIARI PEKERJA SOSIAL

Memanfaatkan teknologi untuk terus bantu golongan memerlukan

May 04, 2020 | 05:30 AM

SEJAK wabak Covid-19 melanda, Encik Ali (bukan nama sebenar) tidak lagi perlu ke luar negara dan tidak perlu berhubungan dengan anak-anaknya menerusi Skype dan WhatsApp.

Malangnya timbul pula satu masalah: peniaga itu menghadapi kesukaran berinteraksi dengan anak-anaknya sepanjang sebulan berada dalam negeri.

Dalam satu kes berasingan, seorang isteri yang menerima arahan bekerja di rumah yang dikeluarkan majikannya menimbulkan masalah buat beliau dan anak-anaknya memandangkan si suami, yang bakal berpisah dengannya, masih lagi tinggal sebumbung.

Bagi seorang remaja yang berusia 18 tahun pula, dirinya mengalami kemurungan akibat tekanan yang dilaluinya sepanjang tempoh "terkurung" dalam rumah.

Sebabnya dia mendakwa diri-nya sering menjadi "sasaran" anggota keluarganya apabila dia dimarahi dan segala pergerakanya dipantau sepanjang masa.

Ini hanya sebahagian kes yang dirujuk ke Institut Terapi Keluarga (FTI) PPIS dan dikendalikan oleh sekumpulan pakar terapi yang bertugas.

Kes-kes sebegini memang tidak asing bagi kami, namun dengan jumlah penduduk yang semakin ramai menghabiskan masa di rumah akibat Covid-19, kesannya kepada emosi dan psikologi semakin jelas.

PENDERAAN EMOSI

Mengikut kajian, kestabilan emosi dan psikologi memainkan peranan penting dalam membentuk keharmonian rumah tangga dan keluarga, apatah lagi dalam melalui tekanan pendemik sebegini.

Arahan Kerja Dari Rumah (WFH), Cuti Ketidakhadiran (LOA) atau Notis Jangan Keluar Rumah (SHN) ternyata menjejas rutin harian ramai penduduk setempat.

Jika sesetengah penduduk mengalu-alukan kesemua langkah pencegahan ini, terdapat juga sebilangan penduduk yang berat hati menerimanya.

Kebelakangan ini timbul beberapa laporan berkaitan peningkatan isu penderaan domestik atau dalam keluarga di negara yang mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan atau Lockdown.

Di Singapura, berdasarkan kes yang kami kendalikan, terdapat sebilangan keluarga yang menghadapi masalah domestik sudah mula memaparkan "kegeseran" sehingga menyebabkan pertelingkahan.

Tekanan yang dihadapi individu akibat kehilangan pekerjaan selain rasa terkongkong semasa di rumah dan tidak berpeluang bertemu anggota keluarga terdekat atau teman telah menimbulkan kegelisahan.

Isu ini bertambah rumit sekiranya seseorang itu mempunyai masalah komunikasi dan hubungan yang baik bersama anggota keluarga sepanjang tempoh ini. Akibatnya ini boleh mencetuskan kegelisahan dan kemudian pertelingkahan.

Lebih sukar lagi buat mereka yang mempunyai masalah keluarga sebelum timbulnya pandemik ini.

Jelas pandemik ini bukan sahaja menjejas kesihatan, malah ia sudah mula menjalur ke arah sumber pencarian, isu kewangan keluarga, persekolahan anak, perancangan masa depan dan banyak lagi.

Sebenarnya, isu ini boleh diatasi sekiranya setiap anggota keluarga mampu membuat penyesuaian demi mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Keluarga memainkan peranan yang penting dalam melalui pandemik ini. Dengan keadaan masa kini di mana anggota keluarga terpaksa berada di bawah satu bumbung, lebih banyak perhatian perlu diberi kepada keperluan fizikal, emosi dan psikologi setiap anggota keluarga.

Ini termasuk perkongsian maklumat berkaitan Covid-19 yang diterima mereka. Seperti contoh, mereka perlu tahu memastikan kesahihan laporan tersebut, sama ada ia benar atau palsu berkaitan penyakit itu.

Maklumat yang disalah erti boleh menimbulkan rasa cemas, lantas memburukkan suasana dalam rumah sedang ramai anggota keluarga kini berada di rumah sepanjang masa.

Justeru penting bagi setiap keluarga mampu menguruskan maklumat semasa keadaan pandemik masa kini.

MEMANFAATKAN TEKNOLOGI

Di FTI, kami telah beralih kepada platform yang membenarkan keluarga kekal berhubungan untuk mendapatkan bantuan. Ini penting memandangkan kami juga perlu menurut arahan SHN pada waktu pemutus litar.

Kami memanfaatkan penggunaan teknologi bagi menyokong usaha kami dalam membantu keluarga dengan mengerahkan pasukan kami agar klien dapat terus berhubungan dengan kami menerusi emel, WhatsApp dan sesi terapi dalam talian.

Menerusi wadah teresebut, kami harap dapat terus memastikan kami sentiasa "berada di sisi" keluarga yang memerlukan dan memastikan setiap individu dan keluarga menerima maklumat yang sahih.

Seperti Encik Ali, sesi dalam talian yang dilaluinya secara kerap telah membantu beliau memperoleh perspektif yang positif dan menyesuaikan dirinya kepada keadaan masa kini.

Sesi dalam talian itu telah memberi peluang kepada kes isteri yang masih tinggal sebumbung dengan suami yang bakal berpisah dengannya memikirkan secara mendalam erti berpasangan.

Kerisauan yang dialami mereka menyusuli pandemik masa kini membuat mereka mampu berbincang secara lebih terperinci bagi menghasilkan kaedah alternatif berinteraksi antara satu sama lain - terutama terhadap anak-anak mereka.

Bagi remaja berusia 18 tahun itu pula, sesi dalam talian yang dilaluinya bak satu "waktu rehat" yang mendapatkan kelulusan kededua orang tuanya.

Pengalaman ini membenarkan remaja itu kini mampu berhubungan secara lebih baik semasa dalam talian.

Ibu bapanya membenarkan si remaja melalui pengalaman mendapatkan keprihatinan menerusi kaedah yang berbeza.

Bagi pasangan yang sedang diambang penceraian pula, sesi kaunseling dalam talian dan perbincangan yang dikendalikan membuat kami lebih memahami rasa marah yang dialami mereka.

Selain menyalurkan mereka kepada agensi yang diperlukan, sesi dalam talian itu juga memberi pasangan tersebut peluang mengongsi rasa sedih mereka dan tidak melepaskan rasa marah mereka terhadap satu sama lain.

Yang nyata, tempoh pemutus litar ini telah memberi peluang kepada kami meneroka kaedah yang berbeza dalam menawarkan khidmat kami kepada masyarakat.

Daripada khidmat perseorangan dan secara bersemuka, kami telah memanfaatkan teknologi untuk terus membantu mereka yang memerlukan.

Penulis Pakar Terapi Keluarga Utama FTI Akademi SYM PPIS.


TALIAN BANTUAN BAGI YANG PERLU

Sekiranya anda mengenali sesiapa yang memerlukan terapi semasa waktu sukar sebegini, sila hubungi Institut Terapi Keluarga (FTI) PPIS di talian 6745-0613.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map