Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Wacana3

FOKUS ASIA & ASEAN

Orang Asia belum cukup bersedia kerja dari rumah?

Jun 22, 2020 | 05:30 AM

SEDANG ekonomi dunia mula dibuka semula selepas sekatan yang dilaksana untuk membendung penularan Covid-19 dilonggarkan, ramai pekerja di Asia kian kembali bertugas di pejabat secara bertahap.

Namun, dengan jumlah kes jangkitan koronavirus mencapai lebih tujuh juta di seluruh dunia, bekerja dari rumah dijangka terus menjadi pilihan utama di rantau ini.

BEKERJA DARI RUMAH

Banyak syarikat, misalnya, menawarkan jadual kerja fleksibel agar sekurang-kurangnya separuh pekerja mereka boleh terus bekerja dari rumah, sementara bakinya boleh kembali bertugas di pejabat.

Ini bertujuan memastikan tidak terlalu ramai orang berada di tempat kerja kerana itu boleh menyebabkan virus menular dengan cepat sekiranya ada di antara mereka yang dijangkiti.

Sementara langkah membenarkan pekerja bekerja dari rumah telah membantu sesetengah syarikat terus beroperasi dalam pandemik ini, ada juga pihak yang tidak dapat bertugas dari rumah seberkesan mereka bertugas di pejabat.

Setiausaha Agung Pertubuhan Pekerja Indonesia, Encik Timboel Siregar, berkata: "(Bekerja dari rumah) boleh dilakukan semasa pandemik, tetapi tidak buat tempoh yang berlanjutan."

Pemangku setiausaha perancangan ekonomi Filipina, Encik Karl Chua, pula berkata bekerja dari rumah sesuai bagi sektor IT dan perkhidmatan.

"Tetapi pekerja kilang, pelayan restoran dan pemandu tidak boleh bekerja dari rumah," ujarnya.

Bagaimanapun, mereka yang boleh menjalankan tugas sepenuhnya di rumah juga teragak-agak untuk terus melakukan demikian.

Satu kajian Nikkei menunjukkan bahawa meskipun sehingga 88 peratus syarikat besar di Jepun membenarkan pekerja mereka bekerja dari rumah, hanya 46 peratus syarikat kecil dan sederhana (SME) di negara itu telah melakukan demikian sehingga pertengahan April.

Satu kajian Korea Selatan pula mendapati bahawa hanya 40 peratus syarikat bersedia membenarkan pekerja mereka bekerja dari rumah, lapor akhbar The Straits Times.

Bagi sesetengah negara seperti Indonesia dan Filipina pula, prasarana di negara itu tidak dapat menampung keperluan Internet dan rangkaian telekomunikasi penduduk jika mereka bekerja dari rumah sepenuhnya.

Sementara itu, budaya kerja penduduk Asia lebih cenderung kepada interaksi fizikal dan oleh itu terdapat lebih keinginan di kalangan mereka untuk keluar bekerja.

"Budaya ini di Indonesia bermakna orang ramai lebih suka bekerja secara berpasukan daripada sendirian," kata Encik Siregar.

Cik Kang Da-som, 31 tahun, yang bekerja di syarikat telekomunikasi KT Corporation di Korea Selatan pula berkata beliau rasa lebih selamat bekerja dari rumah tetapi akan tetap ke pejabat jika beliau rasa ingin bertemu atau bercakap dengan seseorang.

LEBIH MENCABAR BUAT WANITA

Sekatan pergerakan yang dikenakan untuk mengekang penularan Covid-19 juga menampilkan pelbagai cabaran bagi orang ramai di seluruh dunia.

Mereka yang tinggal sendiri rasa tertekan dari segi emosi kerana bersendirian buat tempoh yang lama.

Sementara itu, mereka yang sudah berkeluarga dan mempunyai anak pula harus mengimbangi antara menjaga anak mereka, membantu mereka belajar di rumah dan tugas profesional mereka.

Oleh itu, ini lebih-lebih lagi mencabar bagi wanita.

Pengarah syarikat penasihat kewangan Anand Rathi Financial Services di Bangalore, India, Cik Aarti Desikan, berkata waktu bekerjanya lebih panjang sejak bekerja dari rumah dan beliau harus mengimbangi tugasnya dengan peranan lain seperti menjaga anaknya, memasak dan membersihkan rumah.

"Bagi ramai wanita, mereka dapat masa buat diri sendiri hanya apabila mereka keluar bekerja. Apabila mereka bekerja dari rumah, segala sempadan (antara kerja dengan waktu peribadi) terhapus," ujarnya yang tidak sabar kembali bertugas di pejabat.

JURANG KETIDAKSAMAAN DIPERLUAS

Cik Siti Aiysyah Tumin daripada Institut Penyelidikan Khazanah Malaysia berkata langkah memaksa pekerja menyesuaikan diri dengan bekerja dari rumah juga boleh memperluas jurang ketidaksamaan, dengan golongan yang bekerja sendiri lebih mudah terjejas.

Menurutnya, kebanyakan pekerja yang bekerja dari rumah di Malaysia meraih pendapatan lebih tinggi dalam sektor penerangan dan perhubungan berbanding sektor lain.

Di Indonesia pula, kurang sepertiga tenaga kerjanya merupakan mereka yang bekerja di pejabat dan mampu bekerja dari rumah.

BANTU TANGANI KRISIS

Namun, pakar tempat kerja akur bahawa bekerja dari rumah berkesan dalam membantu syarikat menangani kesan krisis seperti pandemik Covid-19 sekarang.

Sementara tidak semua syarikat dan pekerja rasa sesuai bekerja dari rumah, mereka yang berjaya menyesuaikan diri mempunyai seakan satu 'insurans' yang dapat membantu mereka mengatasi sebarang gangguan global.


KECENDERUNGAN KEPADA INTERAKSI FIZIKAL

(Bekerja dari rumah) boleh dilakukan semasa pandemik, tetapi tidak buat tempoh yang berlanjutan... Budaya ini di Indonesia (cenderung kepada interaksi fizikal dan oleh itu terdapat lebih keinginan di kalangan mereka untuk keluar bekerja) bermakna orang ramai lebih suka bekerja secara berpasukan daripada sendirian."
- Encik Timboel Siregar, Setiausaha Agung Pertubuhan Pekerja Indonesia. "

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map