Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:14
Isyak
8:25
Wacana

PELUANG & 'GENERASI CABARAN COVID': PENGALAMAN 'ORANG BARU'

Peguam Nadia Ahmad Samdin

PELUANG & 'GENERASI CABARAN COVID': PENGALAMAN 'ORANG BARU' - Krisis luar biasa turut bawa pembelajaran berharga, papar semangat waja warga
Jun 14, 2020 | 05:30 AM

COVID-19 merupakan krisis terbesar pertama dialami ramai generasi muda Singapura.

Tetapi cabaran luar biasa ini telah membawa bersamanya pembelajaran luar biasa dan mengetengahkan semangat Singapura yang terbaik dalam banyak cara, kata peguam Cik Nadia Ahmad Samdin.

Beliau berkata demikian semasa berkongsi pandangan tentang pengorbanan dan pergelutan generasi lama dan generasi muda, khususnya dalam mengharungi kesan pandemik koronavirus hari ini.

Cik Nadia, 30 tahun, yang juga ketua cabang belia Lembaga Biasiswa Kenangan Maulud (LBKM), yakin bahawa generasinya berdaya tahan untuk menerima cabaran sekarang dan menjadikan peluang untuk diri mereka mahupun keluarga mereka.

Beliau menjelaskan Covid-19 adalah sesuatu yang tidak pernah dialami masyarakat global.

"Ia adalah masa yang penting untuk menguji prasarana sokongan dan sistem Singapura serta terbuka dalam usaha kerjasama dengan satu sama lain.

"Dasar-dasar yang dilakarkan harus memberi kesan kepada kehidupan semua rakyat pada kadar lebih pantas daripada sebelum ini," ujarnya.

Menurut Cik Nadia, masyarakat Singapura mahukan perkara yang sama - ingin bangkit daripada semua ini dengan lebih kuat.

"Setiap daripada kita memerlukan masa untuk merenung apakah 'norma baru' untuk diri kita secara peribadi, ia bukanlah hanya satu buzz word.

"Saya yakin generasi saya berdaya tahan untuk menerima cabaran ini, memberikan yang terbaik dan bekerjasama untuk menjadikan ia peluang kepada kita dan keluarga kita," jelas beliau.

Bagi generasi lama Singapura, mungkin wabak Covid-19 bukan cabaran pertama dalam sepanjang hidup mereka.

Tetapi Cik Nadia akur, ia tentunya tidak kurang sukar mengharunginya.

Beliau menarik perhatian bahawa bagi sesetengah golongan, krisis Covid-19 merupakan satu pengalaman yang mengasingkan - dengan adanya peraturan yang menyekat orang ramai daripada meninggalkan rumah kecuali untuk keperluan penting - lantas kegiatan seperti lawatan ke rumah orang tersayang terpaksa dihentikan manakala majoriti pekerja harus bekerja dari rumah.

Walaupun semua langkah ini memberikan kesan baik, namun ada kesan sampingannya, kata Cik Nadia.

"Kita harus kenal pasti bahawa bagi ramai, krisis ini umumnya adalah masa yang sangat sunyi. Misalnya, bagi warga emas yang tinggal sendirian atau tidak dapat diceriakan dengan kunjungan cucu, bagi ibu bapa yang bergelut mengimbangi kerja dari rumah dan menjaga keluarga, bagi guru dan murid yang berusaha melaksanakan pembelajaran dari rumah - kehidupan biasa yang kita kenali telah berubah dengan sekelip mata.

"Justeru, satu-satunya pilihan adalah menyesuaikan diri," terang beliau.

Mujur, bagi generasinya, mereka sangat beruntung kerana ramai yang lahir dan dibesarkan dengan cerdik digital.

"Kami mendapatkan berita menerusi wadah menerusi media dalam talian, aplikasi dan media sosial dan berhati-hati dalam menapis berita palsu sambil mengambil kira pelbagai maklumat dan membentuk pandangan kami sendiri.

"Seperti ramai, saya cuba khidmat pengiriman barangan keperluan. Kami menunjukkan keprihatinan terhadap kawan-kawan dengan mengirim makanan menerusi penghantaran atau membeli pakej penjagaan daripada perniagaan berpangkalan dari rumah apabila larangan ke atas mereka ditarik balik," tambahnya.

Dalam mengharungi masa sukar hari ini, Cik Nadia berkata semangat warga Singapura tidak pernah lentur, malah lebih menonjol.

Contohnya, ramai menyumbang tenaga dan memberi sokongan kepada golongan pekerja asing dan menderma kepada badan amal bagi memastikan rangkaian bantuan dapat berterusan.

Bantuan untuk semua lapisan masyarakat dihulurkan - daripada pihak pemerintah yang memperuntukkan Belanjawan hampir $100 billion kepada sektor privet yang menyumbang kepada pekerja khidmat penting.

"Namun keperluan masyarakat adalah besar dan lebih banyak perlu dilakukan, justeru hanya menerusi kerjasama yang bermakna dan sihat sahaja akan membolehkan kita mengharungi masa mencabar ini," tekan Cik Nadia yang menyambut baik inisiatif pemerintah seperti Pejabat Digital SG dan Program Latihan SG, khusus untuk golongan siswazah yang juga sedang berdepan masa sukar sekarang.


Saya yakin generasi saya berdaya tahan untuk menerima cabaran ini, memberikan yang terbaik dan bekerjasama untuk menjadikan ia peluang kepada kita dan keluarga kita... Kita harus kenal pasti bahawa bagi ramai, krisis ini umumnya adalah masa yang sangat sunyi. Misalnya, bagi warga emas yang tinggal sendirian atau tidak dapat diceriakan dengan kunjungan cucu, bagi ibu bapa yang bergelut mengimbangi kerja dari rumah dan menjaga keluarga, bagi guru dan murid yang berusaha melaksanakan pembelajaran dari rumah - kehidupan biasa yang kita kenali telah berubah dengan sekelip mata... Namun keperluan masyarakat adalah besar dan lebih banyak perlu dilakukan, justeru hanya menerusi kerjasama yang bermakna dan sihat sahaja akan membolehkan kita mengharungi masa mencabar ini.
- Cik Nadia Ahmad Samdin.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian