Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Wacana

ANALISA BERITA

Selamatkan nyawa; selamatkan mata pencarian

Jun 07, 2020 | 05:30 AM

SELAMATKAN nyawa dulu sebelum meneruskan mata pencarian bagi menyambung kehidupan.

Mata pencarian tidak dapat diteruskan jika kehidupan terancam.

Pertimbangan ini kelihatan mendasari pendekatan yang diambil pemerintah dalam menangani ancaman koronavirus Covid-19.

Memang ramai yang mahu ekonomi dibuka semula sepenuhnya supaya mereka boleh memulakan semula operasi penuh dan perniagaan dapat pulih dengan pantas. Keinginan ini dipalit rasa bimbang bahawa perniagaan tidak akan dapat bertahan dan pekerjaan akan hilang jika sekatan berterusan.

Namun pendekatan yang diambil pemerintah ialah menyelamatkan nyawa dahulu dengan mengambil langkah keselamatan, termasuk sekatan pemutus litar jangkitan (CB) selama dua bulan sehingga 1 Jun.

Tidak dapat tiada, kehidupan terjejas.

Apabila ekonomi dibuka semula selepas 1 Jun, ia juga dilakukan secara bertahap-tahap atas pertimbangan yang sama.

Pendekatan ini dirungkaikan Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC), Encik Ng Chee Meng, ketika bercakap mengenai pembukaan ekonomi Singapura secara bertahap.

"Untuk ekonomi kita kekal terbuka, kita mesti membendung virus itu dahulu. Ini keutamaannya. Oleh itu, terdapat keseimbangan halus antara menyelamatkan nyawa dengan mengekalkan mata pencarian," kata beliau.

Akur dengan pendekatan itu, Naib Presiden Kanan, Desay SV Automotive, Encik Azmoon Ahmad, berkata nyawa adalah mengenai kehidupan. Jika ia tidak diselamatkan, tidak ada hari esok.

"Mata pencarian adalah mengenai kesinambungan. Tidak masuk akal jika kita hidup tetapi kita tidak dapat meneruskan kehidupan kita.

"Kita memerlukan kedua-duanya... kita mesti hidup dan meneruskan kehidupan kita.

"... mata pencarian tidak akan berlaku sekiranya kita tidak hidup. Oleh itu, "nyawa" harus lebih utama daripada "mata pencarian".

"Pemerintah berusaha mengimbangi kedua-duanya dalam memastikan bahawa kita semua hidup dan dapat mengusahakan mata pencarian," kata Encik Azmoon, yang juga mantan Anggota Parlimen Dilantik (NMP).

Cara ia dilakukan adalah dengan mengambil pendekatan ayunan (pendulum), berayun antara "kehidupan" dan "mata pencarian", dengan matlamat ini akan membuat keadaan menjadi positif.

"Walaupun pendekatan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan, itu tidak dapat dielakkan. Ia adalah sementara jika kita dapat mengatasinya," kata Encik Azmoon, yang juga mantan pengerusi Angkatan Karyawan Islam (AMP).

Memberi pandangan serupa, Ketua pegawai Eksekutif, Pusat Singapura untuk Perniagaan Sosial (raiSE), Encik Alfie Othman, berkata langkah menangani Covid-19 seperti menjaga jarak sosial, mengamalkan kebiasaan baru termasuk duduk di rumah, memakai pelitup dan lain-lain panduan amalan kebersihan dan jejak kontak mempunyai kesan besar ke atas sosial dan ekonomi.

"Tetapi ini tidak dapat dielakkan. Dengan menyelamatkan nyawa, kita dapat membangun kembali apabila kita kembali kepada keadaan normal.

"Saya akui mereka yang terjejas secara sosial dan ekonomi menghadapi kesukaran, tetapi kita telah menyaksikan masyarakat telah tampil membantu, selain bantuan yang diberikan pemerintah dan sokongan berterusan yang diberikan kepada individu dan perniagaan. Sektor swasta juga memberi sokongan dalam pelbagai bentuk," kata Encik Alfie.

Dalam menjaga keselamatan dan melindungi nyawa, terdapat pelbagai usaha juga dibuat bagi meneruskan mata pencarian.

Encik Irianto Safari, seorang Jurutera Kanan Mekanikal, berkata pemerintah sanggup melabur bagi memastikan kestabilan kehidupan tidak terlalu teruk terjejas.

Beliau, yang juga Presiden Majlis Pusat, dan Setiausaha agung persatuan itu, Cik Isiah Majid, berkata terdapat penerimaan atau reaksi rakyat berbeza-beza. Namun, ia bukan kerana mereka tidak faham, tetapi kerana sukar menerima perubahan mendadak, dari segi kebiasaan gaya hidup dan kelangsungan hidup.

Pengasas kumpulan Belia Singapura bagi Menangani Kesan dan Keragaman Iklim, Cik Nor Lastrina Hamid, menghargai usaha berkaitan mata pencarian, seperti pembentukan Majlis Pekerjaan Nasional dalam menangani keprihatinan terhadap pekerjaan, dan usaha membantu lebih 7,000 pekerja sejak tiga bulan lalu.

Beliau melihat terdapat dorongan lebih kuat dalam meningkatkan landskap ekonomi dan pekerjaan secara keseluruhan, dan usaha menyokong pekerja dalam jangka panjang dan menanti lebih banyak butir bagaimana ini akan disepadukan dengan usaha Majlis Ekonomi Masa Hadapan.

Encik Alfie melihat ramai, termasuk dari sektor sosial, tampil dengan sejumlah sukarelawan turut menyumbang masa dan wang.

"Saya kagum dengan dedikasi golongan di barisan hadapan kita; dari doktor dan jururawat hingga pembersih yang melakukan dalam masa yang sukar ini.

"Kita semua perlu memainkan peranan untuk keluar daripada wabak ini dengan lebih teguh," ujar beliau.

Langkah membuka ekonomi dan kehidupan secara bertahap juga disambut baik.

"Bagi saya, pendekatan melonggarkan CB secara bertahap adalah baik. Ini akan mengurangkan risiko yang tidak dijangka, sekiranya terjadi, dapat dibendung," kata Encik Azmoon.

Namun, Encik Irianto prihatin tentang jaminan keselamatan diri dan keluarga apabila Singapura kembali beransur-ansur menjalani kehidupan biasa, sedang kes-kes masih berlaku walaupun di sekitar dormitori.

"Kepentingan sekarang ialah bagaimana pemerintah boleh meyakinkan rakyat bahawa kehidupan akan kembali normal setelah sekatan-sekatan dilonggar," kata beliau sambil memberi contoh bahawa ada ibu bapa yang khuatir anak-anak akan kembali bersesak-sesak dalam MRT setelah sekolah dibuka semula, walaupun bertahap-tahap.

Pendekatan mengutamakan keselamatan nyawa yang diambil Singapura kelihatan telah membuahkan hasil.

Walau negara ini mencatat kes jangkitan tertinggi di Asia Tenggara dengan lebih 33,800 jangkitan, kebanyakan merupakan pekerja asing di dormitori angka itu berikutan ujian pemeriksaan kesihatan yang meluas.

Jangkitan dalam kalangan masyarakat setempat kekal rendah dengan hanya 24 kematian dicatat - secara relatif sangat rendah berbanding negara serantau.

Sedang usaha melindungi nyawa dilakukan, usaha memastikan mata pencarian dan meneruskan kehidupan diberi perhatian.

Ini dapat dilihat menerusi empat bajet dalam masa dua bulan bernilai berbilion dolar, sebahagiannya menggunakan rizab negara, bagi menghulur bantuan dan program bergerak ke hadapan.

Cepat lambatnya ekonomi bangun semula bergantung pada banyak faktor termasuk kerjasama antara masyarakat, majikan, kesatuan dan pemerintah, dan kesediaan membuat penyesuaian dengan keadaan baru yang banyak berubah.

Nyawa yang terselamat membolehkan mata pencarian diusahakan bagi terus menyara kehidupan.


"Mata pencarian adalah mengenai kesinambungan. Tidak masuk akal jika kita hidup tetapi kita tidak dapat meneruskan kehidupan kita. Kita memerlukan kedua-duanya... kita mesti hidup dan meneruskan kehidupan kita.... mata pencarian tidak akan berlaku sekiranya kita tidak hidup. Oleh itu, "nyawa" harus lebih utama daripada "mata pencarian". Pemerintah berusaha mengimbangi kedua-duanya dalam memastikan bahawa kita semua hidup dan dapat mengusahakan mata pencarian."
- Naib Presiden Kanan, Desay SV Automotive, Encik Azmoon Ahmad, yang juga mantan Anggota Parlimen Dilantik (NMP).

"Saya akui mereka yang terjejas secara sosial dan ekonomi menghadapi kesukaran, tetapi kita telah menyaksikan masyarakat telah tampil membantu... Saya kagum dengan dedikasi golongan di barisan hadapan kita; dari doktor dan jururawat hingga pembersih yang melakukan dalam masa yang sukar ini. Kita semua perlu memainkan peranan untuk keluar daripada wabak ini dengan lebih teguh."
- Ketua pegawai Eksekutif, Pusat Singapura untuk Perniagaan Sosial (raiSE), Encik Alfie Othman.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian