Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Wacana

SINAR SYAWAL: MENGIKTIRAF PENGORBANAN PEKERJA BARISAN DEPAN KITA

Senyuman pemandu ambulans 'pengubat' pesakit

May 24, 2020 | 05:30 AM

PERNAH beberapa kali dalam melaksanakan tugasnya sebagai pemandu ambulans atau transporter driver, Encik Sani Abdul Rahman dimarahi pesakit.

Namun sedikit pun tidak pernah Encik Sani terguris dengan kata-kata sedemikian.

Bahkan reaksinya terhadap situasi seperti itu ialah sekadar mengukirkan senyuman.

"Nanti lagi dua, tiga hari, mereka akan sedar dan selalunya akan meminta maaf kepada saya," ujarnya.

Tugasnya sebagai pemandu ambulans dengan Persatuan Palang Merah Singapura sebagai sebahagian daripada pasukan bantuan pengangkutan persatuan itu, memerlukan bapa berusia 59 tahun ini menghantar pesakit, sebahagian besarnya warga senja, ke hospital sekiranya mereka mempunyai temu janji dengan doktor.

Walaupun baru bekerja sepanjang tiga tahun lalu, Encik Sani sebenarnya mempunyai pengalaman selama 36 tahun dalam bidang jagaan kesihatan.

Sebelum ini, beliau bekerja dengan sebuah syarikat yang bekerjasama dengan dua hospital di sini untuk membuat kaki dan tangan palsu sebelum menjadi instruktor teknikal di sebuah universiti di Malaysia mengajar dalam bidang yang sama.

"Jadi apabila berdepan dengan warga senja yang merungut atau memarahi saya, saya hanya membalasnya dengan senyuman.

"Ini kerana saya tahu ada di antara pesakit ini baru sahaja melalui kemoterapi dan antara kesannya ialah mereka mudah marah. Justeru saya tidak pernah ambil hati apabila dimarahi," katanya.

Lagipun, tambahnya, bekerja dalam bidang jagaan kesihatan ini memerlukan seseorang itu mempunyai minat yang mendalam terhadap pekerjaan yang mereka lakukan.

"Jika kita lakukan dengan ikhlas, orang yang menerima akan dapat rasa kasih sayang kita," ujarnya lagi.

Minatnya menceburi bidang tersebut datang daripada ibu bapa Encik Sani sendiri yang merupakan penolong hospital pada tahun 1960-an.

Dan tanpa disedari, kecenderungan terhadap bidang tersebut turut diminati anak-anak Encik Sani pula sekarang.

Anak sulungnya merupakan seorang paramedik, anak keduanya pula seorang ahli rawatan kaki sementara anak bongsunya seorang pegawai khidmat pesakit.

"Memang saya sering memberi galakan kepada anak-anak saya kerana banyak kemahiran yang dapat mereka timba dalam bidang jagaan kesihatan ini.

"Lagipun secara tidak langsung dalam tugas ini, mereka dapat menyumbang kembali kepada masyarakat," kata bapa tunggal ini. Isterinya telah meninggal dunia pada 2009.

Menurutnya, beliau rasa terharu kini masyarakat lebih sedar tentang peranan penting yang dimainkan mereka yang bekerja dalam bidang jagaan kesihatan ini, lebih-lebih lagi dengan pandemik Covid-19 yang menular sekarang.

Hari Raya tahun ini juga, kata Encik Sani, akan berlainan sedikit kerana sukar untuknya bertemu ibunya yang berusia 88 tahun dan kini menghidap barah perut.

"Saya kurangkan masa dan hari bertemu dengan ibu. Walaupun saya mengambil langkah-langkah pencegahan, saya tidak mahu mengambil risiko.

"Saya hanya pastikan saya akan hubungi ibu setiap hari. Ibu saya pun faham kerana beliau sendiri dalam jagaan kesihatan dan tahu akan risikonya," katanya lagi.