Perbelanjaan yang ditanggung kerana bekerja di rumah layak dapat potongan cukai, Berita Berita Utama - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:57
Zuhur
12:59
Asar
4:23
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Berita Utama0

Perbelanjaan yang ditanggung kerana bekerja di rumah layak dapat potongan cukai

Jun 02, 2020 | 01:15 PM

PEKERJA yang bekerja dari rumah boleh membuat tuntutan bagi potongan cukai terhadap pendapatan untuk bayaran elektrik dan telekomunikasi yang tidak ditanggung oleh majikan.

Jurucakap Penguasa Hasil Mahsul Singapura (Iras) menyatakan ditukil akhbar The Business Times sebagai berkata:

"Pemotongan cukai terhadap pendapatan pekerjaan dibenarkan untuk perbelanjaan yang dikeluarkan sepenuhnya dan eksklusif dalam pengeluaran pendapatan pekerjaan."

Untuk memenuhi syarat pemotongan, perbelanjaan harus dilakukan semasa menjalankan tugas rasmi, tidak diganti oleh majikan, dan bukan modal atau bersifat persendirian.

Perbelanjaan ini merangkumi tambahan bil elektrik dan telekomunikasi yang berlaku semasa pekerja diminta bekerja dari rumah. Ini tidak terhad kepada tempoh "pemutus rantaian jangkitan", kata pegawai cukai itu.

Halal Home Based Business
OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Syarikat mula mengerah pekerja bekerja dari rumah atas desakan Kementerian Tenaga Manusia (MOM), terutama dalam tempoh pemutus litar bermula 7 April lalu.

Walau bagaimanapun, apabila tempoh pemutus rantaian jangkitan ini ditamatkan semalam, MOM mengatakan bahawa bekerja dari rumah masih harus menjadi cara kerja utama dan perniagaan mesti memanfaatkan langkah bekerja dari rumah sehingga tahap maksimum.

Iras berkata, mereka yang telah dikenakan caj berkaitan dengan pekerjaan tahun ini dapat menuntut pemotongan terhadap pendapatan pekerjaan dalam pengajuan cukai pendapatan tahun depan. 

Ia juga membenarkan pembahagian sama rata antara individu yang bekerja di rumah yang sama, jika terdapat lebih dari satu orang yang bekerja dari rumah.

Syarikat pembekal bekalan tenaga, Senoko Energy, melaporkan kenaikan sekitar 30 peratus dalam purata penggunaan elektrik bulanan pada bulan April untuk pelanggan yang menggunakan meter lebih maju, dibandingkan dengan tempoh Januari-Februari.

Meter lebih maju ini membolehkan penggunaan elektrik diukur pada selang setengah jam.

Ketua bahagian komersial di Senoko Energy, Encik James Chong, berkata: "Walaupun ini hanya mencerminkan segmen terpilih dari pangkalan pelanggan kami, kami menjangkakan untuk melihat trend yang serupa di kalangan pelanggan kediaman kami yang lain, terutama bagi keluarga yang rumahnya tidak dihuni semasa waktu pejabat, pra-Covid."

Bagi kebanyakan isi rumah, tidak jelas apakah penggunaannya meningkat atau berapa banyak semasa tempoh pemutus litar, kerana mereka menggunakan meter yang memerlukan pembacaan manual.

Jurucakap Keppel Electric memberitahu The Business Times bahawa peruncit, Open Electricity Market, tidak dapat mengulas penggunaan pengguna kediaman buat masa ini.  

"Sebilangan besar pelanggan menggunakan meter manual dan SP Services hanya mengambil bacaan meter setiap dua bulan. Dengan pemutus litar, mereka juga menangguhkan pembacaan meter untuk bulan April dan Mei. Kami hanya akan mengetahui pembacaan yang sebenarnya kemudian."

Satu catatan Facebook menunjukkan bahawa pembaca meter SP Group tidak akan mengunjungi rumah untuk mencatat penggunaan api-air pengguna semasa tempoh pemutus litar, jadi bil April, Mei dan Jun akan dianggarkan penggunaannya.

Tarif elektrik sebelum cukai barang dan perkhidmatan, menurun dari 24.24 sen bagi setiap kwh kepada 23.02 sen bagi setiap kwh untuk suku April hingga Jun. 

Ini bermakna bil elektrik bulanan rata-rata untuk keluarga yang tinggal di flat Lembaga Perumahan empat bilik akan berkurangan sebanyak $3.89.

Oleh kerana agak sukar bagi seorang pekerja untuk mengira jumlah sebenar perbelanjaan yang dibenarkan yang berlaku akibat bekerja di rumah, Iras akan menerima perbezaan bil elektrik dan telefon sebelum dan selepas bekerja dari rumah.

Sebagai contoh, jika bil elektrik sebelum dan selepas bekerja dari rumah masing-masing adalah $50 dan $60, perbezaan $10 boleh dituntut sebagai pemotongan sebagai perbelanjaan yang dikeluarkan untuk tujuan kerja.

Di mana rebat pemerintah telah diberikan, pembayar cukai harus memastikan bahagian perbelanjaan elektrik yang dikeluarkan untuk tujuan kerja berdasarkan jumlah caj yang ditolak dari rebat pemerintah.

Bagi sambungan WiFi jalur lebar yang disediakan untuk tujuan kerja, pekerja boleh menuntut bayaran langganan bulanan WiFi sebagai potongan. Walau bagaimanapun, caj sekali seperti bayaran pemasangan atau sambungan tidak dapat dituntut kerana ia adalah modal.

Selanjutnya, jika WiFi telah disediakan sebelum bekerja dari rumah, tidak ada potongan yang dapat dituntut untuk perbelanjaan tersebut. 

Untuk menuntut perbelanjaan yang dikeluarkan untuk bekerja dari rumah, pembayar cukai mesti menyimpan selama lima tahun rekod yang tepat mengenai perbelanjaan dan dokumen seperti pengesahan dari pihak atasan yang menyatakan tempoh bekerja dari rumah. - The Business Times

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map