20.7j pekerja di enam negara Asean hadapi risiko pembuangan kerja, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia0

20.7j pekerja di enam negara Asean hadapi risiko pembuangan kerja

Apr 27, 2020 | 11:19 AM

ENAM negara anggota Asean - Indonesia, Vietnam, Filipina, Thailand, Malaysia dan Singapura - dijangka menyaksikan sejumlah 20.7 juta pekerjaan dibuang, didahului dengan Indonesia sebanyak 9.4 juta, lapor The Business Times hari ini.

Ini setelah pasaran Asia Tenggara digugat teruk oleh penularan virus Covid-19 yang melumpuhkan ekonomi. 

Kira-kira 7 peratus daripada kalangan jutaan pekerja enam negara Asean ini,  akan dibuang kerja sedang kemelesetan ekonomi tidak dapat dielakkan, menurut jangkaan penganalisa Penyelidikan Global BofA, dan memberi amaran kejatuhan pasaran buruh "akan mengancam pemulihan ekonomi yang dijangkakan sebaik pandemik reda". 

Pembuangan kerja boleh mencecah jutaan orang di Indonesia, Vietnam, Filipina dan Thailand, berdasarkan nisbah pekerja dalam perniagaan kecil dan pekerjaan tak rasmi. 

"Indonesia dan Thailand hadapi risiko pembuangan kerja besar-besaran, dengan keadaan perit dijangkakan untuk yang lain," tulis penganalisa itu, menukil faktor-faktor seperti saiz kegawatan, profil pekerja, dan tindak balas dasar fiskal bagi sesebuah negara. 

Discover Malay Home Based Businesses

"Melihat kepada keadaan keterkejutan itu, pekerja dalam beberapa sektor lebih berisiko kehilangan pekerjaan berbanding yang lain. Khidmat pelayanan seperti tempat tinggal dan makanan, jualan borong dan perdagangan runcit, dan hartanah dan khidmat perniagaan dijangka teruk terjejas," menurut laporan tersebut. 

"Sedang beberapa negara telah membenarkan kegiatan penghasilan untuk diteruskan, sektor itu bagaimanapun akan menghadapi kesukaran disebabkan permintaan dunia yang menjunam," menurut laporan itu lagi. 

Satu yang pasti, keenam-enam pemerintah negara Asean ini telah membentangkan pakej sokongan fiskal sehingga sebesar 8 peratus dari hasil dalam negara kasar (GDP). 

Bagaimanapun hanya Singapura dan Malaysia menawarkan bantuan secara langsung bagi kos tenaga kerja menerusi subsidi gaji, sedang negara-negara lain bersandar pada peralihan tunai dan insentif cukai, kata penganalisa itu. 

"Melihat pada risiko yang condong ke bawah, kami terus percaya bahawa lebih banyak dan bantuan lebih baik diperlukan," sarannya. 

 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map