Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia0

Beberapa negara Asia perketat kawalan bendung Covid-19

Dec 14, 2020 | 05:30 AM

KES jangkitan Covid-19 yang terus mengancam mendorong pemerintah beberapa negara di rantau ini mengambil langkah berjaga-jaga dan mengetatkan kawalan.

China melaporkan 24 kes semalam - meningkat daripada 13 kes hari sebelumnya, dengan pihak berkuasa memantau kemungkinan kontak di kawasan pelancongan setempat di Hainan.

Terdapat lima kes tempatan dan 19 jangkitan yang diimport pada hari Sabtu, menurut kenyataan Suruhanjaya Kesihatan Nasional China.

Sehingga Sabtu, China mencatat 86,725 kes koronavirus yang disahkan, menurut pihak berkuasa kesihatan. Angka kematian Covid-19 di China kekal pada 4,634 kematian.

Jepun pula mungkin menghentikan kempen subsidi perjalanan nasionalnya di Tokyo dan Nagoya ekoran meningkatnya kes koronavirus di kota-kota tersebut, lapor media tempatan semalam.

Berita Popular

Kerajaan negara itu merancang mengadakan perbincangan dengan gabenor wilayah yang mengalami peningkatan jangkitan mengenai kemungkinan menangguhkan Go To Travel di beberapa bandar, kata Menteri Ekonomi Yasutoshi Nishimura kepada NHK semalam.

Kempen itu, yang bertujuan merangsang ekonomi dengan memberi diskaun perjalanan, dikritik ekoran kebimbangan berkaitan lonjakan jangkitan Covid-19.

Kementerian kesihatan negara itu melaporkan bahawa Jepun mempunyai lebih 3,000 kes koronavirus baru pada Sabtu - rekod tertinggi.

Perdana Menteri Korea Selatan Chung Sye-Kyun pula berkata langkah-langkah jarak selamat perlu diperketat ke tahap paling tinggi, kecuali jika wabak di negara itu dapat dibendung.

Negara itu mengesahkan 1,030 kes baru semalam, memecahkan rekod 950 jangkitan pada hari sebelumnya.

Sekiranya jangkitan berlanjutan, pemerintah tiada pilihan selain menaikkan langkah ke Tingkat 3, kata Encik Chung dalam satu mesyuarat kelmarin, menegaskan bahawa ia perlu bagi mengurangi kesan ke atas ekonomi dan masyarakat.

Agensi Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Korea mengatakan, 1,002 kes yang diumumkan semalam adalah jangkitan tempatan, dengan lebih 70 peratus dari wilayah Seoul. Ia berlaku meski terdapat sekatan pada tahap tertinggi kedua pada skala 2.5 yang diambil sejak Selasa lalu.

Di akaun Facebooknya, Presiden Moon Jae-in kelmarin menyebut keadaan Covid-19 sebagai darurat dan mengarahkan semua sumber dikerah untuk menyekat virus itu.

Sementara itu, New Zealand pula melancarkan kempen TV di seluruh negara semalam untuk mencegah Covid-19, menggesa orang ramai terus berwaspada dan mengamalkan kebersihan semasa musim cuti musim panas.

Menteri bertanggungjawab memberi respons Covid-19, Encik Chris Hipkins, melancarkan iklan TV kempen "Make Summer Unstoppable" (Jadikan cuti musim panas tidak terhalang) semasa satu pertandingan kriket.

Krismas dan musim cuti merupakan masa bagi rakyat New Zealand berkumpul lebih kerap dengan acara-acara berskala besar dan jumlah yang lebih besar dan kembara di seluruh negara.

New Zealand kini berada di Aras 1 Covid-19 tanpa sekatan perjumpaan. Cuti sekolah biasanya bermula pertengahan Disember selama dua bulan hingga awal Februari, sementara perniagaan biasanya ditutup sebelum Krismas selama sekitar dua hingga empat minggu.

Sehingga tengah hari semalam, New Zealand melaporkan sejumlah 2,096 kes Covid-19 dengan 25 kematian, menurut data yang disusun oleh Universiti Johns Hopkins. - Agensi berita.


KES COVID-19 DI S'PURA: 13 DISEMBER

JUMLAH KES BARU: 7

DALAM MASYARAKAT: 0

DIIMPORT: 7

JUMLAH KEMATIAN: 29

JUMLAH KESELURUHAN: 58,320 (hingga 12 tengah hari semalam)

Laporan terkini kes Covid-19 setempat di www.BH.sg

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map