Chun Sing: Perlu kerjasama Asean bagi pulih sektor pelancongan, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia3

Chun Sing: Perlu kerjasama Asean bagi pulih sektor pelancongan

Ini sedang S'pura terima hanya 240,000 pengunjung pada Mac, jumlah terendah sejak negara hadapi Sars
Apr 30, 2020 | 05:30 AM

UNTUK membantu sektor pelancongan pulih semula setelah dibadai pandemik Covid-19, negara Asia Tenggara perlu bekerjasama mempromosikan rantau ini sebagai destinasi pelancongan, dan memanfaatkan kesalinghubungan kita.

Demikian salah satu dari tiga saranan yang diberikan Menteri Perdagangan dan Perusahaan Encik Chan Chun Sing ketika mengambil bahagian dalam Mesyuarat Persidangan Video Khas Menteri Pelancongan Asean berkenaan Covid-19 semalam.

Dalam pos di Facebooknya, Encik Chan berkata wabak koronavirus akan mengubah sektor pelancongan seperti mana peristiwa 9/11 mengubah perjalanan udara.

Oleh itu, beliau dan rakan sejawat dari negara Asean lain telah mengadakan perbincangan mengenai cara mengatasi pandemik Covid-19 secara kolektif dan tegas.

Ini boleh dilakukan menerusi "tindakan tepat dan diselaraskan, pertukaran maklumat dan perkongsian amalan terbaik", tulis Encik Chan.

Beliau mengetengahkan keperluan berganding bahu dan mengharungi tiga isu bersama.

"Pertama, kita mesti meningkatkan dan menyelaraskan standard kesihatan dan kebersihan bagi sektor pelancongan, untuk saling menjamin dan meningkatkan keyakinan di rantau ini.

"Kedua, kita mesti sama-sama mempromosikan Asia Tenggara sebagai destinasi serantau dan memanfaatkan kesalinghubungan kita," katanya.

"Ketiga, kita patut meningkatkan keupayaan teknologi dan prasarana bersama, dalam bidang seperti penjejakan kontak dan penggunaan sistem digital bagi memudahkan perjalanan, untuk menyokong usaha pemulihan pelancongan ini," tambah beliau.

Pada masa yang sama, Encik Chan turut mengingatkan bahawa semua negara mesti memainkan peranan masing-masing kerana jika tidak, ia akan menjejas "persepsi terhadap kita semua secara kolektif".

"Kita mesti mengekalkan hubungan udara, darat dan laut kita dan memelihara hak pendaratan dengan anggota masing-masing," tambahnya.

Sementara itu, Singapura menerima hanya 240,000 pengunjung pada Mac, jumlah terendah sejak negara ini berdepan dengan krisis Sindrom Sesak Nafas Mendadak atau Sars pada 2003.

Jumlah ketibaan bulan lalu menjunam sebanyak 85 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu, menurut Lembaga Pelancongan Singapura (STB).

Kali terakhir Singapura melihat jumlah ketibaan sekecil itu ialah pada April dan Mei 2003 sewaktu Sars - 217,000 pengunjung pada April dan 191,000 pengunjung pada Mei.

Ketibaan daripada Indonesia menyumbang kepada jumlah pengunjung terbesar bulan lalu iaitu sekitar 46,500 pengunjung.

Ini diikuti ketibaan dari United Kingdom sebanyak 20,600, dan Australia sebanyak 18,700.

Pengarah eksekutif bagi transformasi digital STB, Encik Poh Chi Chuan, berkata pengurangan jumlah pengunjung bulan lalu memang dijangkakan, lapor The Straits Times.

"Kami menjangkakan aliran menurun ini berterusan dalam penularan global Covid-19 ini," katanya.

Industri pelancongan merupakan antara yang paling teruk terjejas oleh koronavirus itu, dengan perjalanan dihentikan dan tempat lawatan serta hiburan terpaksa ditutup di sini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map