Subuh
5:52
Syuruk
7:14
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Dunia3

KORONAVIRUS

Gelombang kedua jangkitan di Tokyo, Fukuoka

Jun 04, 2020 | 05:30 AM

TOKYO: Selepas tiada kes baru koronavirus Covid-19 dilaporkan antara 30 April dengan 22 Mei, bandar Kitakyushu di Fukuoka merekodkan 119 kes sepanjang 11 hari lalu, meletakkan bandar itu di barisan depan dalam gelombang kedua jangkitan di Jepun.

Antara kes itu ialah 11 pelajar empat sekolah rendah dan sekolah menengah rendah, menyebabkan sekolah ditutup lagi, lapor The Straits Times.

Kemudahan awam seperti galeri seni yang dibenarkan dibuka semula pada 18 Mei juga ditutup.

Di Tokyo, 34 kes baru dilaporkan kelmarin - kali pertama jumlah jangkitan harian melebihi 30 kes sejak 14 Mei.

Ini kenaikan tiga kali ganda daripada 13 kes yang dilaporkan pada Isnin, mendorong Gabenor Tokyo, Cik Yuriko Koike, mengeluarkan satu amaran "Tokyo Bersiap Sedia" kelmarin, yang boleh membawa kepada pengumuman nasihat baru bagi perniagaan ditutup dan orang ramai mengelakkan keluar rumah bagi perkara tidak penting.

Ini berlaku selepas keadaan darurat ditarik balik di Fukuoka pada 14 Mei dan di Tokyo Isnin lalu.

"Kenaikan kecil jumlah kes memang dijangka," kata timbalan ketua panel pakar pemerintah mengenai respons Covid-19, Dr Shigeru Omi, dalam satu sidang media.

"Sifat virus ini pada waktu ini ialah mustahil mengurangkan tahap penularan ke sifar," tambah beliau.

Tidak seperti pada 7 April, apabila keadaan darurat kali pertama diumum, Dr Omi berkata prasarana perubatan Jepun sekarang lebih kukuh bagi menangani kenaikan dalam jumlah kes.

Atas dasar itu, tiada keadaan darurat akan segera terjadi, kata beliau sambil menambah: "Pada dasarnya, kita mesti bergerak pantas untuk memberi respons terhadap situasi dan mengelak penularan lanjut penyakit ini dengan mengenal pasti rantaian jangkitan."

Meskipun Jepun berusaha secara terbaik, sekitar satu daripada tiga kes dalam gelombang kedua jangkitan di Kitakyushu tiada kaitan dengan kes terdahulu.

Kelompok juga terbentuk di dua hospital dan sebuah rumah penjagaan warga emas.

Di Tokyo, 12 daripada 34 kes baru yang dilaporkan kelmarin belum dijejaki.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map