Subuh
5:58
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:33
Maghrib
7:21
Isyak
8:30
Dunia0

Koronavirus: Wabak masih boleh diatasi, belum dianggap pandemik

Feb 25, 2020 | 08:21 AM

GENEVA: Wabak koronavirus masih boleh diatasi, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada hari Isnin (24 Februari).

Pegawai WHO berkata buat masa ini masih terlalu awal untuk mengisytiharkannya sebagai pandemik walaupun penyakit itu berpotensi untuk mencapai tahap itu.

"Mesej utama yang harus diberikan kepada semua negara adalah harapan, keberanian dan keyakinan bahawa virus ini dapat dibendung, sememangnya terdapat banyak negara yang telah melakukan seperti itu," kata Ketua Pengarah WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dalam sidang akhbar di Geneva.

"Menggunakan perkataan 'pandemik' kini tidak sesuai dengan fakta tetapi mungkin mencetuskan ketakutan," katanya sambil menambah jumlah kes yang terus naik di peringkat antarabangsa dan pasaran kewangan pula kian terjejas.

"Kita perlu memberi tumpuan kepada pembendungan sambil melakukan sedaya upaya untuk bersiap sedia bagi sesuatu yang berpotensi menjadi pandemik."

Berita Popular

Dr Tedros berkata kenaikan mendadak di Italy, Iran dan Korea Selatan adalah “amat membimbangkan” tetapi buat masa ini pihak berkuasa tidak melihat penyebaran virus yang tidak terkawal secara global atau menyaksikan kes-kes serius atau kematian yang meluas. - Reuters

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map