Mahkamah Tinggi putuskan bumbung dan ruang di atas pintu rumah The Balmoral harta benda bersama, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:20

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Mahkamah Tinggi putuskan bumbung dan ruang di atas pintu rumah The Balmoral harta benda bersama

Jan 24, 2020 | 04:21 PM

MAHKAMAH tinggi memutuskan untuk memihak dengan pemilik rumah empat tingkat The Balmoral, yang berpendapat bahawa badan pengurusan (MC) harus bertanggungjawab atas kebocoran air di unitnya kerana ia berpunca daripada harta benda bersama. 

Dalam keputusan yang bertulis pada Khamis (23 Jan), mahkamah telah membatalkan keputusan Lembaga Hakmilik Strata (STB) yang menyatakan bahawa bumbung rata di atas rumah dan ruang di atas pintu masuk rumah itu tidak sesuai dengan definisi harta benda bersama dari segi undang-undang. 

Pemilik rumah, Encik Raman Dhir, membuat rayuan kepada Mahkamah Tinggi selepas STB menafikan permohonannya supaya MC memperbaiki kerosakan tersebut dan membayar balik wangnya yang dibelanjakan untuk kerja-kerja pembaikan. 

The Balmoral merupakan bangunan 31 tahun yang merangkumi 81 unit kediaman, termasuk dua rumah empat tingkat. Salah satu daripadanya dimiliki Encik Dhir. 
 

Discover Malay Home Based Businesses

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map