Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Dunia

Malindo Air: Kebocoran data disebabkan oleh bekas pekerja di firma kontraktor

Sep 23, 2019 | 03:57 PM

 

 

KUALA LUMPUR - Dua bekas pekerja kontraktor e-dagang Malindo Air bertanggungjawab terhadap kebocoran data penumpangnya.

Menurut kenyataan Malindo Air, bekas pekerja khidmat e-dagang GoQuo (M) Sdn Bhd di pusat pembangunannya di India “mengakses dan mencuri data peribadi pelanggan kami”.

Syarikat penerbangan itu berkata kebocoran data telah terkandung dan perkara itu telah dilaporkan kepada pihak polis di Malaysia dan India.

Malindo Air mengumumkan kebocoran itu minggu lepas setelah firma keselamatan siber yang berpangkalan di Moscow, Kaspersky Lab, berkata dalam laporannya bahawa maklumat sekitar 30 juta penumpang Malindo dan satu lagi anak syarikat Lion Group, Thai Lion Air disiarkan di forum dalam talian.

Malindo Air juga berkata bahawa kebocoran itu tidak berkaitan dengan keselamatan pembekal perkhidmatan awan Amazon Web Services, dan maklumat pembayaran pelanggan tidak dikompromi.

“Sistem kami benar-benar selamat dan tiada maklumat pelanggan yang dikompromi akibat insiden ini.

“Pakar data forensik dan keselamatan siber juga telah dibawa masuk untuk mengkaji semua infrastruktur dan proses data kami yang sedia ada,” kata syarikat penerbangan itu.

Malindo juga memulakan penetapan semula automatik semua kata laluan pelanggan dan menasihatkan para pelanggan untuk waspada terhadap sebarang panggilan atau e-mel yang tidak disengajakan dan tidak diminta. - Agensi berita

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian