Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Dunia

Pakai pelitup: Pihak berkuasa Msia tidak terima alasan lupa, sebab sesak nafas

Sep 17, 2020 | 05:30 AM

IPOH: Alasan lemah seperti lupa membawa pelitup atau mendakwa menggunakannya menyebabkan sesak nafas tidak lagi akan diterima.

Pihak berkuasa di beberapa negeri menyatakan sebilangan orang bersikap tidak berhati-hati dengan pihak berkuasa bertindak tegas terhadap mereka yang gagal mengikuti prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP).

Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Goh Boon Keng, berkata ada pihak yang salah anggap mereka selamat di Perak memandangkan tidak ada kelompok Covid-19 di negeri itu.

"Mereka pergi ke tempat awam dengan menganggap rakan dan keluarga mereka tidak mempunyai gejala penyakit, jadi mereka berasa selamat dan enggan mengikuti SOP," ujarnya.

Datuk Goh berkata golongan ini juga berpendapat mereka tidak akan ditangkap atau cuba bermain 'sembunyi-sembunyi' dengan pihak polis.

"Mereka akan katakan mereka lupa membawa pelitup dan memohon agar diberi peluang," katanya.

Beliau menarik perhatian bahawa terdapat sekitar 500 pasukan polis dikerahkan di negeri itu untuk memantau pematuhan SOP dan sebanyak 100 saman telah dikeluarkan dalam satu hari.

Ahli majlis bandaran Ipoh, Dr Richard Ng, berkata pihak berkuasa tempatan boleh menarik balik lesen pengendali perniagaan yang degil atau acuh tak acuh.

Beliau berkata beberapa pengendali mentafsirkan SOP secara berbeza, menimbulkan kekeliruan kerana arahan yang diberi pihak berkuasa yang berlainan.

"Kami dapati ada pengusaha perniagaan, terutama restoran, tidak mematuhi prosedur pengambilan suhu badan, meminta pelanggan mengimbas kod MySejahtera QR atau memakai pelitup, mungkin kerana kenaikan kos pengambilan pekerja untuk melaksanakan prosedur itu.

"Juga, pengusaha tidak bimbang sehinggalah polis tiba," tambahnya.

Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata ramai mendakwa mereka sukar bernafas ketika memakai pelitup, namun sebenarnya mereka mementingkan diri sendiri.

Mereka yang melanggar SOP membahayakan diri sendiri dan juga orang di sekitarnya, kata beliau. - The Star.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian